Farliga ämnen i "naturliga" hudkrämer

ANNONS
|

Ekotrenden inom hudvårdsbranschen blir bara starkare och starkare. Fler och fler varumärken dyker upp varje år och de flesta vill gärna tala om att de är rena och naturliga, komna direkt från växtriket.

GP Konsument köpte in åtta hudvårdsprodukter av olika slag – duschkrämer, hudlotioner, ansikts- och rengöringskrämer – i centrala Göteborg. Vi har granskat hur produkterna saluförs och vilka ingredienser de egentligen innehåller. Granskningen visar att det gäller att vara lite kritisk om du är angelägen om att köpa just en naturlig eller ekologisk produkt.

I samtliga produkter är vatten största ingrediens. Samtliga produkter innehöll också ämnen som uppges kunna vara irriterande eller allergiframkallande vid kontakt med hud.

ANNONS

Rengöringsmjölken från Vichy saluförs med att den innehåller spavatten från källan i Vichy och är fri från parabener. Vad som inte påpekas på förpackningen är att andra största ingrediensen efter vatten är mineralolja, en produkt som utvinns från petrolium och som kritiker hävdar kan täppa igen hudens porer.

På pumpflaskan med Skin treat body lotion från Kicks står att den innehåller "pure naturell oils". Jodå, men också butylfenyl, varav en variant anses kunna orsaka irritation och allergiska reaktioner och är listad av Europeiska Kosmetika-direktivet som allergent ämne. Dessutom ingår omdiskuterade doftämnena limonen och linalool. Lotionen har även en stor fair trade-symbol på framsidan. Fair trade-innehållet visar sig vara fem procent av innehållet.

Body shop skriver på sin hemsida om sin filosofi: att de gör sina produkter med kärlek och omsorg, hämtar de finaste råvaror från hela världen, aldrig testar på djur och produkterna är 100 procent vegetariska.

Kedjans storsäljare body butter, i vår variant med mandel, innehåller vegetarisk mandelolja. Men också två omdiskuterade parabener, konserveringsmedlet fenoxietanol, som i en variant är klassad av Kemikalieinspektionen som hälsoskadlig och irriterande, farlig vid förtäring samt irriterande för ögon, plus doftämnena linalool och limonen.

Huden räknas som kroppens största organ och en stor de av de ämnen vi tillför beräknas tas direkt upp av kroppen och vandra ut i blodomloppet.

ANNONS

Enligt sajten modette.se använder vi över 200 syntetiska och/eller miljöfarliga ämnen redan innan vi går ut genom dörren på morgonen. Till exempel genom schampo, balsam, duschkräm, mascara, läppstift, parfym.

Regelverket kring hudvårdsprodukter är inte lika starkt som kring till exempel läkemedel eller livsmedel. Därför kan många producenter fortsätta att kalla sina krämer för naturliga även om innehållet inte är kontrollerat.

- Det får inte stå något om att de är botande eller läkande, då hamnar de per automatik inom andra varugrupper, säger Gunnar Guzekowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket.

Men om det står "naturlig" eller "ren"?

- Det har vi inga synpunkter på, det finns inga regler för vad som karaktäriserar sådana begrepp.

Kosmetiska produkter genomgår inte någon godkännandeprocess, utan det yttersta ansvaret för att reglerna i EU:s kosmetikadirektiv följs ligger på tillverkaren.

Hur skall man tänka som konsument om man är angelägen om att använda naturliga produkter?

- Det här är jättesvårt alltså! Det finns inga enkla lösningar som konsument. Man får försöka lära sig hur de produkter ser ut rent innehållsmässigt som har mer naturliga komponenter. Försöka se om växtextrakt, som står med sina latinska namn, är det som dominerar. Men även de ingredienser som ser väldigt kemiska ut på namnet kan vara utvunna ur kokosfett eller palmolja. Så egentligen måste man fingranska själva tillverkningen innan det går att säga om ingredienserna är mer eller mindre naturliga, säger Gunnar Guzekowski.

ANNONS

- Du kan helt enkelt aldrig få några garantier. Möjligtvis kan man titta efter om produkterna har frivilliga certifieringar.

Fakta: Omdiskuterade konserveringsmedel

Parabener är ett gemensamt namn för en grupp konserveringsmedel: butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben. Några parabener har genomgått vetenskaplig granskning och studier visar att vissa av dem kan störa hormonbalansen hos fiskar. Kritiker menar att denna effekt även finns på människor, medan kosmetikaindustrin hävdar att de är väl beprövade.

På Läkemedelsverket hänvisar man till en expertgrupp inom EU som menar att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, är säkra att använda i kosmetik och hygienprodukter men att det finns osäkerhet kring propylparaben och butylparaben.

– Nackdelen med parabener är att de visat sig, i varierande utsträckning, vara hormonstörande, har David Gunnarsson, produktansvarig på Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, sagt.

Fakta: Omdiskuterad oljeprodukt

Mineralolja framställs av råolja, petrolium, som är en ändlig resurs och som inte kan brytas ner av naturen. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom de är billigare och mer hållbara än vegetabiliska oljor. Kritiker menar att mineraloljor är dåliga för huden och täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning och förhindrar den från att ta upp vitaminer. Enligt Läkemedelsverket finns dock inga studier som visar att mineralolja skulle vara farlig för hälsan.

ANNONS

Kan ha flera olika namn i krämens innehållsförteckning:

mineral oil

vaselin

petrolium/petrolatum

paraffin/ paraffinum liquidum

propylene glycol

E 905

ozokerit (förekommer ofta i mascara)

polyisobutene (förekommer ofta i lipgloss).

(L 300)

Mängd: 50 ml

Pris: 179 kr

Inköpsställe: Kronans apotek, Kungsportsplatsen

Saluförs med: 97 procent naturliga ingredienser

Antal ingredienser: 31 st

Innehåller bland annat: fenoxietanol, cetearylalkohol, xantangummi, dehydroacetic acid, dimethicone, SLS (sodium laureth sulfat).

(Vichy laboratoires)

Mängd: 200 ml

Pris: 129 kr.

Inköpsställe: Kronans apotek, Kungsportsplatsen

Saluförs med: Innehåller Vichy termal spa vatten samt extrakt från sheaträdet, fri från parabener

Antal ingredienser: 15 st

Innehåller bland annat: mineralolja, isopropyl-myristat, carbomer, butylenglykol, parfum.

(Kicks)

Mängd: 250 ml

Pris: 89 kr

Inköpsställe: Kicks, Femman

Saluförs med: Bry dig om din hud på ett naturligt sätt med genuina oljor. Få sammetslen hud med rena vegetabiliska oljor, vitaminer och mineraler. Innehåller fairtrade-produkter.

Antal ingredienser: 34 st

Innehåller bland annat: Cetylalkohol, dimetichone, xantangummi, limonene, linalool, butylphenyl, methylpropional.

(I love cosmetics )

Mängd: 500 ml

Pris: 69 kr

Inköpsställe: Kicks, Femman

Saluförs med: tvålfri, parabenfri och ph-balanserad, uppfriskande med yummyXX hallon och delikata björnbär.

Antal ingredienser: 31 st.

Innehåller bland annat: SLS (sodium laureth sulfat), kokamidpropylbetain, bensylalkohol.

(Oliv naturell, Åhléns)

Mängd: 300 ml

Pris: 59 kr

Inköpsställe: Åhléns, Nordstan

Saluförs med: Innehåller ekologisk jungfruolivolja. Noga utvald för att minimera påverkan på människor och miljö.

Antal ingredienser: 23 st

Innehåller bland annat: SLS (sodium laureth sulfat), pantenol, fenoxietanol.

(Emma S)

Mängd: 250 ml

Pris: 99 kr

Inköpsställe: Åhléns, Nordstan

Saluförs med: Fri från parabener och mineraloljor. Innehåller passionsfruktsolja och sheasmör. "När du känner för att ha en ren dusch".

Antal ingredienser: 17 st

Innehåller bland annat: SLS (sodium laureth sulfat), cocamidopropyl Betain.

(Nivea)

Mängd: 50 ml

Pris: 99 kr

Inköpsställe: Åhléns, Nordstan

Saluförs med: 95 procent av naturligt ursprung. Innehåller ekologisk aloe vera samt arganolja. Fri från parabener.

Antal ingredienser: 25 st

Innehåller bland annat: alkohol denat, limonene, linalool, besylakohol, genariol.

(Body Shop)

Mängd: 200 ml

Pris: 95 kr (rea) ordinarie pris 185 kr

Inköpsställe: Body shop, Fredsgatan

Saluförs med: Innehåller mandelolja, community fair trade kakaosmör och sheasmör.

Antal ingredienser: 26 st

Innehåller bland annat: fenoxietanol, metylparaben, propylparaben, xantangummi, linalool, limonene, bensylalkohol.

ANNONS