Niklas Carlborg, Anton Stadeaarønæs och Helen Flink har alla hemförsäkringar.
Niklas Carlborg, Anton Stadeaarønæs och Helen Flink har alla hemförsäkringar.

Hemförsäkringar skiljer stort i pris

ANNONS
|

GP Konsument har jämfört priserna på hemförsäkringar för studenter i sex olika försäkringsbolag. Och trots att samtliga bolag har särskilda rabatter för studenter varierar priserna stort. Det skiljer närmare 800 kronor mellan den billigaste försäkringen och den allra dyraste.

Titta inte bara på priset

Men Gustav Jonssons råd är att inte bara stirra sig blind på priset utan också gå igenom hemförsäkringens innehåll.

–Det handlar om att ställa sig frågan, om det här stämmer in på just mina behov, förklarar han.

ANNONS

Om man till exempel delar lägenhet med en kompis, kräver bolagen i de allra flesta fall att man har var sin hemförsäkring. Om man däremot är sambo och delar på hushållet räcker det i de flesta fall med en försäkring.

Men här skiljer det sig åt mellan de olika försäkringsbolagen. En studenthemförsäkring i Länsförsäkringar omfattar, till exempel, även en sambo som jobbar – medan motsvarande försäkring i If bara tecknas för ensamhushåll.

–Det vanligaste är att försäkringen gäller dem som är folkbokförda på adressen och delar på hushållsekonomin, men det här bör man kolla upp, menar Gustav Jonsson.

Däremot tvekar han inte ett ögonblick på frågan, om man som student behöver en hemförsäkring eller inte? Det är snarare en självklarhet i Gustav Jonssons ögon.

–Just eftersom den innehåller mer än bara skydd för din egendom, som till exempel ett rättsskydd, en ansvarsförsäkring och en reseförsäkring, säger han.

Viktig del av packningen

Grundreseskyddet i hemförsäkringen brukar gälla i 45 dagar, och om man vet med sig att man ska ut och resa är den en viktig del av packningen, anser Gustav Jonsson. Särskilt om man beger sig till länder utanför EU.

ANNONS

–Om du saknar en reseförsäkring och blir sjuk eller råkar ut för en olycka, kan det bli väldigt dyrt, konstaterar han.

Inte heller ska man vara alltför blygsam när man räknar på vad ens hem är värt. För trots att möblemanget kanske både är ihop-plockat och spartanskt, så äger man oftast mer än vad man tror. Totalsumman för kläder, bohag och elektronik överstiger nästan alltid de mest vilda gissningar.

Föräldrarnas hemförsäkring gäller inte för barn som har flyttat hemifrån. Familjemedlemmarna måste vara folkbokförda på samma adress och dela hushåll för att försäkringen ska gälla.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

ANNONS