Sveriges Korsordsmakare har 90 medlemmar, Svante Drejenstam är en av dem. "Att skapa korsord ger guldkant på tillvaron. Jag  får utlopp för min språkliga kreativitet när jag får fundera på ord och meningar", säger han.
Sveriges Korsordsmakare har 90 medlemmar, Svante Drejenstam är en av dem. "Att skapa korsord ger guldkant på tillvaron. Jag får utlopp för min språkliga kreativitet när jag får fundera på ord och meningar", säger han. Bild: Clas-Göran Sandblom

Klurige Svante konstruerar de knepigaste kryssen

För Svante Drejenstam flyter dagen på som ett korsord. Från den ena rutan till den andra. Upp i ottan för att skapa klurigheter i ordväv han skapar. Sedan jobb i egna konsultfirman. När dagen går mot midnatt blir det ytterligare några timmar med något bildkryss.
– Jag har andra jobb men gör fem kryss i veckan, ibland fler, minst lika många som mina kollegor hinner på heltid, säger han.

ANNONS

Redan som mycket ung löste han korsord. Den fösta egna ordgåtan, publicerad i en tidning för anställda inom Mölndals socialförvaltning, gjorde han som 24-åring.

– Jag pluggade till språkvetare och hade fått uppgiften att prova ett dataprogram som kommit till institutionen. Varför inte göra ett korsord tyckte någon.

Intresse för grammatik, litteratur och språk i allmänhet är enligt Svante bra egenskaper.

– Jag är en ordvitsare som tycker om att vrida och vända på bokstäverna. Min kreativa fas är på kvällen, då gör jag nycklarna, frågorna, det roligaste i processen. Under dagen bollar jag med ord jag tänker på. Hela tiden finns ett korsord i mitt huvud. Jag kan ta med mig jobbet på någon resa eller till sommarhuset.

ANNONS

Vinkade av Stena-färjor

Sitt första jobb hade han som ”kajvinkare” när han var 15, på Stena Line. Med en skylt på magen: ”Fredrikshamn 9.30.”

– Jag visade bilisterna hur de skulle köra för att komma med rätt färja. Någon insåg till slut att det var billigare att flytta färjan. Då blev jag arbetslös.

Roligaste jobbet var när han fick bygga upp en egen skivavdelning på NK, genuint musikintresserad som han var, särskilt av hårdrock.

De förutseende föräldrarna hälsade på och sådde en tanke hos sin stolte son:

– Med en mun sa de "tror du verkligen skivförsäljning är ett framtidsyrke? Tror du det är lika roligt när du är 50? Ska du inte plugga vidare i stället"?

Efter universitetet reste han runt i världen för att utbilda Ericssons kunder i olika telecomsystem.

– Vi var bland annat på militärförläggningar i Pakistan. Eleverna bar gevär och fick göra patron ur innan lektionerna. En konstig känsla.

Konstruerade hemsida

Väl hemma igen gjorde Svante en hemsida för att synas som konstruktör.

– Jag var tidigt ute. Då fanns det fortfarande kollegor som tyckte det räckte med att vara med i telefonkatalogen för marknadsföringen. De textade sina korsord och postade dessa till redaktionerna. Sedan satt det någon stackare på redaktionen och renskrev allt i något program, säger Svante.

ANNONS

Företag ville få med korsord i sina kundtidningar eller reklamutskick.

– Med korsord säljer företagen fler annonser, det förlängde livslängden på deras publikationer.

Bild: Clas-Göran Sandblom

Stampen, DN, Året Runt, Aftonbladet, Ica, Bonniers, Coop och Postkodlotteriet är några av Svantes 40-tal kunder. Han ser till att kundernas grafiska layout och färgskala återspeglas i korsorden.

Han försöker undvika att upprepa sig.

– Jag minnas oftast hur tidigare kryss sett ut. Om jag är osäker söker jag på tidigare korsord.

Säljer allt bättre

Han vill helst inte använda orden ”knep och knåp” om sitt jobb:

– Det är ett yrke som man inte ska slarva bort med att det är som en rolig hobby.

Med åren har Svante börjat sälja allt bättre.

– Folk sitter hemma och löser korsord. Det finns folk som letar fram min adress och ber att få komma hem hit för att köpa. En kille kom med lastbil ”Hej, det är Mats, kan jag komma upp och köpa?” Men mest säljer jag via webbshoppen.

Digitaliseringen är något som på sätt och vis oroar honom.

– Då väljer datorn synonymer, det kan bli väldigt konstiga ord som inte anpassats efter just den läsekretsen. Då tappar krysset sin själ, referenser och ”glimten-i-ögat-känslan” tappas bort. Det fyndiga, det dubbelbottnade, det som folk gillar.

ANNONS

Att konstruera korsord är ett ensamjobb.

– Många kollegor trivs nog med att jobba för sig själva. Men jag är glad att jag har fler ben att stå på. Jag är disciplinerad, störs inte om min fru tittar på tv i samma rum, utan jobbar fokuserat. Mellan klockan 08 och 17 kan jag absolut inte sitta med korsord.

Svante på uppdrag för Sjöräddningssällskapet.
Svante på uppdrag för Sjöräddningssällskapet. Bild: Andreas Westerberg

I tiotalet år har Svante dessutom tillhört Sjöräddningssällskapet. 2015 och 2016 var han med om att rädda hundratals båtflyktingar utanför Greklands kust.

– Vi hade att göra dygnet runt. Många av de farkosterna de färdades i kan inte kallas båtar.

Nu har han temporärt mönstrat av:

– Nu när Rosenlundsbron stängts av och trafiksituationen stökats till vid Järntorget hinner jag inte att köra till vår hemmahamn Hovås och vara ombord inom 15 minuter.

Sjöräddningen har satts på paus, men Svante fortsätter att leverera korsord.

Svante Drejenstam

Ålder: 51 år..

Familj: Frun Sofia, barnen Hugo, 20, och Saga, 14 år.

Yrke: Projektledare, korsordsmakare, sjöräddare.

Bor: Kungshöjd, Göteborg.

Intressen: Språk, musik, böcker, sjöliv, möbelsnickeri, sommarhuset på Tjörn

Bästa egenskapen: Att bejaka min okunnighet brukar vara ett steg mot kunskap. Att aldrig tro sig vara fullärd, då stannar lärandet av. Min pappa ville alltid lära sig nytt. Även när han bara hade veckor kvar i livet läste han facktidskrifter, genuint intresserad av att lära sig nya saker.

Stresas av: Tidsbrist. Stressade människor får inte mycket gjort.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS