Luftvärmepumpar 07

ANNONS
|

Åren 2004 - 2006 fick Folksam in 1 860 anmälningar om skador på luft/luftvärmepumpar. Av dem var 468 så dåliga att de inte kunde repareras utan fick kasseras och bytas ut.

Enligt miljöchef Jan Snaar är siffran exceptionell. För övriga pumptyper är utbytesandelen ungefär 1 procent.

- 25 procent är kolossalt mycket. Det här är den pumptyp som säljs överlägset mest, bara i år lär det säljas uppåt 100 000 stycken. En luftvärmepump med installation kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor så det handlar om mycket pengar, säger Jan Snaar.

Han anser att den främsta anledningen till den höga utbytesprocenten är att luftvärmepumpar numera säljs även via internet, på postorder och hos elektronikkedjorna. Där lockas kunderna av lägre priser men riskerar att gå på en nit.

ANNONS

- Det här har blivit lite av en vilda västern-marknad. Det är inte alltför dyrt för företagare - eller företagsamma personer - att köpa en pall med pumpar från Asien och sälja dem billigare här. Men av olika orsaker kan en billig affär bli en dyr affär, säger Jan Snaar.

Sämre villkor på nätet

De mindre aktörerna ger ofta konsumenterna sämre villkor. Panasonics luftvärmepump har exempelvis en stor, etablerad leverantör, Kinnan AB, som lämnar fem års funktionsgaranti på produkten. Men Panasonics pump säljs även på internet av företagen Citcop och Onzza och då gäller garantin bara ett år från leveransdagen.

Samma sak gäller Sanyos pump som förutom av Ahlsell Kyl säljs av Onzza på nätet. Till skillnad från de etablerade försäljarna som anlitar ackrediterade installatörer erbjuds kunder som köper nät-pumpar att installera dem på egen hand eller att själva anlita en installatör.

- Man kan spara mellan 5 000 och 7 000 kronor på att göra installationen själv och de påstår att det fixar man lätt. Men det kräver stor händighet och rätt verktyg för att man ska kunna vakuumsuga, provsuga och dra med momentnyckel och så vidare, säger Jan Snaar.

Det händer också titt som tätt att mindre nogräknade leverantörer går i konkurs eller försvinner, och då blir det stört omöjligt att reklamera pumpen eller få tag på reservdelar.

ANNONS
ANNONS