Kerstin Lundberg Hahn skriver för barn, gärna med ett stänk av magisk realism.
Kerstin Lundberg Hahn skriver för barn, gärna med ett stänk av magisk realism. Bild: Adam Ihse

Kerstin öppnar barnens världar

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit för barn och unga i över 30 år. Hon blir glad när hon ger barn läsglädje – fast mest skriver hon för sin egen, inre elvaåring.

ANNONS

Man skulle kunna tro att det var på mellanstadiet som Kerstin Lundberg Hahn undervisade under sina år som lärare. Hon skriver ju trots allt främst för barn i åldrarna nio till tolv. Men så är det inte.

– Jag jobbade med vuxna på SFI. Så jag var jättenervös när jag klev in i en fjärdeklass för första gången, säger hon.

Författarbesök i skolor är numera en kär syssla. De är också ypperliga tillfällen att testa nya idéer på en intet ont anande publik. När hon har en ny bok på gång brukar hon provläsa brottstycken i klasserna, medan hon uppmärksamt läser av reaktionerna.

ANNONS

– Jag utnyttjar dem, säger hon och skrattar.

Läser med öronen

– När jag läser med öronen på spänn känner jag direkt; nej det här blev inte bra. Jag känner hur energin i rummet dalar eller att alla ser ut som frågetecken.

Sedan debuten år 2000 med barndeckaren ”Kajsa och fågeltjuvarna” har Kerstin Lundberg Hahn gett ut över 50 böcker för barn och unga. Humor och allvar, spänning och magi, nutid och dåtid – hon rör sig mellan olika världar och genrer.

Just nu är hon mitt i skapandet av trilogin ”Tankeläsarna” om tvillingparet Alba och Elio. De lever i ”ett slags diffust 1800-tal” och flyr från en styvfar som inte vill dem väl. Den andra delen, ”Cirkusbjörnen”, har precis fått en del recensioner, och Kerstin Lundberg Hahn konstaterar att recensenter ibland ser sådant som författaren själv inte är medveten om i skrivprocessen.

– Jag tycker att boken handlar om empati och strävan efter ett bättre liv. Men recensenterna ser en massa andra saker också, som den lilla människans utsatthet.

Vill lyfta in stora och små frågor ur livet

Egentligen drivs Kerstin Lundberg Hahn främst av två saker, berättar hon. Böckerna ska vara spännande – riktig ”nagelbitarspänning” – men hon vill också lyfta in stora och små frågor ur livet, och upptäcker ibland inte förrän en bit in i berättelsen vad det är för fråga hon håller på med.

ANNONS

Egentligen tror hon att hon skriver mest för sig själv.

– Det är för min egen inre elvaåring jag skriver. Jag kallar henne ibland för min arbetskamrat och första läsare, och det är henne jag frågar till råds: Hur känns det när det här händer? Hur skulle det här vara?

En händelse ur barndomen präglade henne mycket. Hon växte upp i Umeå, med en mamma som arbetade inom förskolan och en pappa som var universitetslärare. Familjen flyttade till den lilla byn Tavelsjö när Kerstin var elva år. Det var lite jobbigt att lämna klassen som hon tyckte om och komma till en ny skola och försöka skaffa sig vänner. Allt föll väl ut, men hon tänker ändå på de där åren som svåra.

Det är en tid som fortfarande lever starkt i henne och som inspirerar hennes skrivande.

– Det är inte alls osannolikt att det har gjort det lättare för mig att ta kontakt med henne, den inre elvaåringen.

Har vunnit många priser

Många av hennes böcker har vunnit priser, översatts och getts ut i flera upplagor. Men det största för Kerstin Lundberg Hahn är att få mejl från föräldrar som berättar att hennes böcker har gripit tag i deras barn, så att de har velat fortsätta läsa själva när högläsningsstunden är över. Hon citerar Astrid Lindgren: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi”.

ANNONS

– Att vara författare och fånga sina läsare så att de upptäcker att världen kan vara större än den som just jag går omkring i – att det finns andra sätt att leva, andra tider, men också alternativa världar. Och att kanske världen kan vara på ett annat sätt? Att få tänka den tanken – det är magiskt.

Kerstin Lundberg

Ålder: Fyller 60 år den 22 april.

Gör: Författare.

Bor: Göteborg.

Familj: Två vuxna döttrar, en syster med familj och många vänner.

Om att fylla 60: ”Det är helt obegripligt. Man får försöka att inte bry sig om siffrorna, för det känns jättekonstigt. Men en barnbokskollega sa en gång att vi som skriver för barn och unga, vi är egentligen i den åldern som vi skriver för. Så min inre elvaåring gapskrattar åt mig som ska fylla 60, och tycker att jag är asgammal.”

Så firar hon födelsedagen: ”Med några av mina närmaste på en gård på Österlen. Vi ska förmodligen vandra på någon sandstrand, grilla och dricka lite champagne.”

Favoritsyssla hemma: Dricka kaffe och kolla på film.

Så rensar hon tankarna: ”Jag försöker verkligen träna, går på Friskis och rör mig utomhus så mycket jag kan och hinner.”

Senaste kulturupplevelsen: Göteborgs filmfestival.

Gör henne arg: Krig och inskränkthet.

Priser i urval: Astrid Lindgren-priset 2019, Läsfrämjarpris 2016 från En bok för allas vänner, vinnare i Bokjuryn 2012, för ”Skuggan i väggen”, och 2013 för ”Barnkolonin”.

ANNONS