Det är en sådan där januarikväll när regnet känns som våt luft. Mörkret har lagt sig sedan flera timmar tillbaka. Från isbanan sträcker sig strålkastarskenet mot utegymmet i dungen.
Fyrabarnsmamman och personliga tränaren Jennie Dyrhill är beroende av sin träning. Springer maraton, cyklar Vätternrundan, leder gruppträning och kallar sig för Träningsnarkomamman. Beroendet har smittat av sig. Hon är först på plats denna kväll och förbereder med mattor och extra redskap. Sedan ansluter en efter en till gänget.
Helene Ahlenius var själva startskottet till att just den här gruppen som styrketränar föddes.
– Jennie pushar oss hela tiden och anpassar till våra behov. Jag åker alltid hit, för man känner sig duktig. Särskilt när man kommer hem och får kommentaren ”var du ute i det här vädret”, ler hon.
Jennie Dyrhill ser sig inte som den där tuffa, farliga eller hårda tränaren. Det är inget militäriskt över hennes metoder. Eller som hon uttrycker det:
– Jag har ingen visselpipa, så tjejerna vågar!
Det finns de som hängt med sedan hon började sin PT-verksamhet. Maria Gepertz är inne på elfte terminen.
– Med kontorsjobb och pendling kände jag ett behov av att få komma ut. Sedan har jag fastnat. Man slipper svettiga lokaler och nu tränar jag i alla väder. Jag skulle aldrig gått ut om inte någon väntat på mig. Jennie är så inspirerande, säger hon.
Allsidig träning
Ambitionen på alla pass är att jobba igenom hela kroppen, utmana musklerna i olika vinklar.
– Mina deltagare säger ”nu lurar du oss igen”, men det är för att chocka kroppen, förklarar hon.
LÄS MER:Systrarna tänker trigga varandra till stordåd
Variation är helt rätt för den som tränar för hälsans skull, enligt fysiologen och idrottsforskaren Mikael Mattsson på Karolinska Institutet och det statliga forskningsinstitutet Rise.
– För den som tränar på motionsnivå är det viktigt att använda så många muskler som möjligt med ett varierat rörelsemönster, säger han.
Variationen som väderomständigheter och årstidsväxlingar ger håller också uppe motivationen, för den som har den träningsprofilen. Andra mår bättre av upprepning och att allt är sig likt varje gång.
– Både min forskning och yrkesverksamhet handlar mycket om individanpassning, att olika saker passar för olika människor. Dels handlar det om hur man svarar på träning, dels hur den funkar med resten av livet och vad som är roligt, förklarar Mikael Mattsson.
Man ska kort sagt orka och tycka att det är kul.
Hög stressnivå bryter ned
– Ny forskning visar att om man känner sig pressad att träna ger det sämre effekt än om man vill göra det. Det handlar om allt, från inlärning till muskeluppbyggnad och kondition. En hög stressnivå, oavsett orsak, bryter ner.
Vad ger träning utomhus eller i naturen?
– I ett fysiologiskt perspektiv vet hjärtat inte om du springer på ett löpband eller i naturen, men den mentala upplevelsen är olika. Om man i stället tänker på träning som stressdämpande och depressionslindrande, då är det bättre effekt i naturen än inomhus, säger fysiologen Mikael Mattsson.
Då handlar det också om att vistas i solljus. Så bäst vintertid är att få till träningen när det är ljust. Även om det är molnigt påverkas vi positivt av de få strålar som tränger igenom.
Blir man piggare av att träna ute?
– Ja, man får större vitalitet och större minskningar av ilska, spänningar samt depression av att träna utomhus. En studie om mentalt och fysiskt välbefinnande visade att utomhusträning gav mer energi och en ökad känsla av livskraft, vitalitet.