Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arman Pourrezai, Kronans Apotek på Kungsportsplatsen, guidar till ett bra hemmaapotek. Bild: Sanna Tedeborg
Arman Pourrezai, Kronans Apotek på Kungsportsplatsen, guidar till ett bra hemmaapotek. Bild: Sanna Tedeborg

Det här behöver du i ditt hemapotek i sommar

Årets semester kommer sannolikt att se lite annorlunda ut än vi är vana vid. Men oavsett om den tillbringas hemma, i en husvagn, stuga eller husbil är det aldrig fel att ha ett välutrustat sommarapotek till hands. Vad behövs egentligen för att klara det mest akuta om olyckan är framme? Vi ger tips och jämför priser på några av produkterna.

Att vara förberedd inför sommaren och semestern är aldrig fel, även om det just nu kanske är oklart exakt vilka riktlinjer som kommer att gälla över sommaren när det gäller resor. För att kunna avhjälpa många av skador och problem som inte kräver sjukhusvård kan det vara läge att se över sitt hemmaapotek och se till att man har rätt saker hemma.

">
Arman Pourrezai, apotekschef på Kronans Apotek, Kungsportsplatsen. Bild: Sanna Tedeborg
Arman Pourrezai, apotekschef på Kronans Apotek, Kungsportsplatsen. Bild: Sanna Tedeborg

Vi har tagit hjälp av Arman Pourrezai, apotekschef på Kronans Apotek på Kungsportsplatsen, för att få lite guidning kring vad som kan vara bra att ha nära till hands.

– Jag brukar dela in sommarapoteket i några olika kategorier: sol, sårvård, mage och allergi. Sedan kan man behöva lite andra saker om man har barn, säger han.

Med tanke på att vi är mitt i en pågående covid-19-pandemi kommer, enligt flera undersökningar, de flesta att hålla sig i Sverige under sommaren. Oavsett om man håller sig i Sverige eller får lov att resa utomlands är i de flesta fallen råden kring vad som kan behövas i ett hemmaapotek eller reseapotek, ungefär desamma.

När det gäller att vara förberedd för en eventuell covid-19-infektion är det råden från Folkhälsomyndigheten och 1177 som gäller: paracetamol vid värk eller feber, eventuellt avsvällande nässpray vid täppt näsa.

Sol

– Till att börja med så är solskyddskrämen det viktigaste i den här kategorin, oavsett om du är i Sverige eller utomlands. När det gäller barn förespråkar jag skydd med hög solskyddsfaktor, helst 50, eller allra helst heltäckande kläder, säger han.

Solkräm är en av de viktigaste sakerna under sommaren, tycker Arman Pourrezai. Bild: Sanna Tedeborg
Solkräm är en av de viktigaste sakerna under sommaren, tycker Arman Pourrezai. Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER: Så väljer du rätt solkräm i sommar

För att återfukta huden efter solning kan en after sun vara bra, men kanske inte alltid nödvändig.

– Men om du har bränt dig är det bra med ett kylbalsam eller med aloe vera. En salva med hydrokortison i kan också vara bra att ha hemma i fall att du bränner dig, eftersom det kan lindra bra, säger Arman Pourrezai.

Sårvård

Att klara en hel sommar utan ett enda sår är nästan omöjligt, särskilt om man är barn. Det är inte för intet som termen sommarben används flitigt bland föräldrar under den här perioden ...

Tvätta händerna innan du tvättar såret. Tvätta sedan huden runt såret innan du tvättar själva såret. det går bra med ljummet vatten och tvål, eller så kan du använda koksaltlösning, som är en bra produkt att ha i hemmaapoteket.

– När det gäller sårvård brukar jag rekommendera ett litet första hjälpen-kit med plåster, kompresser för sårtvätt och klorhexidin, säger Arman Pourrezai.

Dessutom tycker han att skoskavsplåster kan vara bra att ha hemma.

Mage

Här skiljer sig råden lite åt beroende på om man är i Sverige eller utomlands. Vid utlandsresor kan det vara bra att ha med sig mjölksyrebakterier för att hålla magen balanserad, men det behövs mer sällan om man semestrar i Sverige, tycker Arman Pourrezai

– Däremot kan det vara bra att ha loperamid, som hjälper om man får diarré. Novalucol och omeprazol är bra att ha hemma mot reflux, säger han.

Mer bra att ha hemma för magen, enligt Arman Pourrezai:

• Vätskeersättning om det blir väldigt varmt, eller om man svettas mycket.

• Åksjuketabletter om man ska åka långt.

Glöm inte allergimedicinen, om du har allergiska besvär. Bild: Sanna Tedeborg
Glöm inte allergimedicinen, om du har allergiska besvär. Bild: Sanna Tedeborg

Allergi

– Jag tycker att det är bra att alltid ha receptfri allergimedicin hemma om du har någon form av allergiska besvär. Det finns i både tablettform och i nässpray, säger han.

Förutom de saker som faller inom de fyra kategorierna ovan har Arman Pourrezai en hel del andra bra tips på saker man bör ha hemma och vad man bör göra om man vill vara väl förberedd för det mesta på semestern.

– Ett tips är att se till att förnya alla recept man behöver i god tid innan man ger sig iväg till till exempel sommarstugan. Det kan vara svårt att få det gjort under semestern, säger han.

Annat som är bra att ha hemma:

• Värktabletter av olika slag.

– Tänk på att inte använda voltarengel på kroppen om du har tänkt sola inom två veckor. Det kan ge brännskador, varnar Arman Pourrezai.

• Handsprit - alltid bra att ha hemma, extra bra just nu i corona-tider.

• Alsolsprit - ett bra alternativ vid insektsbett som kliar eller svider.

• Xylocain - klådstillande vid till exempel myggbett.

• Myggmedel - funkar mot de flesta insekter i Sverige.

• Febertermometer.

• Vattenreningstabletter - framförallt vid utomlandsresor.

• Kompressionsstrumpor - alltid bra att ha om man ska åka eller gå långt, till exempel. Särskilt om man är lite äldre.

För den som inte vill ge sig ut och handla fysiskt går det att få tag på det mesta online. Vi har jämfört priserna för några av produkterna på Arman Pourrezai tipslista hos några av de vanligaste onlineapoteken. Vi har försökt att jämföra produkter som går att hitta hos samtliga butiker i jämförelsen (det kan finnas billigare varumärken hos de olika aktörerna, till exempel när det gäller paracetamol). Där det inte funnits exakt likadana produkter, till exempel handsprit, har vi tagit den billigaste likvärdiga produkten och jämfört priset.

LÄS MER: Praktiska appar som är gratis att ladda ner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.