Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tord Wetter, som drev klassiska Mauritz Kaffe på Fredsgatan i fyra decennier, importerar fortfarande kaffe som han levererar med säckkärra till sina kunder. Nu fyller han 80 år. Bild: Mathias Pernheim
Tord Wetter, som drev klassiska Mauritz Kaffe på Fredsgatan i fyra decennier, importerar fortfarande kaffe som han levererar med säckkärra till sina kunder. Nu fyller han 80 år. Bild: Mathias Pernheim

Kaffekungen fyller 80 – och firar med dop

I fyra decennier drev Tord Wetter Mauritz Kaffe på Fredsgatan. Ett koncept som gav honom stjärnstatus bland kaffeälskare i Göteborg. Men i början var det få som trodde på hans kaféfilosofi om att stå upp och dricka kaffe. 80 år gammal är han kvar i kaffebranschen och driver det anrika företaget vidare.

Det var Tord Wetters farfars far som grundade familjeföretaget 1888.

Själv tog Tord Wetter över i början av 1970-talet efter sin far som hade byggt ett eget rosteri och levererade rostat kaffe i hela Västsverige.

Men då, för snart 50 år sedan, hände det saker i kaffebranschen. Kaffe vakuumförpackades och såldes på stormarknader och snabbköp. För ett rosteri och av det mindre slaget som Mauritz Kaffe, som mest sålde till lanthandlar, såg det mörkt ut. Tord Wetter var helt enkelt tvungen att göra något radikalt för att få bättre snurr på affärerna. Han fick ett tips om att åka till Rom och låta sig inspireras av italiensk kaffekultur. Så blev det. Därefter anlitade han en arkitekt som ritade om lokalen på Fredsgatan till en kaffebar i italiensk stil där kaffet intogs på stående fot.

– Du anar inte vad mycket kritik vi fick i början för att ha ståservering, det var få som trodde på idén. Men det slog igenom. Ståservering inbjuder till samtal och det fascinerade mig och det var så jag ville ha det. Hela idén bygger på kontakt mellan människor.

Bohemiskt inredd bostad

Vi sitter vid köksbordet i tvårummaren på Otterhällan i Göteborg. På bordet ligger en karta över centrala Göteborg. Med jämna mellanrum pekar Tord Wetter ut platser som har med hans uppväxt och yrkeskarriär att göra. Bostaden är av det bohemiska slaget med inredning från det gamla företaget och fynd från second hand och soprum. I taket hänger krukväxter och på golvet i vardagsrummet finns 60-kilossäckar med råkaffe.

– Jag tar alltid till vara sådant som jag ser går att använda.

Tord Wetter är intresserad av sin samtid och av människor, men han är inget vidare på att lyssna, säger han. Det är ett spår från hans uppväxt med en far som ibland gjorde sig lustig på sonens bekostnad.

– Jag stängde av när han fällde kommentarer med sin dräpande humor. Jag lärde mig att inte lyssna. Det har följt med mig genom åren. Du lyssnar ju inte, kan folk säga. Det var likadant i skolan. Jag hörde ofta inte på vilka instruktioner vi fick. Sådan är jag fortfarande. Men så ibland, som nu till exempel när du är här, så kvicknar jag till. Jag vet inte hur det går till men är det spännande kan jag lyssna.

Ingen dans på rosor

Tord tror att hans far egentligen ville väl. Att ge en rättvis och nyanserad bild av fadern och av sin uppväxt tycker han känns svårt, men han hymlar inte med att det inte alltid var en dans på rosor.

– Min pappa uppfostrades med Jantelagen och det förde han över till mig. Jag duger ingenting till och det gör inte du heller, kunde han säga. Det där sitter djupt ska du veta. I dag vet jag att det inte är så men det kommer ändå över mig på nätterna. Men tack och lov så vaknar jag och kan konstatera att det inte blev så tokigt ändå, säger han och häller upp rykande kaffe som han självklart har rostat och malt själv.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Tord föddes i Johanneberg men flyttade tolv år gammal till Hovås där hans far överraskande hade köpt ett gammalt trähus. Studierna gick väl si så där. Tord tyckte inte om skolan men lyckades ändå komma in på Hvitfeldtska.

– Det var min mors förtjänst helt och hållet. Hon lade ner ett osannolikt arbete på att få in mig på läroverket. Min mor anlitade extralärare och med nöd och näppe kom jag in. Och det blev ändå ganska bra. Där fick jag kamrater som var väldigt klipska och tyckte om att diskutera och då vaknade jag till också.

Gymnasietiden blev en bra tid. Ända tills hans mage började krångla och han tvingades göra ett studieuppehåll.

– Jag kräktes och hade ont. Jag blev opererad men de hittade inget fel på mig. Jag tror att det var tråkigheterna i min uppväxt som satte sig i magen.

Mer än fyra decennier

I mer än fyrtio år drev han Mauritz Kaffe på Fredsgatan. Hans hustru skötte ekonomin fram till skilsmässan 1980, och dottern och hennes klasskamrater hjälpte till efter skolan. Man kan ana att Tord gärna hade haft fler barn. Nu blev det inte så. I stället har han fått en familj i de många unga anställda han haft genom åren.

Kaféverksamheten lades ner 2012. Nya fastighetsägare chockhöjde hyran vilket blev spiken i kistan.

Men Tord är inte det minsta bitter. Han är synnerligen vital och verkar hålla sig ajour med det mesta. Han importerar fortfarande kaffe som han levererar med säckkärra till sina kunder. Han driver handel på nätet och i Vreta utanför Herrljunga har han en fastighet där han öppnat en mindre gårdsbutik. På gården bor också några ungdomar från Afghanistan. Den stundande födelsedagen firar han som gäst på ett dop av ett barnbarnsbarn i Kungsängen.

– Jag funderade innan på hur jag skulle fira min födelsedag. När mina släktingar meddelade att dopet är samma dag tänkte jag, vad bra då har vi löst det problemet. Det blir ett fint dop. Det ser jag fram emot.

Tord Oscar Mauritz Wetter

Ålder: Fyller 80 år den 27 oktober.

Familj: Dotter, svärson, tre barnbarn och tre barnbarnsbarn. Särbo i Skåne. På fastigheten i Vreta bor också tre killar från Afghanistan.

Bor: Lägenhet i centrala Göteborg och i ett hus i Vreta utanför Herrljunga.

Gör: Importerar råkaffe.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.