Äldre är mest utsatta vid telefonförsäljning, visar en rapport från Konsumentverket.
Äldre är mest utsatta vid telefonförsäljning, visar en rapport från Konsumentverket. Bild: Per Larsson / TT

Äldre fortsatt mest utsatta vid telefonförsäljning

För exakt två år sedan ändrades lagen och kraven på telefonförsäljare hårdnade. En undersökning som Konsumentverket gjort visar att lagen har gjort läget bättre, men långt ifrån bra.

ANNONS
|

Förändringarna i distansavtalslagen infördes den 1 september 2018 och innebar dels att företag som säljer över telefon måste bekräfta sitt anbud skriftligt och dels att du skriftligt ska acceptera anbudet, annars gäller inte avtalet.

LÄS MER: Nu förbjuds muntliga avtal vid telefonförsäljning

Reglerna gäller om ett företag tar kontakt med en kund, men inte om det är kunden som tar initiativet.

Konsumentverket har gjort en undersökning för att följa upp hur konsumenterna upplever telefonförsäljning efter lagändringen.

LÄS MER:Expert kritisk mot ny lag om skriftliga avtal

Undersökningen visar bland annat att spontanköpen har minskat och att färre är missnöjda med sina köp nu. Andelen nöjda har ökat från 54 procent 2016, till 72 procent 2019. Missnöjet är störst bland personer i åldersgruppen 65-85 år.

ANNONS

Äldre mest missnöjda

– Det är positivt att fler är nöjda över lag, men tyvärr har vi inte sett den utvecklingen bland äldre, utan de är fortsatt utsatta, säger Alexandra Bergling, utredare hos Konsumentverket.

Alexandra Bergling, utredare hos Konsumentverket.
Alexandra Bergling, utredare hos Konsumentverket. Bild: Pressbild, Konsumentverket

Hon säger att de äldre, alltså de i åldersgruppen 65-85 år, är överrepresenterade både bland köpare och inom kategorin missnöjda.

– Annars har den stora gruppen, i samhället totalt, blivit mer nöjd. Det görs inte lika många köp och man svarar inte på säljsamtal lika ofta, säger Alexandra Bergling.

Nixning vanligt

Rapporten visar att allt fler helt undviker kontakt med telefonsäljare. Vanligast är att man är NIX-registrerad eller att man inte svarar på okända telefonnummer. 41 procent av de som har pratat med försäljare uppgav att de var nixade vid tillfället.

Rapporten visar också att det är samma problem som tidigare vid telefonförsäljning, till exempel att konsumenter hamnar i avtal de inte tycker att de har ingått, eller att de inte har förstått vad avtalet innebär.

LÄS MER:Miljonböter för olaglig telefonförsäljning

Något som förvånade utredarna lite var att antalet anmälningar och klagomål till Konsumentverket fortfarande är lika stort.

– Vi hade ju hoppats och trott att det skulle synas mer att färre nås av de här företagen och det är färre som är missnöjda. Men vi hoppas att det blir bättre framöver, även om vi hade hoppats på att se en annan bild, säger Alexandra Bergling.

ANNONS

Snabba avslut

Ett av skälen till att det problemet kvarstår, trots skriftlighetskravet, kan vara att många av avtalen sluts mycket kort tid efter samtalet, eller rent av under samtalets gång. Avtalet skickas då antingen via sms eller e-post och signeras via digitala tjänster, som till exempel bank-id.

Rapporten visar att 27 procent av kunderna bekräftade avtalet under samtalets gång och hälften av konsumenterna hade bekräftat avtalet inom en timme efter samtalet.

ANNONS