Kalla bad – mirakelkur eller livsfarligt?

Genom historien har kalla bad ofta använts som hälsokur. De senaste åren har trenden fått ett uppsving och lyfts fram av kändisar och hälsoprofiler som en mirakelkur som boostar immunförsvaret och förbättrar återhämtningen efter träning. Men något vetenskapligt stöd för hälsofördelar med kalla bad finns inte.
– Om man tycker att det verkar obehagligt finns det egentligen ingen anledning, säger Jessica Norrbom, molekylärbiolog och forskare vid Karolinska institutet.

ANNONS
|

Det är en mulen dag i slutet av oktober och blåsigt. Linda Ahlgren byter om till baddräkt på klipporna vid Ganlets badplats, klättrar nedför stegen simmar ut i vattnet. Hon tar lugna simtag, till synes oberörd av det kalla vattnet. Vilken temperatur det är i vattnet är oklart. Det är heller inte viktigt.

– För mig har inte temperaturen så stor vikt och betydelse. Men jag gillar när det är tio grader och neråt. Vad som är ett kallt bad beror mycket på individen, hur stor kroppshydda man har och vad man har för individuella förutsättningar. Men det handlar om att man ska bli lite nerkyld. Det är det man är ute efter.

ANNONS

Är det lite varmare i vattnet brukar hon vara i längre, simma runt och känna att hon blir nedkyld. Linda badar kallt flera gånger i veckan, året om. Hon har alltid badat mycket, oavsett årstid. För några år sedan skrev hon en bok med titeln ”Kalla bad” och sedan dess har baden blivit mer regelbundna.

För Linda är de kalla baden mer än att ”bara bada” och kyla ner sig. Det handlar minst lika mycket om naturnära njutning. Hon tror att många som har hakat på trenden med att bada året om också utvecklar ett intresse för en hållbar, naturnära livsstil.

– Dessutom är jag nästan aldrig sjuk. Jag upplever ett ökat immunförsvar. Sen om det beror på de kalla baden eller om det beror på naturnära dagliga aktiviteter kan inte jag avgöra.

Väldigt få hälsofördelar med kallbad

Människor har länge använt kallbad som hälsokur. I romarriket och antika Grekland praktiserades kalla bad och Charles Darwin badade isbad för att behandla sina magproblem. På senare år har den den nygamla trenden uppmärksammats av kändisar, hälsoprofiler och Tiktok-konton. Det som framförallt lyfts fram är hälsovinster som förbättrat immunförsvar, bättre ämnesomsättning och återhämtning efter träning.

– Det finns egentligen väldigt få belagda hälsofördelar, om man tittar på vetenskapliga studier. Det är snarare självupplevda förändringar eller förbättringar. Det är inte helt lätt att studera heller. När man tittar på redan friska personer, vad ska man egentligen mäta? Hur mycket kan man förbättra sin hälsa när man redan är frisk? säger Jessica Norrbom, molekylärbiolog och forskare vid Karolinska institutet.

ANNONS

Hon säger att det också är svårt att bedöma vilka hälsoeffekter som beror på kallbad och vad som beror på annat. Det är till exempel sannolikt att de som brukar bada kallt också är mer fysiskt aktiva.

Jessica Norrbom är molekylärbiolog och forskare vid Karolinska institutet.
Jessica Norrbom är molekylärbiolog och forskare vid Karolinska institutet. Bild: Karolinska institutet

Sämre återhämtning efter träning

Samtidigt som hälsoprofiler målar upp kalla bad som en mirakelkur har andra försökt synliggöra riskerna. USA:s största hjärtforskningsorganisation har gått ut och varnat för trenden och förra året uppmärksammades ett fall i Storbritannien där en fullt frisk 39-årig kvinna dog under ett kallbad.

Jessica Norrbom har inte sett någon statistik som tyder på att antalet dödsfall har ökat i takt med de senaste årens ökning av kalla bad. Men de som har någon form av hjärtproblem bör ta det försiktigt eller avstå helt. För fullt friska personer finns det däremot ingen uppenbar hälsorisk

– Om man skulle bada själv och bli chockad av det kalla vattnet kan man bli ganska påverkad. Tänker man att man ska slå rekord och vara i längre än förut, då är risken att blir så nedkyld att man inte tar sig upp, säger Jessica Norrbom.

Det som händer i kroppen när vi kallbadar är att stressvaret aktiveras. Då höjs blodtrycket tillfälligt och hjärtat slår fortare.

ANNONS

– Om man tycker att det verkar obehagligt finns det egentligen ingen anledning, eftersom det inte finns några konkreta positiva hälsoeffekter. Men tycker man att det verkar uppiggande är det inte direkt farligt, om man inte till exempel har oregelbunden hjärtrytm eller liknande.

Att kallbad skulle fungera som bättre återhämtning efter idrottsprestationer har däremot visat sig direkt felaktigt.

– Kyla gör ju också att många av de kemiska processerna går långsammare. Har du tränat och ska träna igen dagen efter verkar det vara sämre för återhämtningen att kyla ned sig.

"Lite av en quick fix”

Efter badet byter Linda Ahlgren om till varma kläder och sveper in sig i en speciell fodrad badrock, som är särskilt lämpad för kallbad. För henne är den mentala biten minst lika viktig som den fysiska.

– Om jag har väldigt mycket runt omkring mig och är stressad använder jag badet för att landa, komma ner i varv och djupandas. Om jag känner mig trött och lite seg badar jag för att få den uppiggande effekten, säger Linda Ahlgren.

Är det inte svårt att hinna med att åka ut till havet och bada flera gånger i veckan?

– Det tar ju inte så lång tid, utan är lite av en quick fix. Bor man i Göteborg så ligger havet nära och man kan ta sig dit både med kollektivtrafik eller bil. Om man är ute och tränar är det perfekt att ta ett kallt bad efteråt. Som med allt annat handlar det om planering och prioritering. Om man bestämmer sig så finns det tid.

ANNONS

Lindas tips för den som vill börja kallbada

Börja efter sommaren:

– Om man har möjlighet kan man fortsätta bada regelbundet efter sommaren. Så att man gradvis tränar sig vid kallare temperaturer i vattnet.

Rätt utrustning:

– Det kan vara bra att investera i neoprenhandskar och neopenstrumpor, för att hålla fingrar och tår varma innan man har vant sig vid kylan.

Starta uppvärmd:

– Jag skulle tipsa om att hålla sig riktigt varm innan badet.

Ta med sällskap:

– Det är roligare och också en del i säkerheten.

Variera badplatser:

– Det gör att man hittar äventyret även på hemmaplan.

LÄS MER:Här är bästa platserna för ett kallt vinterbad i Göteborg

LÄS MER:Satsar på iskalla hälsokuren

LÄS MER:Här vill Göteborg satsa på vinterbad

ANNONS