Konsumentverket stoppar helt Hövding 3

Konsumentverket stoppar den svenska tillverkaren Hövdings nya hjälm permanent – eftersom de menar att den inte ger skydd i alla situationer.
Ett ”chockerande” beslut, enligt bolaget, som meddelar att man kommer att överklaga omedelbart.

ANNONS
|

”Konsumentverket har idag 15/12 meddelat Hövding att de beslutat om ett permanent säljstopp och en återkallelse av Hövding 3 i Sverige. Hövding är starkt kritiska till beslutet som omintetgör bolaget och en hel produktkategori – airbagskydd för cyklister", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Hövding tillverkar huvudskydd som cyklister bär runt halsen och fungerar som en airbag och blåses upp mycket snabbt när cyklister faller. Hövding 3 är den senaste produkten från företaget, som tidigare vunnit innovationspris för sin nya typ av hjälm.

– Huvudskydd som man använder i trafiken som hjälm ska ju skydda en del av huvudet. Och det vi har kunnat se i vår utredning av Hövding 3, det är att man får inte skydd i alla de situationer där man behöver det, säger Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket till GP.

ANNONS

Överklagar beslutet

Konsumentverket menar att hjälmen inte skyddar vid alla tillfällen:

–Till exempel om man får en direktträff på huvudet – om man blir påkörd av bussen. Det är en sådan situation, där man inte har skydd. Man har inte heller skydd i alla långsamma förlopp. Den här produkten är ganska komplicerad, den innehåller en algoritm och ett antal sensorer som ska hitta olyckan i rörelsemönstret och sedan identifiera att det är en olycka och sedan lösa ut. I vissa långsamma olycksförlopp är den inte programmerad för att hitta dem alla gånger.

– Sedan har vi sett att man i hastigheter över 20 kilometer i timmen har tekniken svårt att identifiera olyckan. Så om man blir påkörd i lite högre hastighet hittar inte hjälmen alla gånger att det är en fråga om en olycka.

Sett olyckor på sista tiden

Men enligt bolaget har hjälmen funnits i 12 år på marknaden. Varför kommer ni på att stoppa den först nu i sådana fall?

– Vi har haft några ärenden under årens lopp som gäller Hövding, anmälningar av olika slag. Och då har vi vid varje tidigare ärende kunnat konstatera att det funnits ett typgodkännande, ett typintyg som det heter.

– Men när när vi nu granskar metoden och de data vi har fått under det senaste året i termer av anmälningar och olycksfall och liknande, så ser vi att det händer olyckor i situationer där man inte ska behöva slå i huvudet med produkten.

ANNONS

Framhåller tester av Rise

I pressmeddelandet från bolaget menar man att hjälmen är säker och att även Rise, tidigare Statens provningsanstalt, i tester visat just detta.

– Vi är starkt kritiska till beslutet, och det omintetgör sannolikt vårt bolag samt hela produktkategorin. Det kommer att leda till att fler dör i trafiken eftersom fyra av tio av våra användare uppger att de inte kommer använda sig av en traditionell cykelhjälm, säger Sofia Svensson, vd för Hövding, till GP.

Vidare anser hon att Konsumentverket bedriver myndighetsövergrepp.

– Vi har visat i tolv år att produkten har fungerat, annars hade det varit ett självsanerande problem. Men det är ju tvärtom, vi lever på ett gott rykte.

De anmälningar som Konsumentverket fått in gällande Hövding gäller enligt Svensson framförallt batteritiden i produkten, ett problem som dessutom ska vara avhjälpt.

Konsumentverket säger ju att produkten har problem att identifiera olyckor i hastigheter över 20 kilometer i timmen. Är inte det ett problem?

– Det är direkt felaktigt, och ett nästan ett myndighetsövergrepp i sig. Det finns inga belägg för det. Hade de sagt 35 kilometer i timmen hade det kanske varit en annan sak, men det stämmer inte att det går en gräns vid 20 kilometer i timmen.

ANNONS

Varför är det felaktigt?

– Vi tittar på hela skyddsförmågan. Det vi har framfört till Konsumentverket är att vi måste bedömas på samma premisser som en traditionell hjälm, och ingen hjälm kommer att skydda till 100 procent om man blir påkörd i en hög hastighet.

Vad vill du säga till folk som har en Hövding 3 hemma, ska de fortsätta att använda den?

– Att det är en stor sorg att vi har en produkt som är säker och räddar liv som vi inte får använda för att skydda cyklister i framtiden. Nu måste vi sätta oss in i vad återkallelsen av produkten innebär, vilka skyldigheter vi har, men vi kan ju inte tvinga någon att sluta använda vår produkt.

Hövding har cirka 40 anställda i Sverige, Danmark och Tyskland. Bolaget har inte fått sälja någon Hövding 3 sedan 1 november i Sverige. Nu kommer bolaget att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Hövding uppfanns av Anna Haupt och Terese Alstin år 2005 och har i synnerhet varit populär hos cyklister i trafikerade storstadsområden.

LÄS MER:Här är bästa – och sämsta cykelhjälmarna

LÄS MER:Uppdrag granskning: Hövdinghjälm har sålts med känt tekniskt fel

LÄS MER:Bästa ridhjälmen i stort test – dyr hjälm i botten

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS