Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livsmedelsprocesser används för många livsmedel och därför har Nova-klassificeringens definition av ultraprocessat kritiserats. Särskild märkning av ultraprocessat kritiseras av branschorganisationen Livsmedelsföretagen, bland annat eftersom ”de flesta massproducerade och förpackade fullkornsbröden klassificeras som ultraprocessat”. Och nutritionist Emma Patterson på Livsmedelsverket säger att ”används den snäva definitionen av ultraprocessat som det ser ut i dag kommer allt med tillsatser räknas dit”. På bilden innehåller alla produkter tillsatser, förutom fullkornsbrödet som inte skulle räknas dit och även är nyckelhålsmärkt. Bild: Anna von Brömssen
Livsmedelsprocesser används för många livsmedel och därför har Nova-klassificeringens definition av ultraprocessat kritiserats. Särskild märkning av ultraprocessat kritiseras av branschorganisationen Livsmedelsföretagen, bland annat eftersom ”de flesta massproducerade och förpackade fullkornsbröden klassificeras som ultraprocessat”. Och nutritionist Emma Patterson på Livsmedelsverket säger att ”används den snäva definitionen av ultraprocessat som det ser ut i dag kommer allt med tillsatser räknas dit”. På bilden innehåller alla produkter tillsatser, förutom fullkornsbrödet som inte skulle räknas dit och även är nyckelhålsmärkt. Bild: Anna von Brömssen

Forskare kräver varningar på ultraprocessad mat

Fyra forskare kräver att ultraprocessad mat ska börja märkas med varningstext. Detta eftersom de anser att sådana livsmedel är farliga för vår hälsa. Branschen är kritisk och Livsmedelsverket har en avvaktande hållning till ytterligare en märkning, medan en diabetesprofessor säger ja.