Förra veckans elpris var det högsta sedan vintern 2012. Därför kan det vara läge att kolla upp sitt elavtal och elhandelsbolag. Den som har rörligt pris har drabbats nu, men den avtalstypen har ändå varit mest gynnsam under senare år.
Förra veckans elpris var det högsta sedan vintern 2012. Därför kan det vara läge att kolla upp sitt elavtal och elhandelsbolag. Den som har rörligt pris har drabbats nu, men den avtalstypen har ändå varit mest gynnsam under senare år. Bild: TT

Högt elpris en anledning att se över sitt avtal

Elpriset har varierat kraftigt den senaste tiden. Har du inte det bästa avtalet kommer det att synas rejält på din elräkning. Så här gör du för att trimma kostnaderna inför framtida köldknäppar.

ANNONS
|

När det är kallt ute stiger elpriset.

Det beror på två saker: dels hög elförbrukning på grund av kylan i hela Norden, dels begränsningar av kapaciteten i elnätet som gör att priset inte kan jämnas ut över dygnet.

LÄS MER:Här är företagen göteborgarna klagar allra mest på

Men – det går inte att spara lika mycket på att snåla på dammsugningen som att trimma avtalet hos elbolaget, det vill säga elhandelsleverantören. Den som bor i eluppvärmd villa kan spara tusenlappar genom att välja rätt avtal och jämföra bolagen.

Har du dessutom aldrig valt elleverantör själv finns risk för att du får betala dyrt för dina förbrukade kilowattimmar.

Olika avtalstyper hos ditt elbolag

Hushåll som inte sett över sitt avtal i tid kan få en chock när elräkningen kommer. Och det viktigaste är att göra någon form av aktivt val. Annars får du ett så kallat anvisat pris, som riskerar att vara dyrare än alla andra alternativ.

ANNONS

Energimarknadsinspektionen rekommenderar därför alla att göra ett själv välja både avtalstyp och elhandelsföretag. Ungefär var tionde hushåll i Sverige har ett anvisat avtal.

Man får ha beredskap i hushållsekonomin för att tåla prisuppgångarna.

Nätavgiften kan du dock inte påverka med mindre än att du flyttar till ett annat område. Nätavgiften är det du betalar för drift och underhåll av elledningarna och transport av elen till ditt hus eller lägenhet.

Rörligt elpris blir både dyrt och billigt

Thomas Björkström är vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå. Dit hör konsumenter av sig med sina frågor om el och klagomål på elhandelsbolagen.

Den som har ett avtal med rörligt pris drabbas mest nu, på grund av att priset per kilowattimme är högt. Är det ändå värt på lång sikt, att välja den typen av avtal?

– Drygt hälften av alla konsumenter har rörligt avtal och de får en högre elräkning vid sådana prisuppgångar som vi ser nu. Men under stora delar av 2020 var dessa konsumenter istället gynnande av rekordlåga marknadspriser. Hushåll med rörligt avtal måste vara beredda på prisuppgångar och ha marginaler i hushållsekonomin för att tåla dessa.

Hur har det sett ut på lite längre sikt, för hushållen som valt rörligt pris?

– När vi har räknat på det har det varit mest gynnsamt med rörligt de senaste åren. Men det har funnits perioder då det istället har visat sig vara mest gynnsamt med fast avtal. Och eftersom det inte går att veta vart priset tar vägen i framtiden är vårt råd att titta på sin hushållsekonomi och utgå från den när man väljer avtalstyp, säger Thomas Björkström.

ANNONS

Det betyder de olika avtalen hos elbolagen

Det finns flera alternativ på typ av avtal hos elhandelsbolagen:

Fast pris. De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år och du betalar samma pris under hela avtalsperioden.

Rörligt pris. Månadsbaserat. Det finns två typer av månadsbaserade rörliga avtal: löpande och tidsbestämda. Ett löpande avtal kan du säga upp, men du har en viss uppsägningstid. I ett tidsbestämt avtal har du förbundit dig att köpa din el av samma elhandelsföretag under hela den tid du har avtal för.

Timpris. Din elkostnad påverkas av när på dygnet du använder elen, exempelvis genom att en värmepump styrs mot dygnets billigaste elpris eller att du laddar elbilen då.

Mixavtal. Betyder att du betalar en del av din el till ett månadsbaserat rörligt pris och en del till ett fast pris.

Anvisat pris. Om du inte själv väljer elavtal kommer ditt elnätsföretag att ge dig en elhandlare. Enligt Energimarknadsinspektionen blir det ofta mycket dyrare än om du hade valt elhandlare och annat avtal själv.

Källa: Energimarknadsinspektionen

För vem är det bättre att välja ett avtal med fast pris?

– Det kan finnas en trygghet i att veta hur mycket du kommer få betala per kilowattimme. Vet du då också hur mycket el du använder per månad går det att räkna ut månadskostnaden nästan exakt, vilket många uppskattar.

Varför har så många som ett av tio hushåll ”anvisat pris”?

– Det får man när man flyttar och då inte aktivt väljer ett elhandelsföretag och elavtal. Det priset är oftast dyrare än både rörligt och fast pris. Det enklaste sättet att spara pengar på sin el är att se till att undvika anvisat pris.

Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå. Bild: Privat

För vem passar de övriga avtalstyperna?

– Timpris är fortfarande en relativt ovanlig avtalsform. Det påminner om ett rörligt avtal, fast priset varierar timme för timme i stället för samma pris i öre per kilowatt för hela månaden. För att vara en vinnare med ett timavtal måste du kunna styra om en betydande del av din förbrukning till de billigare timmarna. Det räcker inte med att ladda mobilen när det är billigt, utan du behöver exempelvis kunna ställa om värmesystemet i ett eluppvärmt hus, förklarar Thomas Björkström.

Mixavtal, vem passar det för?

ANNONS

– Det är inte så många konsumenter som ställer frågor om mixavtal, men det kan passa konsumenter som är osäkra och inte vill ta risken fullt ut med ett rörligt avtal.

Gör så här när du ska teckna avtal med ett elhandelsbolag

1. Kolla vad du har för avtal.

– Det ska framgå på fakturan vad du har för avtalstyp. Om du har ett anvisat avtal ska det också anges vad detta innebär.

2. Jämför priser när du väljer nytt avtal.

– Det finns flera elprisjämförelser på nätet, exempelvis den oberoende sajten elpriskollen.se eller elskling.se. De är enkla att använda, du fyller i ditt postnummer och din elförbrukning och får förslag på flera avtalsförslag. Är du osäker på din årsförbrukning kan du titta på din faktura.

3. Välj elhandlare.

– De allra flesta elhandlare genererar mycket få klagomål. Men en handfull aktörer genererar många och allvarliga klagomål och därför är det viktigt att kontrollera hur klagomålen ser ut mot den elhandlare som du vill teckna avtal med. Du kan exempelvis söka på internet eller ta del av den klagomålslista som vi har på vår webbplats. Där publicerar vi elhandlare som får onormalt många klagomål hos oss. Listan utgår från antal klagomål per elhandlare i förhållande till antal kunder hos företaget.

ANNONS

4. Undvik uppsökande försäljning.

– Det är ett problem som har växt, och klagomål om telefonförsäljning är mycket vanliga och ofta allvarliga. Var mycket försiktigt när någon ringer och vill sälja ett elavtal är vårt råd, understryker Thomas Björkström.

– En gemensam nämnare är att de som ringer presenterar sig som att de ringer från ditt nuvarande elhandelsbolag och därför är det lättare att bli lurad. Ofta går det ut på att säljaren vill att du ska svara ja eller okej på ett sms. Detta sms-svar används sedan som en bekräftelse av ett avtal, fastän de trott att det rörde sig ett svar om att få information. Konsumenter som beskriver att de har blivit lurade in i ett avtal har ofta mycket svårt att ta sig ur det. Vi ser även exempel på elhandlare som vägrar att ta emot konsumentens ångerrättsmeddelande. Återkommande hör vi konsumenter som upplever att enskilda elhandlare hotar med inkasso och Kronofogden för att de ska betala fakturor.

5. Säg alltid upp ditt befintliga avtal själv vid byte.

– Se alltid till att själv säga upp det tidigare elavtalet för att undvika risken att belastas av en brytavgift vid byte.

6. Håll koll på när ditt avtal ska förlängas.

ANNONS

– Om du tecknar ett avtal med en viss bindningstid är det bra att på förhand hålla koll på när det löper ut och ska sägas upp. Gör du inte ett aktivt val när avtalet sedan löper ut, riskerar du att avtalet förlängs med sämre villkor. Elhandlaren ska informera om detta både innan du tecknar avtalet och när avtalet är på väg att löpa ut. Detta kan vara ett bra tillfälle att se över vilken elhandlare du är kund hos och vilket avtal du ska välja.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

ANNONS