Lönsamt jämföra linser på nätet

ANNONS
|

Din optiker rekommenderar vilken kontaktlins som passar bäst. Förhoppningsvis har du fått ett par linser som sitter som gjutna.

Fast egentligen är ögat inte alls anpassat för att bära linser. Bara att peta in en kontaktlins innebär att tillföra en riskfaktor, enligt ögonspecialist Anders Andersen på ögonkliniken SU/Mölndal, som vanligen varje dag får flera akuta besök orsakade av kontaktlinsbesvär:

– En kontaktlins försvagar ögats skyddsbarriär, försämrar syreupptagningsförmågan och ökar risken för infektion, förklarar han.

Det gäller receptet

För den som nöjer sig med att betala för optikerns recept, för att sedan leta priser på nätet, är det viktigt att veta att värdena gäller den förordade kontaktlinsen.

ANNONS

– Riskerna går aldrig att eliminera, men vid regelbundna besök hos optikern kan många av bekymren fångas upp innan det går för långt, säger Anders Andersen som rekommenderar alla linsbärare att gå till optiker minst en gång per år i samband med förskrivning av nya linser och annars vid behov vid minsta besvär med linserna och att ha glasögon i reserv.

I vår prisjämförelse valde vi bland storsäljarna tre endagslinser, en tvåveckorslins, en månadslins och två månadslinser.

På låtsas gjorde vi alla beställningar för ett halvårs förbrukning för att få fram totalpriserna i tabellen. De flesta onlinebutikerna hade någon form av mängdrabatt och antingen fri frakt generellt eller över en viss köpesumma. Netlens hade kampanjpriser som gäller mars ut.

Prisjämförelsen utgår från en närsynt person med minus två dioptier på båda ögonen.

Klicka på grafiken för att se jämförelsen i sin helhet:

Populäraste linsen

Månadslinser är den mest använda. Här jämförde vi tre märken och störst prisskillnad i procent fann vi bland våra exempel på Biofinity 55 Evolution. Netlens.se var 59 procent dyrare än misterspex.se, där priset var ännu mer nedsatt vid köp av minst två förpackningar. Skillnaden gör 207 kronor på ett halvårs förbrukning. Några dagar senare hade misterspex.se sänkt priset ytterligare.

ANNONS

Månadslinser, eller 30-dagarslinser, är gjorda för att användas under en månad. Du tar ut linserna på kvällen, rengör dem och sätter i dem igen morgonen därpå. För dig som alltid använder linser blir detta det billigaste alternativet.

Ögonspecialisten avråder från att vara ännu sparsammare:

– Många kanske slarvar och använder sina månadslinser under sex veckor. Även om man för tillfället inte har några problem kan det snabbt ändra sig och leda till permanenta ögonskador. Det är viktigt att följa instruktionerna från optikern, säger ögonspecialist Anders Andersen.

Byta varje dag

Om du vill vara bekväm och ta på dig ett par fräscha, nya linser varje dag finns det en större vinst i att leta efter billigaste alternativet. Här går att spara som mest 967 kronor bland våra tre endagslinser räknat på ett halvår. 1-Day Acuvue Moist kostade 2309 kronor hos lenson.com och nästan tusenlappen mer hos synsam.se.

Vill du inte googla runt på nätbutikerna för att hitta lägsta priset på just din kontaktlins finns flera sajter som kan göra jobbet åt dig. Men har de alltid rätt?

Vi kollade en lins, Focus dailies all day comfort på allalinser.se. Billigaste pris som kom upp vid vår sökning: lenson.com 435 kronor. När vi gick direkt till lenson.com fick vi dagspriset 339 kronor. Dessutom var både misterspex.se och yourlenses.se en krona billigare.

ANNONS

Numera går det även att köpa ett urval av kontaktlinser i livsmedelshandeln. Och hämta ut på apotek efter köp online på apotekslinsen.se.

FAKTA

  1. Den tunna kontaktlinsen som placeras över ögats hornhinna förbättrar synen genom att bryta ljus till ögats näthinna. I Sverige är det numera vanligast med mjuka linser, gjorda av vätskehaltiga plaster.
  2. De nyaste linserna är gjorda av en blandning av silikon och plaster som kallas silikonhydrogel, exempelvis används detta till dygnet runt-linser. Närsynthet, långsynthet och astigmatism är bland de synfel som kan korrigeras linser.
  3. Enligt Wikipedia framställdes den första kontaktlinsen av tysken Adolf Fick 1887. Den var av glas och massproducerades aldrig.
  4. De första kommersiella linserna kom på 1940-talet, var hårda och plexiglaset täckte hela ögat. Redan nästa årtionde kom de mjuka kontaktlinserna som kunde bäras under hela dagen.
  5. På nätet kan du köpa vilka linser du vill utan recept, samtidigt som endast optiker med särskilt behörighet får tillpassa kontaktlinser. Flera näthandlare har ingått samarbete med optiker, för att också kunna erbjuda sina kunder en undersökning, inte bara själva produkterna.
  6. Dessutom poängterar nätbutikerna i regel att kunden endast ska köpa samma linser som kundens optiker har tillpassat. Näthandlarna rekommenderar vanligen också sina kunder att besöka en optiker en gång om året för kontroll och direkt vid ögonbesvär kontakta ögonläkare eller optiker.
ANNONS