Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Låt SUP bli ditt sommarnöje

Tänk på att välja utrustning som passar dig och det du ska använda den till. En lätt paddel och en stabil bräda underlättar för nybörjare. SUP har växt till en folksport.

I helgen intar båtmässan Göteborg och många börjar blicka mot sommaren. Förutom alla båtar kommer även SUP-brädorna att finnas på plats.

SUP betyder stand up paddling och innebär att man står på en bräda i vattnet och ta sig fram med hjälp av en paddel. Det kom till Sverige för ungefär tio år sedan, sedan dess har sporten vuxit och i dag är paddlingen ett populärt sommarnöje, både som träningsform och avslappning.

Henrik Fahlén är landslagsansvarig för SUP och ordförande i SUP-föreningen i Varberg. Enligt honom har utvecklingen i Sverige varit i det närmaste explosionsartad.

– Det känns ju fantastiskt kul att öppna surfingsporten för så många fler människor än bara för de inbitna. Nu har det blivit en folksport istället för några få utvalda och det känns fantastiskt härligt. Vi känner verkligen att det går åt rätt håll.

Brädan går att använda till stående paddling, men även som yogamatta på vattnet för att ytterligare stärka musklerna och balansen under yogaträning. På vissa brädor kan man addera ett segel och använda den som vindsurfingbräda.

Anders Nyström är butikschef för Surf.se och enligt honom är det viktigaste att man har utrustning som passar dig och det du vill göra. Han jämför med skidor, och menar att det finns olika sorters brädor beroende på i vilka vatten du vill paddla. För nybörjare rekommenderar han en standardbräda.

– Du vill ha en bräda som är lättdriven i vattnet och sen ska den vara kursstabil, så du slipper ta paddeln från sida till sida hela tiden. Har du en bräda som är kursstabil, och ofta lite längre, så kan du ta några fler paddeltag på varje sida i stället.

Han tipsar också om att börja paddla i lugnt vatten, och att hålla sig nära land.

– Hela grejen med SUP tycker jag är att du vill ha en kustremsa eller land jämte dig. Åker du bara rakt ut oavsett om du är på havet eller sjön förlorar du tjusningen med det, men åker du genom en liten kanal eller längs med sjökanten får du ut mycket mer.

Skillnaden på en SUP-bräda och övriga surfingbrädor är att SUP är större och stabilare. Däremot är SUP-brädorna smalare än en traditionell vindsurfingbräda, för att man enklare ska kunna paddla sig fram. Därför blir en SUP med ett segel lite av en lightvariant av en vindsurfingbräda.

– Det blir som en nybörjarvindsurfingbräda, det är där utvecklingen är nu. Men de är ju minst lika bra för SUP så man behöver inte tänka på att man får en sämre SUP-bräda, säger Anders Nyström.

Vare sig man använder brädan som ett träningsredskap eller bara vill njuta av att vara på vattnet tränas både balans och muskler när man står och paddlar. Henrik Fahlén säger också att det är en väldigt bra rekreationsträning för den som haft en skada, eftersom rörelserna är väldigt skonsamma.

– Det bästa med stand up paddling är att alla kan komma ut på vattnet och få känslan av att man surfar. Såklart kan man även använd en kanot, men det är en helt annan känsla att paddla ståendes med överblicken och balansen.

Dessutom gör det inte ont om man skulle ramla. Tvärtom kan det vara både svalkande och uppfriskande.

– En av njutningarna med SUP är att man trillar i lite då och då och det är en skillnad mot kajak. Jag tror att stand up paddling kan bli väldigt stort i Sverige med tanke på vår närhet till vatten. Vi kommer se mycket mer av SUP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.