Daniel Buller har arbetat på Friskis och svettis i Göteborg i sex år. De dagar han vill variera träningen eller känner att tiden tryter kör han ett kort, högintensivt pass hemma. Då kan en app vara till god hjälp för att pusha, ge idéer till övningar och räkna ner sekunderna.
Daniel Buller har arbetat på Friskis och svettis i Göteborg i sex år. De dagar han vill variera träningen eller känner att tiden tryter kör han ett kort, högintensivt pass hemma. Då kan en app vara till god hjälp för att pusha, ge idéer till övningar och räkna ner sekunderna.

"Lite träning är bättre än ingen träning"

Att träna med app kan vara ett bra sätt att komma igång, ett alternativ för den som har lite tid eller ett komplement för den som vill variera sin träning – huvudsaken är att man rör på sig.

ANNONS
|

Oavsett om du har träningsvana men har tagit en lite väl lång julpaus eller är nybörjare och vill komma igång och röra dig kan en träningsapp vara ett bra hjälpmedel. Daniel Buller är träningsansvarig för bland annat den högintensiva träningen på Friskis och svettis i Göteborg och har många möjligheter till att röra sig. Han föredrar att använda appar för att få variation i träningen och hinna med ett kort pass även de dagar det känns som att tiden rinner iväg.

– Utmaningen är att driva på sig själv. Det går ju att stå där och göra några knäböj men det gäller att verkligen köra på.

ANNONS

Ett träningspass på sju minuter är menat att vara högintensivt. Då gäller det att pusha sig själv att ge järnet under hela passet, menar Daniel Buller. Det är en träningsform som passar de flesta men han säger att apparna riktar sig till människor som gillar den typen av träning och har ont om tid eller inte har råd eller vill gå till ett gym.

– Sju minuter har alla. De som säger att de inte har tid att träna vill inte träna.

Vissa menar att en kortvarig högintensiv träning till och med ger en högre fettförbränning över längre tid än ett längre, lågintensivt pass.

Jacob Lindh är humanbiolog vid institutionen för kost och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet och menar att förbränningen efter ett riktigt högintensivt pass vanligtvis pågår i flera timmar. Framför allt är det den vanliga motionären, som inte är så vältränad, som tjänar mest på högintensiv träning.

– Soffpotatisarna är de som får en väldigt stor effekt av de här apparna eftersom de har låga utgångsvärden och en större förbättringspotential än de individer som är mer aktiva.

Att det till och med skulle vara bättre träning än att exempelvis jogga i 30-40 minuter vill Jacob Lindh inte säga, och menar att man gör av med överlägset mer energi vid ett träningspass på 40 minuter än ett på sju minuter. Däremot håller han med om att det kan vara ett bra sätt att komma igång och en hjälp i hemmaträningen.

ANNONS

– Den här typen av träning kan vara utmärkt om man inte har tiden. All träning är bättre än ingen alls och metoden har utan tvekan en effekt hos de flesta på styrka, kondition och välbefinnande.

Fakta: Träna med app

  1. Det finns många appar som erbjuder träningspass på fem eller sju minuter, men också de som innehåller ett 30-dagars schema med pass eller 20-minuterspass. Enligt Jacob Lindh är de lite längre passen ännu bättre, eftersom man då hinner aktivera fler muskler och får en bättre effekt på syreupptagningen och blodtrycket.
  2. Har man väldigt lite erfarenhet av träning är det bra att vara försiktig och inte rivstarta allt för hårt. Det är lätt att skada sig om man är väldigt otränad eller överviktig och kanske lätt får ont i knän och leder.
ANNONS