Karim Zendegani undrar i sin vardagskrönika varför så många män blir provocerade av kvinnor, som exempelvis klimataktivisten Greta Thunberg och samhällsdebattören Linnéa Claeson.
Karim Zendegani undrar i sin vardagskrönika varför så många män blir provocerade av kvinnor, som exempelvis klimataktivisten Greta Thunberg och samhällsdebattören Linnéa Claeson. Bild: Anders Hofgren

Karim Zendegani: Varför är man så rädd för kvinnor?

"Jag är tacksam för att bo i Sverige för här grips inte kvinnor för att de stör den allmänna ordningen genom att provocera männen och makten om de råkar visa hud eller hår. Men kvinnor kan provocera män även här i Sverige", skriver Karim Zendegani i sin vardagskrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Tänk dig att du varje morgon när du är på väg till jobbet eller skolan behöver lista ut en strategi för att undvika att bli gripen eller misshandlad av polisen på grund av din klädsel. Tänk dig också att detta endast gäller dig som kvinna. För att du, bara för att du visar för mycket hud, kan orsaka sexuell upphetsning för de stackars männen som ser dig och att ditt hår kan vara porten till syndernas trädgård.

Nej, jag skriver inte om tv-serien ”Handmaid's Tale” utan om mitt gamla hemland Iran. Så ser livet ut för hälften av befolkningen i Iran. Vid sidan av livets alla bestyr så blir kvinnor diskriminerade på alla nivåer i det offentliga Iran.

ANNONS

Men trots detta har förtrycket av kvinnor i Iran inte fått de förväntade effekterna. Utbildningsnivån hos de iranska kvinnorna är till exempel högre än männens. Trots förtrycket så flyttar kvinnorna fram sina positioner inom kulturlivet, vetenskapen och de utmanar regimens hårda begränsningar så fort möjlighet ges till det. Kvinnors kamp i Iran har fått det religiösa styret att ta till bisarra motreaktioner.

En sådan egendomlig motreaktion utspelade sig för några månader sedan när polisen grep människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, som har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter i landet. Hon har bland annat försvarat kvinnor som protesterat mot tvånget att bära slöja och arbetat oförtröttligt för att försöka att förhindra några internationellt uppmärksammade dödsdomar för personer som har begått brott när de var minderåriga. Hon dömdes nyligen till 34 års fängelse och 138 piskrapp. Protesterna mot slöjtvånget inleddes i december 2017 och för kännedom så har mer än 35 kvinnor gripits sedan dess och riskerar upp till tio års fängelse för brottet ”störande av allmän ordning”.

Jag är tacksam för att bo i Sverige för här grips inte kvinnor för att de stör den allmänna ordningen genom att provocera männen och makten om de råkar visa hud eller hår. Men kvinnor kan provocera män även här i Sverige.

ANNONS
Greta Thunberg och Linnéa Claeson.
Greta Thunberg och Linnéa Claeson. Bild: Jessica Gow

Greta Thunberg provocerar medelålders män för att hon är en ung tjej, rakryggad, orädd och står upp för en global utmaning som ingen av oss kan undgå. Eller handbollsspelaren och samhällsdebattören Linnéa Claeson som lockar fram hat och elaka kommentarer hos framförallt män i sociala medier som inte klarar av hennes kamp för feminism och att få vara den man är. Listan är lång på kvinnor som bemöts med hat av män när de tar ställning för feminism, hbtq-frågor och andra samhällsfrågor.

Jag är tacksam över att jag bor i ett demokratiskt land där vi värnar om individens rättigheter. Eller gör vi det? Vad är det som gör att så många män blir provocerade av kvinnor i Sverige, Iran och alla andra länder i världen? Varför är man så rädd för kvinnor? Den frågan har inget enkelt svar och därför får den avsluta dagens krönika!

ANNONS