Mum för män 09

Starka dofter, kladd, sveda och roll-on-kulor som fastnade i armhåle-håret. Konsumentpanelen hade många synpunkter när den testade åtta olika deodoranter för män. Till slut utkristalliserades två favoriter i helt olika prisklasser.

Deodorant är en av våra stora vardagsprodukter och utbudet är gigantiskt.

GP Konsument valde ut åtta olika sorter, från lågprisdeon från Eldorado för 18:95 till exklusiva Gió från Armani för 279 kronor. Vi maskerade testflaskorna så att det inte gick att se vilken sort det var och lät konsumentpanelen testa dem under sommaren.

Ingen deodorant bedömdes som helt igenom okej. Många hade synpunkter på kladdiga roll-on-förpackningar.

- Vissa var väldigt rinniga. Om man har en fin skjorta på sig vill man inte ta på den direkt efter att ha strukit på deon ifall man får fläckar, menade Subesh Patel.

- Ja, titta på den här, den är illa. När man öppnar den rinner den igenom och droppar, sade Isak Skogstad och höll upp flaskan från Axe.

Jon Thorbjörnsson föredrar deodoranter i form av stift, som den från Armani.

- De kletar mycket mindre och är godare att dra på än de med roll-on-kulor, tyckte han men blev motsagd av Habib Soleimani.

- Deodorant nummer 3 var inte rolig att använda, det kändes som att stryka ett strävt suddgummi mot huden, speciellt om man har mycket hår under armarna.

Många gillade dock detta deo-stift från Armani som hamnade i topp tillsammans med betydligt billigare roll-onen från Rexona (27:50 kr per förpackning). Båda bedömdes lukta gott, vara effektiva länge och inte kladda.

Isak Skogstad ifrågasatte vinnarstiftets höga pris.

- Även om det är jättebra – motiverar det verkligen ett så mycket högre pris än för deodoranten från Eldorado? Jag tycker inte det.

Många tyckte att Nivea var en bra vardagsdeodorant, som höll länge och kostade lagom mycket. Men Jezper Söderlund gillade inte flaskan av glas och fick medhåll.

- Köper du ett nytt handfat och tappar glasflaskan – det går inte. Eller om man skall ställa in den på en glashylla, då är det lätt att den går sönder, menade Subesh Patel.

- Enda fördelen är att man kan se hur mycket deodorant det är kvar, sade Isak Skogstad vilket var en funktion som efterlystes på övriga deodoranter.

Flera i panelen hade funderat kring innehållet i deodoranterna och var kritiska mot starka dofter och sveda på huden.

- När jag använde nummer 7 och 8 (Axe och Rexona) reagerade min fru på att de luktade mycket alkohol. Hon tänkte på hur de påverkade huden, sade Subesh Patel.

Testets enda ekologiska deodorant, från Neobio, var det ingen som föll för. Dålig funktion och alldels för stark lukt blev omdömet.

Fotnot: Det är skillnad på deodorant och antiperspirant (se faktaruta). För enkelhetens skull används ordet deodorant i artikeln som samlingsnamn på båda produkterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.