Gott och nyttigt är årets mattrender

Kolsvart är det nya svarta. Årets mattrender visar att många fortsätter sträva mot en sundare livsstil – nu med kol, soppor och alkoholfria alternativ.

ANNONS
|

På tolvslaget lovar många att ta steget mot att äta nyttigare. Med hjälp av förra årets mattrender har vi blickat framåt och försökt hitta årets stora snackisar – och visst verkar det fungera att vara både trendig och hälsosam.

1. Kolsvart mat

Den bruna maten från husmanskostens tid är ett minne blott. Nu är det svart som gäller. Grönsaker får gärna grillas svarta över eld och bläckfiskbläck får gärna färga pasta och ris. En trend, som kommer från Asien och har blivit stor i Sydeuropa, som nu närmar sig Sverige är att använda kol i bakning.

ANNONS

Aktivt kol används i Sverige främst som ett läkemedel vid förgiftning då kolet absorberar farliga ämnen och förhindrar dem från att tas upp i kroppen. Trenden med kolsvart bröd har tagit sig till Sydsverige och ett antal konditorier via ett danskt företag som menar att användandet av kol definitivt är på uppgång, både i mat och i skönhetsprodukter.

– Vi säljer mer och mer kolpulver till återförsäljare av god mat i New York som säljer det till de finaste restaurangerna, säger Pernille Lembcke, grundare av Sort of coal.

Lina Gripeteg, universitetslektor och dietist vid Göteborgs universitet, är tveksam till trenden och menar att det kan vara ett sätt att nischa sig, men inte det bästa sättet att få bättre hälsa.

– Aktivt kol är klassat som ett läkemedel även om det är receptfritt. Det är inget livsmedel.

2. Soppa som gäller

Gröna juicer har varit en stor trend hos både hälsofreaks och sociala-mediekändisar. Att krama ur grönsakerna har gjort dem enkla att få i sig, men tyvärr missar man både fibrer och vitaminer på det sättet.

– Jag skulle inte säga att de är onyttiga, däremot är det väldigt synd att man bara plockar ut vätskan ur grönsaken istället för att äta hela. Man går miste om fibrer och mycket mättnadskänslor om man bara dricker juicen, säger Linnea Bärebring, dietist och doktorand vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Juicerna får i år ge plats åt soppor. Istället för att göra juice av grönsakerna kokas de till en vackert färgglad puré, varm eller kall. Dessutom är det bättre för miljön, då man ofta kastar mycket av råvaran när man gör juice.

3. Surt välkomnas

Surdegsbröd, picklad lök och den koreanskinspirerade rätten kimchi, syrad salladskål smaksatt med chili och vitlök, är redan populära exempel på syrad mat. En av årets mattrender tar det sura ännu längre och både smaken och de goda bakterierna är välkomna när fler syrade grönsaker och syrad mjölk och grädde är på väg in i köken. Att syra livsmedel är ett gammalt knep för att få maten att hålla längre. Dessutom ger det smak och har flera hälsoeffekter.

Ann-Sofie Sandberg är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och menar att förutom en förbättrad upptagning av zink och järn, som är viktiga mineraler för kroppen, kan den syrade maten bidra till lägre blodsocker. Ibland kan det till och med hjälpa kroppen producera egna vitaminer, som B12. Bakterierna som uppstår i försurningsprocessen hjälper dessutom till att hålla andra, mer skadliga bakterier borta.

– De vill vara ensamma herren på täppan så de skyddar för det första livsmedlet från att förstöras och sen kan det även vara så att tarmen skyddas mot skadliga bakterier.

ANNONS

4. Adjö dieter

Enligt en Sifo-undersökning tröttnade majoriteten av de människor som försökte gå ner i vikt på alla dieter som florerade på marknaden redan förra sommaren. Det brittiska företaget The food people varnar för att hälsotrenderna börjar bli för mycket och att en önskan om överdriven njutning börjar ta form.

USA-inspirerade milkshakes med extra allt och pommes frites gömda under krämig ostsås toppat med baconsmulor är något att sukta efter. Sara Sundquist är livsmedels- och hållbarhetsstrateg på Visita, branschorganisation för den svenska besöksnäringen, och menar att trenden kommit lite längre i Storbritannien än i Sverige.

– Det har alltid funnits tillfällen att äta och njuta. Du kan få en cheese fries eller en lyxshake i dag, men jag tycker inte att det är något som växer.

Däremot kan hon se att många tröttnar på dieter och nu vill njuta av att äta vanlig mat utan krångel.

5. Gärna alkoholfritt

Utbudet av alkoholfria alternativ har ökat både på Systembolaget och på många restauranger. De erbjuder nollprocentiga varianter av både öl och vin som passar till maten och den som väljer alkoholfritt ifrågasätts inte längre på samma sätt som förr.

Statistik från systembolaget visar att försäljningen av alkoholfritt har ökat med mellan 10 och 30 procent per år de senaste fem åren, något Elina Yli-Torvi, pressansvarig på systembolaget, menar beror mycket på att alternativen finns.

ANNONS

– Det handlar framför allt om en medvetenhet om vad vi stoppar i oss, men också att de alkoholfria dryckerna har en annan kvalité än de hade tidigare och då får man ett annat intresse för mat och dryck i kombination.

Förutom att en för hög konsumtion av alkohol är skadligt för kroppen bidrar även de alkoholfria dryckerna till en kväll man kommer ihåg och en morgon utan huvudvärk.

Fakta: Aktivt kol

  1. Aktivt kol säljs på apoteket som tabletter och i flytande form och används framför allt när man fått i sig någonting farligt. Kolsuspension, som är flytande, ges ofta till barn som ätit något de inte borde eftersom det absorberar ämnen och förhindrar att kroppen tar upp dem. Tabletterna kan tas vid diarré då kolet ger en förstoppande effekt.
  2. Huruvida aktivt kol skulle ha positiva effekter på hälsan i övrigt eller kunna fungera som avgiftning av kroppen i vardagen är inte bevisat och Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi på Lunds universitet, kallar det för fullständig rappakalja. Han menar att kol fungerar utmärkt vid förgiftningar, och att det i sig inte är hälsofarligt, men att det inte finns någon anledning till att man ska äta det.
  3. Äter man mediciner ska man absolut inte äta aktivt kol, då kolet hindrar kroppen från att ta upp de verksamma ämnena i medicinen.
ANNONS