Under en intensiv träningsperiod genomförde Katarzyna Wojnicka två Triathlon-tävlingar hemma i Polen. Nu följer hon fotbolls-EM med den professionella sociologens intresserade blick. Gärna från en sportbar i centrala Göteborg.
Under en intensiv träningsperiod genomförde Katarzyna Wojnicka två Triathlon-tävlingar hemma i Polen. Nu följer hon fotbolls-EM med den professionella sociologens intresserade blick. Gärna från en sportbar i centrala Göteborg. Bild: Lars Hjertberg

Katarzyna från Polen följer EM med professionell blick

Katarzyna Wojnicka är lyckligt lottad. Hennes forskningsarbete i sociologi är så flexibelt att hon kan följa alla de EM-matcher hon vill. Gärna på en sportbar där hennes professionella blick samtidigt iakttar besökarnas beteende. Och helst av allt ser hon att Polen vinner.

ANNONS
|

Fotbolls-EM är en komplicerad historia för 40-åriga Katarzyna Wojnicka på Kungshöjd i centrala Göteborg.

– Jag ser förstås helst att Polen vinner hela turneringen. I andra hand håller jag på Tyskland, och mitt tredje alternativ är Sverige. Därefter: England, Spanien och Ukraina, i just den ordningen.

Låt oss genast göra klart att den här fotbollsintresserade sociologen tänker göra allt som står i hennes makt för att följa alla sina sex nationers EM-matcher.

– Många av dem spelas ju på kvällstid, men annars kan jag lätt anpassa mina arbetstider. Och finns det möjlighet går jag gärna ut och ser matcherna på en sportbar för att vara bland andra människor. Det roar mig ju ur ett professionellt perspektiv att studera vad som händer, iaktta reaktioner.

ANNONS

Fyllde 40 i lördags

Sommarens EM-turnering blir speciell för Katarzyna som faktiskt firade sin 40-årsdag i lördags (19 juni), samtidigt som hennes hemland Polen spelade mot en av turneringens största guldfavoriter: Spanien.

– Hela EM-turneringen känns som en bra födelsedagspresent, säger Katarzyna vars forskning fört henne till längre uppehåll i en rad länder.

Bild: Lars Hjertberg

Men efter några år i Göteborg känner hon sig äntligen redo att rota sig. Saker och ting börjar falla på plats. Och hon minns tydligt hur hon en februaridag 2015 första gången kom till Göteborg och etablerade sig i en lägenhet vid den klassiska idrottsplatsen Gröna vallen i hjärtat av Majorna.

– Det var regnigt och blåsigt och jag var kanske inte överdrivet entusiastisk, men ärligt talat: vad kan man egentligen förvänta sig av Göteborg i februari? Men våren kom, och allt blev bara bättre och bättre. 2017 var mitt uppdrag slut och flyttade jag hem till Berlin igen, men visste redan då att jag en dag gärna ville komma tillbaks till Göteborg.

Vad var det som lockade här?

– Den svenska akademiska miljön är en av de allra bästa vad gäller arbetsförhållanden, arbetskultur och organisation, så jag sa till mig själv: om jag vill fortsätta min akademiska karriär skulle det gärna vara i Sverige.

ANNONS

– Under mina första år här började jag ju också bygga upp ett kontaktnät, och komma en liten bit på väg med språket, säger Katarzyna som efter intervjun skyndar iväg till ännu en lektion i svenska.

– Till mina gamla vänner som undrar hur jag kunde välja bort Berlin säger jag att Göteborg är som en stor småstad, men ändå har allt som en storstad kan erbjuda.

Harmonisk helhetsbild

Mitt i livet förefaller det som om pusselbitarna börjar teckna en allt mer harmonisk helhetsbild. Fast om sanningen ska fram skaver det fortfarande lite på sina håll.

– Det är inte helt lätt att hitta svenska vänner. De flesta av dem jag umgås med har – precis som jag själv – sina rötter i andra länder. Jag har förstås funderat en del över varför det är så; jag tror att göteborgarna historiskt sett inte flyttat särskilt mycket. Man är liksom inte bekant med känslan av att vara en outsider. Det är egentligen inte fråga om illvilja, mer en brist på empati för oss som är inflyttade.

Polens superstjärna Robert Lewandowski, som till vardags spelar i tyska Bayern München.
Polens superstjärna Robert Lewandowski, som till vardags spelar i tyska Bayern München. Bild: Bildbyrån

Vad tror du om Polens chanser i EM-slutspelet?

– Jag är väldigt hoppfull. Vår nya förbundskapten (portugisen Paulo Sousa) har ju bytt strategi. Förr brukade vårt landslag alltid koncentrera sig på defensiven, men nu är det mer attack än försvar. Och så har vi ju skyttekungen Robert Lewandowski som förra årets utsågs till världens bästa spelare.

ANNONS

– Låt oss vänta och se, men jag tror att vi kan överraska.

Fotnot: Polen-Sverige spelar onsdagen den 23 juni kl 18 på stadion Krestovskij i St Petersburg, Ryssland.

Katarzyna Wojnicka

Ålder: 40 år.

Yrke: Docent i sociologi. Forskare vid Göteborgs universitet.

Bor: Lägenhet i centrala Göteborg.

Familj: Singel.

Fritidsintressen: Att läsa, resa, cykla, måla, och att gå på konserter och bio.

Favoritmusik: Olika former av rock. Till exempel grunge, progressiv rock och indie.

Senast lästa bok: ”Girl, woman, other” av Bernadine Evaristo. (svensk titel: ”Flicka, kvinna, annan”).

Katarzynas EM-tips: Polen-Sverige 2-1.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS