– Något som alltid funnits med mig är fascinationen för hur det kan bli en sådan god produkt av bara mjöl, vatten och salt.  Att brödet smakar så ljuvligt gott, av så enkla – Något som alltid funnits med mig är fascinationen föringredienser, säger Charlotte Lundgren.
– Något som alltid funnits med mig är fascinationen för hur det kan bli en sådan god produkt av bara mjöl, vatten och salt. Att brödet smakar så ljuvligt gott, av så enkla – Något som alltid funnits med mig är fascinationen föringredienser, säger Charlotte Lundgren. Bild: Jan Larsson

Knådar sina surdegar med innerlig glädje

Hon jobbade länge som säljare med många resor i Frankrike och Sverige. Men det var efter en helgkurs i surdegsbakning som Charlotte Lundgren förstod att det var bagare hon skulle bli. Hennes bageri La Boulangerie med fransk inriktning har också satt Dalsjöfors på kartan med kunder från när och fjärran. Förra året blev hon utsedd till årets företagare i Dalsjöfors.

ANNONS
|

Det är tidigt på förmiddagen, dörren till bageriet och caféet står öppen och Charlotte och konditorn är redan i full gång med bakandet. Tidiga morgnar är det som gäller.

– Dörren står öppen från att vi kommer hit vid femtiden på morgonen, så folk som kommer förbi kan slinka in och beställa vad de ska ha, berättar Charlotte.

Bakar bröd med Mannerström

Tidigare i år var du med i Leif Mannerströms YouTube-kanal. Hur gick det till?

– Leif bor ju i Tvärred, inte så långt härifrån. Han brukar handla inne på Konsum här i Dalsjöfors och har stannat till för att fika några gånger. Sedan kom han in en dag och sa att han ska starta en YouTube kanal och ville att jag skulle vara med där och baka just surdegsbröd. Så blev det och det var fantastiskt roligt.

ANNONS

Franskt kök och kärlek

Bageriet har en inriktning på det franska köket. Intresset för Frankrike och språket fanns också redan i högstadiet. När Charlotte sedan studerade vidare på University of London i England läste hon även franska där. I utbildningen ingick att spendera ett år utomlands i ett land vars språk man läste.

– Jag fick jobb i Angers i Frankrike som säljassistent i ett nystartat företag. Under det året träffade jag också min sambo David.

Stressande jobb

Hon arbetade vidare på företaget men kände att hon ville göra något annat. När de fick barn flyttade familjen till Sverige där Charlotte fick jobb som säljare på olika företag. Det blev mycket jobb, resor och alltmer stress, vilket fick henne att fundera över framtiden.

– Redan när vi flyttade från Frankrike hade jag tankar på att jag ville göra något annat men jag visste inte riktigt vad. Långt innan dess hade jag satt upp ett mål, att innan jag fyller 40 ska jag veta vad jag vill bli när jag blir stor. Tidigare har jag tagit tillfällen i livet som har dykt upp, utan att ha haft en egen inriktning om vad jag egentligen vill göra.

Julklapp blev vändpunkt

Vändpunkten kom efter att Charlotte fick en helgkurs i surdegsbakning i julklapp av sin sambo.

ANNONS

– När jag åkte hem från den kursen hade jag bestämt mig. Jag ska bli bagare och jag ska ha ett eget bageri. Det blev så uppenbart, varför hade jag inte kommit på detta tidigare? Jag har ju alltid varit intresserad av bakning ända sedan jag var liten. Man kan ju faktiskt ha det som yrke, inte bara som en hobby.

Charlotte hittade en skola i Östersund - Eldrimner, som hade inriktningen att arbeta med surdeg på ett hantverksmässigt sätt, där ingick också en kurs i att starta eget. Efter utbildningen sökte hon lokaler och hittade en i Dalsjöfors.

Känsla av frihet

– Så fort jag fick bygglovet sade jag upp mig från säljobbet. Det är ett beslut jag inte har ångrat. Den känslan av frihet just då går knappt att beskriva, det var som att jag kunde andas igen.

2020 blev Charlotte med sitt bageri La Boulangerie årets företagare i Dalsjöfors. Juryns motivering lyder bland annat ”Genom sitt intresse, brinnande engagemang och en stor kärlek till sitt yrke har hon utvecklat sitt företag och sin tillverkning av ett uppskattat och efterfrågat sortiment...”

– Det var jätteroligt att få det priset. Min tanke från början var att göra det här på riktigt, just det här med det genuina och att använda sig av bra råvaror. Allt som säljs här tillverkas av oss själva.

ANNONS

Arbetsdagarna kan vara långa men samtidigt får hon inspiration från bakningen.

Brödet smakar ljuvligt

– Något som alltid funnits med mig är fascinationen för hur det kan bli en sådan god produkt av bara mjöl, vatten och salt. Att brödet smakar så ljuvligt gott, av så enkla ingredienser. Sen är gensvaret från kunderna viktigt. Man får en sådan bekräftelse varje dag, det blir ett direkt gensvar, i motsats till hur jag jobbade tidigare i säljyrket. Här lär man känna folk, de kommer hit köper bröd, byter några ord, det är en direktkontakt som är betydelsefull och djupare än jag trodde.

Finbesök i bageriet

Till sommaren får Charlotte besök av Gauthier Denis, en bagare från Frankrike som hon har lärt känna. Han kommer till Dalsjöfors och ska jobba med henne i bageriet några veckor och hålla en kurs i surdegsbakning för den som är intresserad.

– Gauthier är lärare på bagarutbildningen på Cordon Bleu i Paris till vardags och ska dessutom representera Frankrike i Bagar-VM som avgörs i januari 2022. Han är en av Frankrikes absolut bästa, så det är ett riktigt fint besök för mitt lilla bageri.

Charlotte Lundgren

Ålder: 44 år.

Yrke: Bagare.

Familj: Sambon David Gaschet. Barnen Oskar och Carmina.

Bor: Aplared.

Intressen: Trädgården.

Hemsida: www.laboulangerie.se

ANNONS