Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pincett - test

Priset avgör inte alltid. Det visste expertpanelen redan innan de testade tio pincetter för GP Konsument. Resultatet blev att de dyra placerade sig både i botten och toppen.

- Man köper ju på märket och kan bli lurad eftersom dyrast inte alltid innebär kvalitet, konstaterade Jelena Troseljac på ett tidigt stadium och när testet var klart föll hon för den som numrerats som nummer fyra, Pfeilring (89 kronor).

Den fick fyra fyrar, precis som den mer än dubbelt så dyra Anastasia (199 kronor) och tillsammans delar de första plats med en tredje pincett som avvek i sitt utförande med orange greppyta (89 kronor).

Sämst och med en överkorsad fyr i betyg blev Tweezerman, för 239 kronor.

Den allra dyraste pincetten, Rubis för 349 kronor, fick tre fyrar som är detsamma som bra. Det tilldelades också kandidaten från H&M, för bara 29,50 kronor.

Skor och kläder provar man som kund. Däremot skulle det inte kännas bekvämt att i smyg testa en pincett redan i butiken. Kanske vore det nödvändigt att få göra det.

Människor har olika handgrepp, inte samma hårkvalitet samt varierande erfarenhet av att hantera en pincett.

I testet ingick tio pincetter som visserligen har sinsemellan skilda utseenden. Men det kan vara lätt att tro att själva funktionen inte skiljer sig så mycket åt med de två skänklarna och den vinklade spetsen.

Det kunde inte vara mer fel.

Pincetternas fjädring är tung eller lätt eller mittemellan. Användaren behöver därmed lägga mer eller mindre kraft för att föra ihop skänklarna och sikta spetsen dit, där den ska greppa om ett fjun eller några hårstrån.

- Är den för trög lägger man all kraft på att trycka ihop och då kan man klämma så hårt att hårstrået går av i stället för att man drar ut det, sa Pernille Egegaard Ulander.

Som konsument kan man kanske acceptera ett bottennapp om pincetten bara har kostat några tior. Ibland är det precis tvärtom:

- Jag har faktiskt köpt flera pincetter i mataffären som funkat bra, och de har bara kostat 30 kronor. Medan jag köpte en för 100 kronor som bara var att slänga eftersom den bara tog de allra grövsta stråna, berättade Pernille Egegaard Ulander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.