Hur förvarar du äggen?

ANNONS
|

Ägg har blivit trendigt. Muskelbyggare och bantare äter ägg både morgon, middag och kväll. Främst är det den höga halten av protein som lockar, men ett ägg innehåller också samtliga vitaminer utom vitamin C.

I snitt äter varje svensk 200 ägg om året, men toppen är förstås nu under påsk.

- Ja, i vanliga fall packar vi fram runt en miljon ägg om dagen, men den här veckan blir det dubbelt så många. Sedan dör det tvärt, i nästa vecka är det ingen som vill titta åt ägg längre, säger Jens Persson, försäljningschef på Kronägg.

Från värpdatum får äggen stämplas fram 28 dagar. Kronägg rekommenderar att ägg förvaras kallt, men det finns ingen lag som säger att butikerna ska ha dem i kalla utrymmen. Jens Persson tycker ändå inte att man behöver undvika ägg som förvarats i rumstemperatur.

ANNONS

- Äggen snurrar så snabbt i systemet så de hinner inte bli gamla. Den mesta tiden har konsumenterna dem hemma i kylskåpet, säger han.

Enligt Roland Lindqvist, mikrobiolog på Livsmedelsverket, är 12 grader den optimala temperaturen att förvara ägg i.

- De håller längre och bättre i kylskåp, men inuti ägget finns mekanismer som gör att bakterier inte kan växa där de första veckorna, säger han.

Kokta ägg bör däremot förvaras kallt. Vid upphettning täpps skalets porer till och då fungerar inte det naturliga skyddet mot bakterier lika bra.

På till exempel caféer skalar och sköljer man ofta de kokta ägg som blir över innan man lägger dem i kylskåp. Men Roland Lindqvist känner inte till att det skulle kunna bildas några skadlig ämnen om man behåller skalet på.

- Möjligen kan det lukta lite mer ruttna ägg - alltså svavelväte - om de ligger i skalet för länge. Men ur säkerhetssynpunkt har vi inga åsikter om det.

Råa och löskokta ägg är i stort sett samma sak, eftersom ägget måste hettas upp till över cirka 75 grader för att bakterier ska dö. I Sverige kan man dock äta råa ägg utan oro.

- I utlandet är råa ägg däremot en av de största anledningarna till att människor får salmonella, säger Roland Lindqvist.

ANNONS

Det finns ett enkelt sätt att kontrollera att ett ägg fortfarande är färskt, berättar Jens Persson på Kronägg. Man brukar säga att gamla ägg reser sig.

- Ja, det beror på att luftblåsan i ägget blir större ju mer vatten som avdunstar från det. Om du lägger ett färskt ägg i vatten ligger det platt på botten. Men om det har några veckor på nacken vill luftblåsan lyfta ägget. Sedan är det ingen fara om det reser sig lite, men om det flyter upp skulle jag nog bli orolig, säger Jens Persson.

ANNONS