Badar nästan varje dag. Lars Emanuelsson i Onsala byggde egen pool till familjen för två år sedan. Han köpte ett poolpaket och höll i själva byggnationen själv. Döttrarna Felicia, Wilma och Amanda Wallin badar nästan varje dag.

Plums i poolen

Drömmer du om bad i trädgården? Lars Emanuelsson i Onsala byggde en pool.


Om du gillar att bada och har villa med tomt, så är det frestande att skaffa pool nu till sommaren. Men vad är viktigt att tänka på? Och vad kostar hela kalaset?

Att skaffa egen simbassäng är inne. Det bekräftar Mikael Larsson som är butiksansvarig på Poolstore i Göteborg vars omsättning ökat rejält de senaste åren. 
- Poolen har blivit mer tillgänglig, vanliga människor har råd. Du kan välja poolen istället för utlandssemestrarna, båten eller badrumsrenoveringen, säger han.
I fjol såldes totalt 2 000 markpooler i landet, och utöver det ovanmarkspooler och enklare bassänger. Marknaden ökade totalt med tio procent, enligt Lars Beckman, vice ordförande i Svenska Badbranschen.
Du som är nyfiken på badlivet kan börja med en ”nybörjarpool” som står på marken och kostar omkring 10 000 kronor. Även den kräver underhåll och du kan ansluta en värmepump som gör vattnet skönt att bada i.

Men ska du köpa en pool som håller länge, och som du kan få valuta för om du säljer huset, så är högre kvalitet att rekommendera. Själva poolen kostar då 100 000 - 150 000 kronor, eller i runda tal 350 000 - 400 000 kronor nergrävd och klar.
- Det brukar vara dyrt att köpa billigt. Då är det bättre att köpa dyraste spabadet än den billigaste poolen. De kostar ungefär detsamma. Vi är tydliga med vad det faktiskt kostar, så att kunden förstår att budgeten annars kan spräckas. Kostnaden beror förstås också på förhållandena där du bor. Är det matjord eller behöver du spränga, till exempel, säger Mikael Larsson. 

Om du gör en del av jobbet själv kan du komma billigare undan men då gäller det att vara påläst. Lars Emanuelsson i Onsala byggde egen pool till familjen för två år sedan. Han köpte ett poolpaket och höll i själva byggnationen själv.
-Mina barn badar nästan varje dag. Vi installerade även en jetstream som gör vattnet strömt, så man kan simträna, säger han.
Från maj till slutet av september är poolen igång med en värme på 29 grader. Regn och kyla spelar ingen roll, vattnet är lika behagligt ändå.
- Vi bor 400 meter från havet och funderade på att köpa en ny båt, men så insåg vi att poolen har vi glädje av oavsett väder, säger Lars Emanuelsson.
Poolen är fyra gånger åtta meter och gjuten i betong med ordentlig isolering. Ett tätskikt ligger inuti, ungefär som en plastmatta i badrummet. Två månader tog byggnationen och cirka 450 000 kronor kostade alltsammans. Men då göt han en extra stor platta, för ett frostfritt utrymme där pumpen, sandfiltret och UV-renaren ligger. 
- Bygga som jag gjorde är lite dyrare men kvaliteten är bättre, anser jag. Slutkostnaden beror framförallt på storlek och typ av pool men även vad du väljer för värmepump, poolskydd, trappa och tillbehör i övrigt.
Skulle du göra något annorlunda?
- Jag skulle ha nivåvakt så poolen inte riskerar svämma över vid mycket regn. Jag vill också ha ett genomskinligt pooltak som går att skjuta ifrån. Det skyddar, minskar uppvärmningskostnaderna och förlänger säsongen.
- Vi har alltid vår nuvarande pooltäckning på när ingen är vid poolen. Vi har även ett staket som hindrar djur med vassa klövar från att komma in på tomten och gå igenom poolskyddet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.