Här är billigaste maten på nätet

ANNONS
|

Om en vecka är det skärtorsdag, den dag då det handlas mest livsmedel inför påsk. För den som planerar att göra inköpen digitalt så är prisskillnaden mellan de olika livsmedelsbutikerna som säljer mat på nätet i Göteborgsområdet stor.

Stora pengar att spara

En matkasse med 73 välkända dagligvaruprodukter visar att den billigaste kassen kostar 1577 kronor och den dyraste kostar 2038 kronor, se tabellen till höger. För en familj på tre till fyra personer blir skillnaden på ett år hela 20812 kronor, plockavgiften inräknad och utan rabatter.

I den stora matprisjämförelse av tio butiker som Testfakta på uppdrag av oss låtit Matpriskollen genomföra visar det sig att det är Willys, vars affärsidé är Sveriges billigaste matkasse, som lyckas även i den digitala världen. Willys har varit igång med sin näthandel sedan maj förra året.

ANNONS

Här är hela tabellen:

Billigast inom samtliga segment

Willys är klart billigast inom samtliga segment i undersökningen. Räknar man samman totalsumman inom exempelvis kött och fisk skiljer det 16 procent mellan Willys och mat.se. I kategorin sötsaker är Willys 29 procent billigare än Mathem.

Näst billigast matkasse har Coop.se, vars näthandel växer kraftigt. Handlar du på Coop sparar du på ett år 14663 kronor jämfört med om du skulle handla på Mathem, enligt jämförelsen.

- Coops näthandel har varit i gång länge, sedan 2008, men legat på en låg nivå fram till nyligen när de växlat upp, säger Jonas Ogvall.

Att själv plocka ihop sin matkasse på nätet ökar allt mer och det är främst barnfamiljer som köper mat på detta sätt. Under 2016 ökade lösplocket på nätet med 44 procent enligt statistik från Svensk digital handel. Marknaden har utvecklats mycket och de traditionella livsmedelskedjornas intåg gör att konkurrensen blivit stenhård. Ica startade 2014 och både Willys och Hemköp startade förra året. I februari i år köpte Axfood, koncernen bakom både Willys och Hemköp, mat.se.

Inte lika stora volymer

- Mathem har inte samma inköpsvolymer som de andra, men jag tror inte att de kommer att slås ut. Bolaget ägs av investerare som vill ha avkastning och den här typen av handel kommer att växa, säger Jonas Ogvall.

ANNONS

Trots att priserna är transparenta på nätet och det bara är ett klick bort att byta leverantör så tror Jonas Ogvall att det är fler faktorer än pris bakom köpbeslutet.

- Det handlar om att varorna ska komma när de ska, att råvarorna är bra och att det är lätt att byta om något är fel, säger Jonas Ogvall.

Här är hela listan på matvaror som ingår i jämförelsen:

Fakta: Så gjordes prisjämförelsen

 1. Prisjämförelsesajten Matpriskollen har i samarbete med Testfakta och på uppdrag av oss jämfört priserna på 73 välkända dagligvaruprodukter hos tio olika nätbutiker för livsmedel i Göteborgsområdet. Se tabellen till höger.
 2. Tabellen med samtliga 73 livsmedel finns här ovan i texten.
 3. Priserna är hämtade 28 mars 2017.
 4. Matkassen i undersökningen baseras på SCB:s statistik över svenskarnas inköpsvanor och motsvarar ungefär en genomsnittlig veckohandel för en familj på tre till fyra personer.
 5. Butikernas egna varumärken är inte med i prisjämförelsen.
 6. I enstaka fall har en vara saknats. Om detta hänt har Matpriskollen använt en jämförbar ersättningsprodukt, exempelvis Ballerina Choko i stället för Ballerina Original. Eller så har ett neutralt jämförelsepris som inte påverkar den totala prisskillnaden använts.
 7. Kostnaderna för frakt varierar som anges i tabellen och är inte medräknat i priset när vi skriver vad kunden sparar på ett år.
 8. Gå in på respektive företags hemsida och kontrollera om de har hemleverans till din adress.
 9. I tabellen visar vi de priser företagen hade den 28 mars, rabatter inräknade. Nedan följer matkassens pris utan rabatter.

Matkassen med ordinarie pris

 1. Så här mycket kostar matkassen om man räknar bort rabatter.
 2. Willys Kungsbacka 1588 kr
 3. Coop.se 1756 kr
 4. Ica Maxi Torslanda 1776 kr
 5. Ica Maxi Kungälv 1777 kr
 6. Hemköp Mölnlycke 1790 kr
 7. Hemköp Stigbergstorget 1792 kr
 8. Ica Kvantum Frölunda 1885 kr
 9. Mat.se 1905 kr
 10. Ica Kvantum Focus 1902 kr
 11. Mathem 2038 kr

Tips när du handlar

 1. Som du ser i leveransvillkoren under tabellen har en del butiker krav på lägsta köp.
 2. Är du inte nöjd med dina varor kontakta kundtjänst.
 3. Kontrollera leveranstider och när du kan beställa hos den butik du tänker köpa från.
 4. Din inköpslista kan sparas så att du kan använda den flera gånger.
 5. Butikerna uppger att de är noga med att kylkedjan är obruten.
ANNONS