Du tänker kanske att mobilen ändå inte kan uppdateras så länge till och köper hellre en ny när batteriet inte håller så länge? Eller så kommer plötsligt ett besked om att appen för ditt bank-id inte längre kommer att fungera med nästa säkerhetsuppdatering och du känner dig tvingad att köpa en ny mobil.
Men om mobilen hade fortsatt att få uppdateringar av mjukvaran från tillverkaren hade det kunnat gå att behålla den längre.
I dagsläget är det stora skillnader mellan olika mobiler när det gäller hur länge de i praktiken går att använda, just på grund av att operativsystemet i din årsmodell inte längre klarar av, exempelvis en viktig säkerhetsuppdatering.
Hur många mobiler har du i byrålådorna?
År 2020 såldes cirka 150 miljoner mobiltelefoner och nästan 24 miljoner surfplattor i EU.
Enligt en undersökning från 2019 antas antalet mobiler som ligger i ”ide” vara minst 700 miljoner inom EU, det vill säga nästan en telefon per invånare i alla åldrar.
Källa: EU-kommissionen
Livslängden för en mobil beräknas i dag vara mellan 2,5 år och 3,5 år och är därmed ganska kort jämfört med andra konsumtionsvaror. Surfplattor har längre förväntad livstid, runt fem år.
Nu kan det bli en förändring, när EU:s krav leder till ökad livslängd på dessa båda produkter, med krav på längre mjukvaruuppdateringar liksom bättre hållbarhet på batterier, samt tålighet och tillgång till reservdelar.
Mobilen är en ikonisk produkt som skickar tydliga signaler.
EU-kommissionen har nu lagt fram ett förslag för ekodesign- och energimärkningskrav på mobiler och surfplattor. Förslagen ska diskuteras innan lagen får sitt slutgiltiga innehåll.
–Jag är otroligt förvånad över hur snabbt EU går fram nu, men mobilen är en ikonisk produkt som skickar tydliga signaler. Den här produkten är viktig eftersom konsumenterna använder den mycket, och eftersom den är så viktig kan man uppleva att den åldras. Men man kan använda produkten mycket längre än i dag, säger Carlos Lopes, EU-förhandlare på Energimyndigheten.
De krav som EU-kommissionen nu presenterar i sitt preliminära förslag ska diskuteras i samrådsforum med representanter från medlemsstaterna, branschen och det civila samhället, som exempelvis miljöorganisationer. I Sverige är det Energimyndigheten som kommer att kalla till ett branschmöte för att diskutera kommissionens förslag.
LÄS MER:Så köper du en begagnad mobil säkert
LÄS MER:Så mycket kostar det att laga vanliga felen på mobilen
– Några av dessa krav som ska leda till ökad livslängd gäller ett antal år, till exempel att reservdelar ska finnas tillgängliga minst fem år efter att den sista enheten har satts på marknaden, och säkerhetsuppdateringar ska finnas i fem år.
För surfplattor föreslås sex år.
Andra krav har inte uttryckts i tid utan har med användning att göra, exempelvis antal fall på golvet som mobilen ska klara. Det gäller även skydd mot vatten och fukt och reptålighet.
Lagen skrivs blixtsnabbt
Sannolikt är lagen klar redan till nästa sommar, 2022.
– Sedan får industrin minst ett år på sig att anpassa sig innan kraven träder i kraft. Men lagen påverkar förstås branschen långt innan det formella träder i kraft, påpekar Carlos Lopes.
Kraven som föreslås av EU beräknas att spara 13,9 TWh primärenergi årligen från år 2030.
– Produkterna använder relativt lite energi vid användning. Däremot är de energiintensiva när det gäller utvinningen av materialen och i produktionsprocessen.
Mobiler kommer nu för första gången att få en så kallad A till G-etikett, som redan finns på bland annat vitvaror för att deklarera energiförbrukningen, och där A är den mest energieffektiva och G den sämsta.
– Detta för att konsumenten ska kunna köpa något som är bättre än det som är sämst på marknaden och ändå tillåtet, konstaterar Carlos Lopes.
Etiketten kommer även att ge information om hållbarheten på batteriet, skydd mot fukt och hur robust mobilen är.
Fem åtgärder i kravlistan från EU
När mobilernas och surfplattornas livslängd ökar minskar miljöpåverkan och för det föreslås fem åtgärder.
1. Hårdvaran: Produkten ska tåla fukt, vatten och smuts. Den ska vara robust och inte gå sönder när man tappar den. Skärmen ska vara reptålig. Även robustheten kommer att märkas med A till G-etikett, den mest tåliga produkten får A och den sämsta får G. Detta mäts med upprepade fall.
2. Reparationer: Designen ska vara utformad så att delarna är utbytbara. Reservdelar ska finnas i fem år för mobiler och sex år för surfplattor och dessutom vara tillgängliga för reparatören inom ett visst antal dagar. Det ska finnas tydlig information om hur reparationen ska göras och vilka verktyg som ska användas.
Två stora mobiloperativsystem
Android är det vanligaste operativsystemet och för iphone används IOS.
3. Mjukvaran: Uppdateringar ska vara möjliga att göra inom det specificerade kravet på produktens livslängd. Konsumenten ska inte tvingas göra uppdateringar som sänker prestandan på produkten och man ska kunna säga nej till sådana uppdateringar.
4. Begagnad produkt: För att produkten ska få ett andra liv, kunna säljas vidare, ska finnas tydliga och säkra sätt att ta bort information som kan vara känslig för säljaren.
5. Batterier: Det kommer exempelvis att finnas krav på hur mycket användaren kan göra på en batteriladdning, och genom att sätta krav på det blir det automatiskt krav även på mjukvaran, vilket sparar el. Relaterat till det blir det också krav på hur länge batterierna ska hålla, genom att definiera hur många laddningscykler den ska tåla utan att tappa mer än 20 procent av sin kapacitet. Om batteriet håller mer än 1 000 laddningscykler med bra kapacitet, behöver batteriet däremot inte vara utbytbart av konsumenten.
– Mobilen är en fantastisk produkt som sparar mycket el eftersom den ersätter många andra produkter, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.
Missa inte det senaste från GP Konsument!
Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.