Joakim Blomberg har två parallella liv; ett som avdelningschef för ortopedavdelningen på Alingsås lasarett, ett annat som musiker, sångare och underhållare. Framöver vill han gärna ta med gitarren oftare till jobbet för att få både patienter och kollegor att må lite bättre.
Joakim Blomberg har två parallella liv; ett som avdelningschef för ortopedavdelningen på Alingsås lasarett, ett annat som musiker, sångare och underhållare. Framöver vill han gärna ta med gitarren oftare till jobbet för att få både patienter och kollegor att må lite bättre. Bild: Frida Rydeling

Joakims ackordjobb får personal och patienter att le

Att vi människor mår bra av ljuv musik håller nog de flesta med om. Men kan en skön melodi också bidra till att lindra värk och plågor? Joakim Blomberg på Alingsås lasarett tror sig veta svaret, och vill gärna ta med sig gitarren till jobbet oftare framöver.

ANNONS
|

Följsamhet, lyhördhet och taktkänsla är förstås uppskattade egenskaper på vilken vårdinrättning som helst. På Alingsås lasarett hittar man knappast någon medarbetare med bättre gehör än ortopedavdelningens nyutnämnda avdelningschef, Joakim Blomberg.

Musikalisk avdelningschef

Den akustiska gitarren hanterar han med samma finess och självklarhet som blodtrycksmätaren, men sedan börjar Joakim snart sväva på målet:

– Piano klarar jag till viss gräns, och kanske också lättare grejer på en bas, men trummor har jag inte spelat på väldigt länge.

Flöjt då?

– Jag skulle möjligen ta mig igenom ”Lilla snigel, akta dig”, men det är ju tyvärr ingen Bryan Adams-låt, ler ortopedchefen och låter förstå att coverbandet Reckless is more är ett av hans hjärteprojekt just nu.

ANNONS

– Vi är ett tribute-band (ett hyllningsband) som repat in en repertoar av kanadensaren Bryan Adams låtar – två gitarrer, trummor, bas, keyboard, och så jag själv på sång. Vid ett par tillfällen har vi spelat på tribute-festivalen Rock the Night i Hässleholm, men annars hörs vi oftast på pubar och rockbarer.

Bild: Lars Hjertberg

Ända sedan kyrkans barnkör och musikskolan hemma i Herrljunga, har sammanhang, stilar och sättningar avlöst varandra på Joakims musikaliska vandring. Visa och rock, ska och country. Vid något tillfälle kändes till och med ett smärre genombrott inom räckhåll:

– Vi hade ett åttamannaband med blåssektion som blev väldigt populärt under några år. Vi spelade på festivaler och hade bokningar ända uppe i Norrland. Men så småningom var det svårt att få ihop allas vardagsliv med en seriös satsning, och det hela ebbade ut kring 2004.

Drygt åtta år i Alingsås

Efter avlagd sjuksköterskeexamen i Borås hamnade Joakim på Alingsås lasarett i januari 2012.

– Jag vikarierade i ett par omgångar på ortopedavdelningen innan jag så småningom fick en fast tjänst. Sedan dess har jag faktiskt aldrig jobbat någon annanstans, säger Joakim, som tidigt tog med sig gitarren till en personalfest och framförde en egen text om livet på lasarettet till tonerna av Beatles gamla dänga, Obladi Oblada.

ANNONS
Bild: Lars Hjertberg

Låten blev till en musikvideo och rätt som det var hade en undersköterska kontaktat Sveriges Televisions "Landet Runt" som gärna ville visa videon i programmet.

– Jag tror den har 25 000 visningar på Youtube nu.

Kul och välkommet inslag

Men det var egentligen först för några månader sedan som Joakim på allvar började fundera över om det inte vore både kul och välkommet att spela lite för patienterna – kanske till och med lite mer formaliserat och regelbundet.

– Min första målsättning är att spela för patienterna när det är någon form av helgdag eller högtid: påsk, midsommar, Kristi Himmelfärd – sedan får vi se om det kanske går att göra något mer återkommande, säger Joakim och fortsätter:

– Redan nu har vi som ett delmål i patienternas rehabträning att de själva ska försöka ta sig till matsalen. Så varför inte i matsalen om fredagarna? Just den dagen är det ju redan lite speciell stämning inför helgen.

Bild: Frida Rydeling

För Joakim är musiken redan i dag mer än bara en rolig hobby, och det kan dyka upp engagemang på olika håll flera gånger i månaden. Allt ifrån ett framträdande i en kyrka tillsammans med pappa Matts, till trubadurspelningar på fester, gig med Reckless is more, eller kanske som ansvarig för en musikquiz på Herrljunga Hotell.

ANNONS

– Jag tycker fortfarande det är jättekul och ger så mycket energi tillbaka, och jag är helt säker på att det också finns forskning som visar på musikens läkande inverkan. När jag under sjuksköterskeutbildningen var timanställd på rehab i Borås hörde jag till exempel att man använder musik till hjälp för att bygga upp hjärnan hos patienter som drabbats av stroke.

Finns det fler musiker på Alingsås lasarett?

– Ja, en kille på IVA är med i ett band som heter Paradisäppelvägen, dom har till och med släppt plattor. Och här hos oss på avdelningen har vi en kille som spelar bas i ett hårdrocksband.

Svartrockare har hittills varit synonymt med tungsinta unga män som framför ödesmättad musik. Kanske är deras motpol nu redo att inta scenen: Vitrockarna – för nytt liv och bättre hälsa.

Joakim Blomberg

Ålder: 39 år.

Yrke: Avdelningschef på ortopedavdelningen, Alingsås lasarett.

Familj: Gift med Marika, barnen Selma och August.

Bor: Herrljunga.

Fritidsintressen: Umgås med vänner och familj. Sjunga och spela gitarr. Laga mat, löpning, och att titta på sport – helst fotboll.

Favoritmusik: Rock av band som Def Leppard och Bon Jovi eller lite hårdare grejer med In Flames. Akustiskt, som till exempel John Mayer.

Senast lästa bok: ”Kan man dö två gånger” av Leif GW Persson.

Länk: Film från ortopedavdelning 8 på Alingsås lasarett: https://www.youtube.com/watch?v=6b5-UjeBqs4

ANNONS