Väl vid återvinningsstationen blir du ombedd att bekräfta att du är där och att du har tagit med dina förpackningar som du redan har skannat. När lagt dina förpackningar i rätt behållare får du pantvärdet.
Väl vid återvinningsstationen blir du ombedd att bekräfta att du är där och att du har tagit med dina förpackningar som du redan har skannat. När lagt dina förpackningar i rätt behållare får du pantvärdet. Bild: Pressbild

Appen som gör att du tjänar pengar på att sopsortera

Appen som ska få dig att panta mera finns nu i hela Norden. Och den funkar för återvinning i närmsta miljörum eller återvinningsstation. Skanna och tjäna poäng eller få tillbaka en slant.

ANNONS
|

Suwar Mert grundade tillsammans med sin syster Berfin Mert företaget Panta på, som blivit Bower inför en internationell lansering.

Å-et i på var inte så praktiskt utomlands.

Bowerbirds, är lövsalsfåglar i östra Australien, som tar tillvara och färgsorterar skräp för att dekorera sin lövsal. Det är hanen som gör det för att imponera på honan.

Med appen Bower kan du både imponera på dig själv, återvinna material och få poäng att handla för eller pengar på bankkontot.

LÄS MER:Vanliga misstagen du gör på återvinningen

LÄS MER:90-talssuccén Tippen gjorde Emma till en supersorterare

– Vad vi måste göra för att uppnå den cirkulära ekonomin är att se till att saker som vi producerar kommer tillbaka och blir något nytt, och det är den funktionen vi fyller, förklarar Suwar Mert, vd.

ANNONS

250 000 användare har laddat ner appen som har runt 50 anslutna företag.

Panta allt med streckkod

Så här funkar det:

Alla förpackningar som har Bower-märkningen – eller vilken förpackning som helst med streckkod – går att skanna i appen. Varje förpackning ger två poäng på ditt konto.

– Skanna när ketchupen eller brödet är slut, lägg förpackningen i sorteringen hemma, och när du är på återvinningsstationen ber dig appen dig att skanna en av dessa produkter du ska lämna där och ger dig då poäng för alla produkter du har skannat och har med dig vid det tillfället.

När man återvinner används mindre av de jungfruliga råvarorna.

Det funkar lika bra att återvinna i miljörummet, om ditt bostadsområde har ett sådant, eller i villans flerfackskärl.

– Om du inte går till en återvinningsstation, som alla finns i appen, kan du fotografera av ditt miljörum och registrera det som din privata återvinningsstation i appen. Den godkänns första gången du gör det och sedan kan du panta där framöver.

Du ser hur mycket koldioxid du ”sparar”

Sammantaget sedan 2016 med Panta på och Bower från 2019 har konsumenterna återvunnit tio miljoner förpackningar, vilket omvandlat räknas motsvara 600 ton koldioxidutsläpp. Varje konsument får kontinuerligt en rapport på sitt konto om hur mycket koldioxid hen har ”sparat” själv.

– I en cirkulär ekonomi handlar det ju om att förbruka så lite material som möjligt. Och när man återvinner används mindre av de jungfruliga råvarorna.

ANNONS

Så här gör du med använda förpackningar

I Sverige är det lag på att källsortera.

Alla förpackningar som innehållit något, en produkt eller mat, ska du lägga i respektive kärl på återvinningsstationen eller i miljörummet.

Det handlar om plast, papper, papp, metall och glas, som källsorteras och kan återvinnas och bli nya produkter.

Även tidningar ska källsorteras för sig.

Hur bra är vi då på att hålla isär de vanliga hushållssoporna som ska gå till förbränning från det som ska källsorteras?

Enligt Kretslopp och vatten i Göteborg hade mindre än en tredjedel i våra soppåsar, eller 31 procent, hamnat rätt (2020), medan 34 procent bestod av tidningar och förpackningar som skulle ha källsorterats. Den sista tredjedelen i våra avfallspåsar var mat- och trädgårdsavfall, samt farligt avfall, elavfall, keramik och glas (ej förpackning) som inte heller ska vara bland de vanliga soporna.

Än så länge går det bara att panta förpackningar via Bower, men Suwar Mert har drömmar som sträcker sig längre än så.

– Vi ser till att engångsförpackningar har ett värde efter att de använts och kommer till rätt plats, men det skulle lika gärna kunna handla om kläder och elektronik. Sakerna kan vara vad som helst, och rätt plats kan vara var som helst. Vi har plattformen och så får vi se vad som är rätt plats för återvinning. När de hamnar på rätt plats så får konsumenten sin pant, säger Suwar Mert.

Målet då?

– Vi vill skapa den första skräpfria generationen, där allt har ett värde.

Hans vision är helt enkelt att allt ska gå att panta.

– Ja, så att det återanvänds på något vis. Annars blir det ingen cirkulär ekonomi. Kanske kommer det att bli så att vi inte får köpa en ny tv förrän vi har pantat den gamla. Du ska verkligen tänka till innan du köper en ny tv.

Konsumenterna är både barn och seniorer

Konsumenterna som laddat upp appen är i alla åldrar.

– Femåringar använder den. Alltifrån förskolor som använder appen för att visa att man ska sortera och återvinna, till 80-åringen som tycker om att skanna och få rabatt på sin Skogaholmslimpa, vilket är bra om man som pensionär inte har så god ekonomi.

ANNONS

Konsumenten får Bower-poäng i sin app, och i exemplet med brödpåsen ger tre skanningar en Skogaholmsrabattkupong på fem kronor.

– Varumärkesägarna står för det beloppet, eftersom de vill ha lojala kunder.

Suwar Mert grundade tillsammans med sin syster Berfin Mert företaget Panta på, som inför internationell lansering blivit Bower.
Suwar Mert grundade tillsammans med sin syster Berfin Mert företaget Panta på, som inför internationell lansering blivit Bower. Bild: Pressbild

Vill konsumenten inte köpa just det varumärket igen ger varje skanning på anslutna företags två poäng och med 100 poäng kan man växla dem till 20 kronor till sitt anslutna bankkonto eller välja att skänka pengarna till någon av de välgörenhetsorganisationer som finns registrerade i appen.

Andra skanningar ger en poäng per förpackning.

Redan finns andra företag som nosar på liknande lösningar som GP Konsument redan har skrivit om.

Ett sådant projekt pågår på forskningsinstitutet Rise. Det siktar mot att öka andelen återvunnet material från pappmuggar och ett pilotprojekt ska köras i Örnsköldsvik under juni, juli och augusti i sommar.

Och i Stockholm finns redan sedan december 2020 ett pantsystem av take away-förpackningar på några restaurangkedjor. Initiativtagare är företaget &Repeat. Pantsystemet finns snart på runt 100 ställen, både på stan och i företagsrestauranger.

Många vill vara med?

–Ja, precis som med elsparkcyklar. På sikt kommer vara en, max två aktörer på den marknaden. Likadant kommer det att bli för konsumenterna, att slutligen har de en eller två appar för sina pantbehov, spår Suwar Mert.

ANNONS
ANNONS