Apoteken tar fajten på nätet

På nätet har apotekskedjorna börjat ta fajten på receptfria läkemedel. Men Apotea har fortfarande lägst priser visar vår prisjämförelse. Som konsument lönar det sig att googla.

ANNONS
|

Vi har tagit priserna på samma receptfria varor i tre fysiska apotek och fyra online-butiker: de tre största apotekskedjorna med apotek i Göteborg och på nätet, samt det rena nätapoteket Apotea.

Varorna som jämförs nu är desamma som vid våra prisundersökningar 2009 och 2015.

Vid det senare tillfället hittade vi bara en enda vara med ett extrapris hos en av apotekskedjornas nätbutiker där Apotea hade ett högre pris.

Idag är bilden något annorlunda.

Inriktningen är lägre priser på nätet även hos de tre apotekskedjorna. Totalt hittade vi bland våra produkter 16 webbpriser hos dem som är desamma som hos Apotea.

ANNONS

I tre fall får Apotea till och med se sig slagen av kedjorna online.Två exempel:

*14 tabletter Clarityn kostade samma dag 67 kronor på Kronansapotek.se och 72 kronor på Apotea.

*Ett rör med Treo kostade 32 kronor på Apotekethjartat och en krona mer hos Apotea.

Med andra ord lönar det sig att jämföra alla alternativ på nätet om du är storkonsument av en viss produkt, även om Apotea har pressat priserna mest generellt. Gratis frakt gäller överallt, utom hos Kronansapotek.se (se faktaruta).

Överlag har Apoteket AB, Apoteket Hjärtat och Kronans apotek på sina respektive sajter sänkta priser på många värktabletter och nässprejer jämfört med priserna i sina fysiska butiker.

Ett exempel: Paketet Ibumetin i vår lista, 25 kronor på Kronansapotek.se och nästan det dubbla, 47,50 kronor, i den fysiska butiken. Apotea tar också 25 kronor.

När apoteksmonopolet avskaffades 2009 var meningen att kunderna skulle få både bättre service och lägre priser.

Livsmedelsbutiker tjuvstartade med försäljning av några vanliga produkter, ett steg mot ökad tillgänglighet. Sedan dess har antalet apotek vuxit med 49 procent.

Och hur gick det med prispressen? Vår prisjämförelse visar att den som vill handla på ett fysiskt apoteket i någon av de tre kedjorna får räkna med att pröjsa minst 30 procent mer i snitt jämfört med det billigaste apoteksalternativet på nätet, Apotea.

ANNONS

Från 2009 när apoteksmonopolet gick i graven fram till 2016 har konsumentprisindexet, KPI, ökat 5,8 procent. KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen. KPI för gruppen som innehåller bland annat läkemedel och glasögon har minskat med 4 procent under samma tidsintervall.

Prisnivån på Apoteket AB har däremot enligt vår prisjämförelse ökat med 11,8 procent från före avregleringen 2009. De andra kedjorna är inte långt efter: på Kronans apotek har priset för våra varor ökat med 11,5 procent och Apotek Hjärtat med 10,4 procent.

Fakta

De tre största apotekskedjorna, Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans apotek, omsätter tillsammans 39 miljarder kronor. Utöver dessa finns två kedjor till, Lloyds apotek och Apoteksgruppen. Apotek Hjärtat köptes hösten 2014 av Ica, som sedan tidigare drev Cura.

Fri frakt gäller hos Apotea samt Apoteket AB och Apoteket Hjärtats nätbutiker, även på Kronan.se för medlemmar i kundklubben, annars 19 kronor för köp under 250 kronor.

Storsäljarna i turordning bland receptfria läkemedel, enligt e-hälsomyndigheten:

Alvedon, Ipren, Treo, Voltaren, Nicotinell mint, Nicorette fruktmint, Otrivin menthol (utan konserveringsmedel), Nasonex, Nicorette, Otrivin (utan konserveringsmedel).

Så gjordes jämförelsen

Vi har jämfört de priser som gällde 16-17 januari på våra receptfria läkemedel på tre fysiska apotek och fyra online-butiker med priserna på Apoteket före avregleringen 2009.

Bara om produkterna fanns vid båda tillfällena finns de med i prisjämförelsen som visar om priserna ökat eller minskat sedan 2009.

ANNONS