Vi valde att titta på de tio företag som vid ett givet tillfälle hamnade överst vid en Google-sökning av "flyttfirma Göteborg".
Vi valde att titta på de tio företag som vid ett givet tillfälle hamnade överst vid en Google-sökning av "flyttfirma Göteborg".

Flyttfirmor svåra att kontrollera

I teorin är det enkelt att kolla upp om en flyttfirma har tillstånd. Men i praktiken är det svårt. Så här gör du.

ANNONS
|

Kunder uppmanas att kontrollera att firman har tillstånd för yrkestrafik innan flytten bokas. Men många flyttfirmor är anonyma och svåra att kontrollera.

GP har tidigare berättat om personer som upplevt problem med flyttfirmor. Det handlar om dyra slutfakturor, förstörda ägodelar och utebliven ersättning. Ett av företagen vi berättat om, Göteborgs flyttbyrå, har ansökt om konkurs, återuppstått under annat namn och sedan försvunnit igen.

Företaget står kvar på Konsumentverkets varningslista och gäller även under namnen GbgflyttAB och www.shurguardflytt.se. Enligt anmälningarna ger företaget ett muntligt pris vid bokningstillfället men slutsumman blir betydligt högre när bohaget har lastats in i firmans bilar.

ANNONS

I höstas berättade GP om att många flyttfirmor saknar yrkestrafiktillstånd.

- Jag rekommenderar alla som använder sig av flyttfirmor att kontrollera om de har yrkestrafiktillstånd, säger Markus Edsbagge, chef på Transportstyrelsens sektion för tillstånd för yrkesmässig trafik.

Yrkestrafiktillstånd innebär att man får transportera gods på väg, den firma som kör utan tillstånd bryter mot yrkestrafiklagen.

- Dessutom kan det bli problem med försäkringen. Om ditt bohag åker omkring med personer som bryter mot lagen så är det inte säkert att sakerna är försäkrade, säger Markus Edsbagge.

Som konsument är det i teorin enkelt att kolla upp ett företags yrkestrafiktillstånd. På Transportstyrelsens hemsida kan man med hjälp av företagets organisationsnummer kontrollera om tillstånd finns. Men i praktiken krävs mer detektivarbete än så. Vår undersökning visar att flyttfirmor ogärna är öppna med sina organisationsnummer. Vi valde att titta på de tio företag som vid ett givet tillfälle hamnade överst vid en Google-sökning på "flyttfirma Göteborg", och av dessa är det inget som uppger organisationsnumret på sin hemsida.

Vi tog därför omvägen via Bolagsverkets hemsida, där det visade sig att bara sex av de tio företagen existerar under det namn som anges på hemsidan.

ANNONS

Två av de övriga företagen visade sig ha gått i konkurs för flera år sedan – och är således inte registrerade för F-skatt – men hemsidorna finns kvar och de svarar snabbt på mejl när vi skickar en prisförfrågan.

En och samma person står bakom de två företagen – en man i 50-årsåldern med en historia av brottslighet bakom sig. Med hjälp av adresser, telefonnummer och domännamn kan han också kopplas till andra flyttfirmor i Göteborg.

Av de två återstående flyttfirmorna i vår undersökning visade sig den ena egentligen heter något annat – och sakna yrkestrafiktillstånd – medan den tionde och sista är helt anonym och omöjlig att kontrollera. Totalt har bara fyra av de tio företagen yrkestrafiktillstånd.

GP har pratat med en representant för ett bolag som saknar yrkestrafiktillstånd. Enligt honom sysslar företaget enbart med magasinering, flyttverksamheten sköts av ett annat bolag man gått samman med och som har tillstånd. Av detta samgående finns dock inga spår i myndighetsregister.

- Det är en process som vi är mitt uppe i och allt är inte klart med alla papper, säger företagets representant.

Han berättar också att man ligger bakom den helt anonyma hemsidan i vår undersökning. Att ha flera namn utåt är ett sätt att synas mer och få fler kunder, säger han.

ANNONS

- Men att vara så hemlighetsfulla är inte vår mening. Vi vill vara öppna, så jag ska genast se till att vi lägger till organisationsnumret.

Någon timme senare är alla hemsidor med koppling till företaget uppdaterade med organisationsnumret för det företag som har yrkestrafiktillstånd.

Ted Hidson äger Flyttdax, ett av de företag i vår undersökning som har tillstånd för yrkestrafik. Han känner av konkurrensen från företag som inte håller sig till reglerna.

- De är ju billigare än oss, så det klart att vi tappar kunder. En del kunder säger att de vet att ekvationen inte går ihop, men att de inte bryr sig. De vill bara ha det så billigt som möjligt, säger Ted Hidson.

Men på senare tid har det även blivit vanligare med det omvända – att kunder aktivt frågar om yrkestrafiktillstånd och betalningssätt.

- Allmänheten har fått bättre kännedom om vad som gäller med tillstånd. Många vet också att kontant betalning ofta innebär svarta pengar, så de vill hellre ha en faktura. Dessutom tycker många att det är obehagligt att bära på så mycket i kontanter som det ofta är frågan om, säger Ted Hidson.

Alla Flyttdax kunder får en kopia på yrkestrafiktillståndet med offerten. Men att skriva ut organisationsnumret på hemsidan vill han inte göra.

ANNONS

- Det kan användas i fel syfte. För några år sedan var det en firma som kopierade vårt tillstånd, så vi är lite försiktiga med sådan information på hemsidan, säger Ted Hidson.

Fakta: Gör så här

  1. Kontrollera att flyttfirman har ett yrkestrafiktillstånd.
  2. Det gör du på Transportstyrelsens hemsida med hjälp av företagets organisationsnummer.
  3. Organisationsnummer kan stå på företagets hemsida.
  4. Gör det inte det, så gå in på Bolagsverkets hemsida för att få tag på organisationsnumret. Prova varianter på namnet om du inte hittar det direkt, en del bolag heter inte exakt samma namn utåt som i registren.
  5. För att få en känsla för om företaget verkar seriöst eller ej kontrollera att det telefonnummer flyttfirman anger på sin hemsida leder till samma företagsnamn på exempelvis Eniro och Hitta.
  6. Yrkestrafiktillstånd utfärdas av Transportstyrelsen, som även sköter tillsynen. Polisen sköter vägkontrollen av tillstånd.
  7. Den som uppsåtligen kör utan tillstånd gör sig skyldig till olaga yrkesmässig trafik och kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år.
  8. Även den som anlitar ett företag utan yrkestrafiktillstånd kan bli straffansvarig om personen känt till eller haft skälig anledning att anta att tillstånd saknas. Straffet är böter eller fängelse i upp till ett år.
ANNONS