Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nagham Khairallah på Hanssons skrädderi på Kyrkogatan lagar jeans.

Här försvinner pengarna ner i hål

Var inte ledsen för att favoritjeansen sprack. Det finns flera skräddare som kan laga dem – går du till rätt ställe går det både fort och är billigt.

Vi slänger åtta kilo kläder per person och år i Sverige, vilket är drygt hälften av det vi köper. Ett av de större miljöproblemen är nyproduktion av kläder och i stället för att köpa nya jeans om tyget går sönder kan man välja att laga dem.

Vi har ringt tolv skräddare i centrala Göteborg för att jämföra hur mycket det kostar att laga sina favoritjeans samt att byta dragkedja i vårjackan.

Det är stora prisskillnader för att laga ett fem centimeter stort hål i ett par jeans. Mellan jämförelsens dyraste och billigaste lagning kan det skilja 300 kronor. Danska vägens skomakeri och skrädderi tar mellan 50 och 100 kronor för att laga ett litet hål, medan Cityskräddarna, som är jämförelsens dyraste, tar mellan 120 och 350 kronor. Däremot påpekar de sistnämnda att de måste få se plagget och hålet för att kunna ge ett exakt pris för vad lagningen skulle kosta.

Klicka på tabellen för att se en större bild.

Samuels skrädderi var det enda tillfrågade skrädderiet som inte ville ge någon prisuppgift utan att ha sett kläderna först.

När det gäller byte av dragkedja tar de flesta skrädderier olika priser beroende på om jackan är fodrad och vilken slags dragkedja som ska sys in. Vi frågade efter priset på en 60 cm lång dubbeldragkedja, som ska gå att öppna både uppifrån och nerifrån, och ska sys in i en tunn dunjacka.

Utifrån de uppgifterna angav de flesta skrädderierna i jämförelsen en prisintervall. Även här erbjuder Danska vägens skomakeri och skrädderi det billigaste bytet – ett fast pris på 300 kronor. Cityskräddarna var återigen dyrast och uppgav prisintervallen 600-700 kronor.

Hur lång tid det tar att få sina kläder lagade varierar också mellan skrädderierna i vår jämförelse. De snabbaste tjänsterna utförs på en eller två dagar, medan andra skrädderier uppger att man får vänta från en vecka upp mot tio dagar på att hämta sina plagg.

Snabbast är Visyr Olskroken, som erbjuder både lagning av jeans och byte av dragkedja på en till två dagar. De flesta övriga skrädderier i jämförelsen tar längre tid på sig att byta dragkedja än att laga jeans. Vissa skrädderier frågade även hur bråttom det var med plagget och kunde i så fall skynda på processen. Många påpekade också att även väntetiden beror på hur plagget och hålet ser ut samt hur mycket de har att göra för tillfället.

Ett annat sätt att förlänga livslängden på sina textilier är att återvinna eller återanvända dem. Matilda Nyström är projektledare för avfallsprojekt på Göteborgs stad och menar att medvetenheten har ökat och att det finns flera projekt kring frågorna om att laga och lappa. Att återanvända ett plagg innebär att ta vara på det som det är, medan det finns flera sätt att återvinna det.

– Antingen använder du plagget i ett annat syfte, till exempel använder en t-shirt som putsduk till fönster, eller så materialåtervinner du.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.