Kvinnan hade planerat en resa till Vietnam.
Kvinnan hade planerat en resa till Vietnam. Bild: Hau Dinh

ARN: Diskriminerande villkor i reseförsäkring

Graviditet är ingen sjukdom och därför täckte inte reseförsäkringen avbokningen av en resa till Vietnam. Nu har Allmänna reklamationsnämnden fattat ett vägledande beslut. Det var fel att neka kvinnan ersättning, eftersom hon hade komplikationer som bedöms som en akut sjukdom.

ANNONS
|

Anmälaren valde att avboka sin resa till Vietnam eftersom hon hade drabbats av ett fördröjt missfall, som medförde blödningar och smärta.

Kvinnan hade betalat resan med sitt kreditkort och en reseförsäkring var kopplad till detta. Efter att hon hade avbokat resan kontaktade anmälaren försäkringsbolaget och ville ha tillbaka pengarna för resan. Försäkringsbolaget vägrade då att betala ut ersättning eftersom avbokningen hade samband med graviditet.

Enligt försäkringsvillkoren utgår nämligen ingen ersättning vid avbokning om avbokningen har samband med graviditet eller förlossning. Men anmälaren accepterade inte försäkringsbolagets svar och anmälde därför saken till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Kan vara tillåtet att missgynna utifrån könstillhörighet

I vissa situationer är det tillåtet med villkor som kan leda till att ett kön missgynnas om villkoret har ett berättigat syfte, enligt ARN.

ANNONS

– I det här fallet är syftet inte berättigat. Tvärtom syftar villkoret till att missgynna kvinnor på grund en könsspecifik risk och det står i direkt strid med diskrimineringslagens ändamål att motverka diskriminering och att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, förklarar Marcus Isgren, ARN:s chef och ordförande, i ett pressmeddelande.

– Villkoret står i direkt strid med lagens ändamål att motverka diskriminering, säger Marcus Isgren, ARN:s chef och ordförande.
– Villkoret står i direkt strid med lagens ändamål att motverka diskriminering, säger Marcus Isgren, ARN:s chef och ordförande. Bild: Gabriel Liljevall

I det här fallet räckte det inte med att kvinnan var gravid för att hon skulle ha rätt till ersättningen i avbokningsskyddet som fanns i reseförsäkringen kopplad till kreditkortet.

– Graviditet i sig är naturligtvis inte en sjukdom men vi ansåg att de graviditetsrelaterade komplikationer, blödning och smärta, som anmälaren drabbats av, utgjorde en akut sjukdom, understryker Marcus Isgren.

Blir prejudicerande

Ett vägledande beslut i ARN innebär att det är troligt att nämnden kommer att följa samma linje om någon konsument vill pröva sitt fall när det gäller liknande ärenden som handlar om diskriminering.

Så fungerar Allmänna reklamationsnämnden

Konsumenter kan få hjälp i tvister med resebyråer, försäkringsbolag, banker och andra företag. Som konsument måste du först ha fått nej till din reklamation av varan eller tjänsten hos företaget innan du fyller i din anmälan.

Allt bevisning måste lämnas in tillsammans med anmälan och det finns beloppsgränser för när ärendet tas upp. Själva behandlingen av ärendet är gratis och beslutet i nämnden är en rekommendation till företagen hur de ska agera.

Nämnden prövar inte bland annat tvister inom hälsoområdet.

Företaget du anmäler ska rikta sig till den svenska marknaden eller ha tillräcklig anknytning till Sverige.

De företag som inte följer besluten hamnar sedan på svarta listan hos Råd & rön. Många branschorganisationer har som villkor att företaget ska följa utslagen i Allmänna reklamationsnämnden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS