Ragdoll toppar listan över flest stambokförda katter även 2017.
Ragdoll toppar listan över flest stambokförda katter även 2017. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

De tio populäraste raskatterna

Man räknar med att det finns ungefär 1,5 miljoner katter i Sverige och en majoritet av dem är så kallade huskatter. Bland raskatterna förs statistik över antal stambokförda katter. Här är topp tio av de raser som stambokfördes 2017.

ANNONS
|

Topplistan speglar inte nödvändigtvis vilka raser det finns flest katter av, utan är ett mått på vilka raser som just nu är populärast att avla fram ungar på.

1. Ragdoll

En tystlåten och lugn ras, som fått sitt namn av att den gärna slappnar av helt och hållet när man lyfter den och blir som en trasdocka (engelska: ragdoll). Rastypiskt är en nyfiken katt som gärna umgås med familjen. Har lite vaggande gångstil, troligen på grund av att den går brett isär med bakbenen.

2. Maine Coon

Maine coon
Maine coon Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

En nyfiken och lättlärd katt, som hör till en av de större raserna. En fullvuxen hane väger mellan sex och åtta kilo, en hona väger mellan fyra och sex kilo. Eftersom den är så pass stor utvecklas den långsamt och det kan ta flera år innan den når sin fulla fysik.

ANNONS

3. Sibirisk katt

Sibirisk katt
Sibirisk katt Bild: Elisabeth Alvenby

En intelligent och nyfiken katt, som gärna följer sin familj. Kräver relativt lite pälsvård, eftersom den inte tovar särskilt mycket. Hör till de lite större raserna.

Läs också: För Daniela och Victor var valet av katt enkelt

4. Norsk skogkatt

Norsk skogkatt
Norsk skogkatt Bild: H.Larsson

En stor ras som inte når sin fulla fysik förrän vid tre-fyra års ålder. Rasen är vänlig och "pratar" gärna. Pälsen består av två lager: underull, som täcks av långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna.

5. Helig birma

Helig birma
Helig birma Bild: JANERIK HENRIKSSON

Kallas oftast bara birma. En lugn, vänlig och tystlåten ras som karaktäriseras av sina klarblå ögon och de fyra vita tassarna. På baktassarna ska det vita gå upp i en kil som är som ett upp och nervänt V. Ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgade i samma färg, vilket kallas himalayatecknad kropp.

6. Brittiskt korthår

Brittiskt korthår toppade under några år listorna över stambokförda katter
Brittiskt korthår toppade under några år listorna över stambokförda katter Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Medelstor till stor ras med knubbig kropp, som har kort och tät päls. Pälsen, tillsammans med den knubbiga kroppen, gör att den ofta liknas vid en nallebjörn.

7. Devon Rex

Devon rex
Devon rex Bild: Jenni Ferreira

Behöver mycket stimulans och trivs bäst i värmen inomhus. Väldigt lättskött päls och hårar i stort sett ingenting. Påminner om en fladdermus till utseendet.

LÄS OCKSÅ: Låt dig inte luras vid kattköpet

8. Bengal

Bengalisk katt
Bengalisk katt Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Finns i två olika färgsättningar, marmorerad och fläckig. Ras av medelstorlek, som har en kort och tät päls. Pälsen är mjuk och sammetsliknande. Tanken är att katten skall se ut som en leopardkatt.

ANNONS

9. Perser

Blåsköldpadd-vit perser
Blåsköldpadd-vit perser Bild: Anders Wiklund/TT

Lugn och diskret ras som har ett jämnt temperament. Lång päls med mycket underull gör att persern kräver mycket pälsvård, både vad gäller borstning och bad.

10. Neva masquerade

Blåtabbymaskade Neva masquerad-hanen CH FI*Pikku-Priin Blizzard NEM a 21.
Blåtabbymaskade Neva masquerad-hanen CH FI*Pikku-Priin Blizzard NEM a 21. Bild: Airi Andersson

Syskonras till Sibirisk katt, men har en annan färgteckning. Ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg, kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen blå.

Källa: www.sverak.se

ANNONS