Karim Zendegani, tisdagskrönikör.
Karim Zendegani, tisdagskrönikör.

Karim Zendegani: "Glädjen att rösta var obeskrivlig"

Tisdagskrönikören Karim Zendegani skriver om demokrati, tryckfrihet och yttrandefrihet – och om glädjen han upplevde när han för första gången fick rösta.

ANNONS
|

Demokrati, tryckfrihet och yttrandefrihet! Dessa ord är bland de finaste jag vet! Jag får en varm känsla när jag hör dessa ord, men fylls samtidigt av rädsla när jag ibland inser hur lätt vi tar dem för givet.

Att leva i ett demokratiskt samhälle med tryckfrihet och yttrandefrihet är inte en självklarhet och vi hör dagligen hur dessa rättigheter ifrågasätts runt om i världen. Vi behöver inte resa många timmar från Sverige för att se avsaknaden av dessa principer. Glädjen att stå i kö för att rösta för första gången i ett fritt land var för mig obeskrivlig. Det var i Sundsvall den 18 september 1994 på en skola i Nacksta och jag fick förvisso bara rösta i kommun och landstingsvalet, men det påverkade inte min stolthet över att min röst räknades. Tänk dig att kampen för fria val kan innebära fängelsestraff och tortyr för många människor eller att raderna jag skrivit ovan med stor sannolikhet skulle gett mig ett fängelsestraff i mitt gamla hemland. Jag blir så stolt av tryckfrihetsförordningens långa historia i Sverige. Tryckfrihetsförordningen är ett praktexempel på en 250 år lång svensk tradition som vi alla ska vara stolta över!

ANNONS

Ingen föds till en demokrat! Innebörden och praktiserandet av demokrati lär vi oss i vardagen, i skolan men framförallt i hemmet. Jag blir glad när jag hör min 8-åriga dotter argumentera för sin åsikt. Visst kan det vara irriterande när hennes kloka frågor ibland gör mig svarslös men då måste jag svälja stoltheten, för i det långa loppet vinner vi båda på att hon lär sig att hennes röst räknas, även om 8-åringar inte alltid kan få igenom sin vilja. Det är i hemmet demokratiska värderingar formas. Det är i hemmet mina barn kan se och höra föräldrarnas syn på samhället och mellanmänskliga relationer.

Vi lever i en tid då enkla lösningar och snabba beslut premieras på bekostnad av långsiktighet och hållbarhet. Opinionsbildning har lämnat plats för opinionskänslighet och politiska visioner förvandlas lätt till ”one liners” politik. Det politiska landskapet förändras i snabbt takt. Institutioner, tankar och värderingar utmanas av tyckande och ”alternativ fakta”. Då kan framtiden kännas mörk och väldigt osäker!

Jag väljer att se på framtiden som ljus och spännande!

Som många andra följer jag den norska ungdomsserien Skam vars innehåll är baserad på djupintervjuer av norska ungdomar och jag fylls av hopp när jag ser hur ungdomarna i serien resonerar om begrepp som demokrati, mänskliga rättigheter och mellanmänskliga relationer.

ANNONS

Mänsklighetens historia är som en berg- och dalbana och vi har gått igenom många bakslag, grymheter och dåraktigheter. Men tänk på att vi alltid har kommit tillbaka bättre rustade och förnuftigare.

Dagens 15-16 åringar är klokare och har en helt annan omvärldsreferens än tidigare generationer och detta faktum ger mig framtidstro!

ANNONS