Julia Hult
Julia Hult

Känslan av hopp föder framtidstro

För fem år sedan grundade Julia Hult organisationen Förebildarna. Hon vill öka ungas möjlighet att bli delaktiga i samhället och därmed få en starkare framtidstro.

ANNONS
|

Det är ganska lugnt i foajén tills Julia Hult kommer farandes och möter upp med andan i halsen. Köerna in mot Göteborg har varit ovanligt långsamma, parkeringen var full och hennes organisation har heldagskonferens just denna dag. Höstens agenda ska ta form. Nya visioner ska målas upp. Det är mycket att stå i kort och gott. Men när kaffekopparna väl är fyllda och vi slår oss ner vid ett fikabord är 41-åringens närvaro total. Att hon är en engagerad person visar sig direkt och det går inte att ta miste på att hon brinner för sitt jobb. Som grundare till verksamheten ligger den nära Julia Hults ideal, hon är mer eller mindre Förebildarna.

ANNONS

Lusten att arbeta mer dedikerat med unga väcktes när hon under några år var anställd i ett EU-projekt på Friskväderstorget.

Delaktighet och framtidstro

– Där upptäckte jag vilken skillnad just delaktighet och framtidstro kan skapa och jag ville bygga vidare på det. Jag presenterade mina idéer för flera potentiella samarbetspartners och fick ett bra utfall. Framförallt var det en större donation på nära tre miljoner kronor från Stenastiftelsen som gjorde det möjligt för oss att dra igång vår verksamhet på allvar.

I dag har organisationen fyra heltidsanställda. Julia menar att själva andemeningen med organisationen är att få ungdomar att själva få uppleva och se resultat av en egen ansträngning.

– Se att det gick. Ge dem möjlighet att arbeta med något som är viktigt för dem själva. Förstå att de kan göra samma sak igen, att min påverkan i det här samhället räknas och är viktigt.

Entreprenöriella metoder har visat sig vara effektiva liksom engagemang i det egna lokalområdet.

Min röst räknas

– Vi ser att det skapar en känsla av hopp, att just min röst och påverkan räknas. Det om något föder ju framtidstro, säger hon.

Julias verksamhet erbjuder ett riktat utbildningsprogram för skolan, de har workshops, föreläsningar, inspirationsprogram. De jobbar också med att sprida och lyfta lokala förebilder som delar med sig av sina personliga berättelser kring hur de tänker och väljer att agera i olika sammanhang.

ANNONS

– Förebilderna ska helst inte vara kända personer. Vi letar snarare efter personer som skulle kunna vara just du. Någon som du kan känna igen dig i. Det är först när man som ung ser människor som är som du och jag, som man förstår att detta är något jag kan göra själv.

Lyfter lokala förebilder

14 nya lokala förebilder har just valts ut och nu ska deras berättelser spridas i områden där unga rör sig och kan snappa upp budskapet.

– Det som verkligen berör mig i mitt jobb är när vi träffar tidigare deltagare som berättar vad vår insats har betytt för dem. De säger så stora saker. Det kan nästan vara svårt att ta in ibland, menar Julia.

Hon växte själv upp i Alingsås med föräldrarna och tre syskon. Efter en längre mellanlandning i Göteborg gick flyttlasset tillbaka till ”potätestan” förra sommaren. Något som hon menar förenklar vardagen för hennes familj, man och två barn. Det blir mer tid till familjeaktiviteter på den betydligt mindre orten där det är nära till det mesta.

Stort behov av förebilder

– Vi trivs himla gott med att vara tillbaka i Alingsås. I vintras blev det mycket skridskoåkning, vi gillar att aktivera oss hela familjen. Vi badar, har picknick, jagar Pokémons och sedan i påskas håller vi på mycket med Rubiks kub. Det snabbaste jag har löst den på är 1,31, nu är hela släkten involverad, det brukar bli så när jag går igång på något, säger hon och skrattar.

ANNONS

När det gäller Förebildarna menar Julia att de första fem åren som verksamheten har varit igång verkligen har visat att behovet finns. Både bland unga, men också lärare har berättat att de har mått bra av stödet de har fått. Inte minst under pandemin.

– Jag är glad över att lärarna och ungdomarna som vi har jobbat tillsammans med nu det senaste året har haft modet att genomföra projekten trots att de flesta av våra träffar fick ske digitalt. Avslutningen i våras kunde bli en fysisk träff tack och lov, men trots att det inte riktigt går att jobba helt som vanligt har det fungerat bra. Gensvaret vi får är helt fantastiskt.

Julia Hult

Född: 4 maj 1980

Familj: Man, två barn och katt

Bor: I Alingsås

Yrke: VD på Förebildarna

Lyssnar på: 80-talsmusik gör mig glad

Läser: Fredrik Backman och Harry Potter

Tittar på: På spåret och Masked Singer

Äter gärna: Tacos

ANNONS