Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En glad konditor kan också vara en glad bagare och leverera utsökta wienerbröd. Jimmy Wollberg vill avsluta på topp och har satsat sin själ på att bli Årets konditor i tävlingen som avgörs den här veckan. Bild: Clas-Göran Sandblom

Jimmy trotsar sitt handikapp och tänker bli bäst i Sverige

Jimmy Wollberg vet hur man blir en duktig konditor. Det lär han ut varje dag. Nu har denne mentor själv chans att vinna titeln "Årets konditor" och samtidigt bli svensk mästare 2019.
– Jag har gjort ett dussintal tävlingar, men detta är sista resan. Jag ska sluta när jag är på topp, säger han.

Hans tid är hårt intecknad. Jimmy hinner med att vara konditor-lärare både på vuxengymnasiet och yrkeshögskolan, han tävlar, är domare och är delägare i Berzelii choklad.

– Jag brinner för yrket och mår bra av att ha det tajt, säger han.

Meriterad – trots dyslexi

Meritlistan är särskilt imponerande eftersom Jimmy är ordblind.

– Ibland kan det bli fel. Och det kan bli munter stämning om det sker inför eleverna. Jag har mina knep, behöver aldrig hjälp att läsa ett recept och synen på dyslektiker har ändrats.

Bild: Clas-Göran Sandblom

Jimmy har redan ett VM-guld, i lag för West of Sweden – i matkonst.

– Vi var tre konditorer och sju kockar. De har blivit en del silver och andra troféer i andra tävlingar.

Framgångsrika elever

Som mentor gläds han förstås över tidigare elevers framgång. Disa Molin vann förra året den titel som han själv nu suktar efter, Kalle Bengtsson vann året innan. Nu är det alltså deras läromästare som kan fixa en trippel.

– Om jag inte lyckas, så hoppas jag att Claudia Chindea, en tidigare elev, eller att Sara Nilsson, som jag jobbat med, gör det. Då har vi säkrat guldet till Göteborg.

Göteborgarna Claudia Chindea och Sara Nilsson deltar också i Årets konditor-finalen.

Wollberg städade sig in i branschen.

– Sommaren jag fyllde 14 fick jag ett städjobb på Max Konditori i Länsmansgården.

Ibland fick han hjälpa till i bageriet.

Ägaren Urban Nybergs kompanjon Angela Steinbrenner skapade en lärlingsutbildning särskilt för Jimmy eftersom han hade svårt i skolan.

– Hon var sträng och krävde disciplin, men var rättvis. Det passade mig. Jag stannade i elva år.

Nya utmaningar varje år

Jimmy inspirerades att bli lärare när han köpte Berzelii choklad.

– Jag ville undervisa en klass och göra eleverna riktigt bra. Det var så jäkla roligt och så har det rullat på. Det är som att få nya arbetskompisar och möta nya utmaningar varje år.

Han är också nöjd med de år han jobbade på Dahls bageri.

– Jag arbetade med många olika människor. Dahls hade en oerhört stor produktion och jag fick jobba med många människor, det gjorde att jag utvecklades.

Bild: Clas-Göran Sandblom

Efter drygt 25 år i yrket säger Jimmy:

– Allt har vuxit, kvaliteten har blivit fantastiskt bra. I Sverige tar vi till oss allt, vi är mer öppna jämfört med andra nationer, som Frankrike med sina baguetter. Alla elever suger åt sig allt de googlar, de är vetgiriga, ser sådant som de vill göra. Då måste jag som lärare fiska upp det.

Viktigt med detaljerna

Jimmy säger att en konditor måste nöta detaljer.

– Man är tvungen göra om och göra om tills det blir bra. Det är nödvändigt med tålamod, smaksinne, och känsla för form.

Är du själv svag för sötsaker?

– Ja, fruktansvärt. En fredag, då vi kan ha bröllop som tema, ska jag smaka på elva tårtor, elva praliner, elva småkakor och lika många desserter. Alla elever vill ha feedback. Men jag ska ta till mig mindre bitar.

Fyra olika teman

I tävlingen om Årets konditor ska finalisterna göra praliner utifrån teman som eld, jord, luft och vatten.

– Temat fångade mig. Jag kände att ´det är min grej’. Hetta i smaken kan symbolisera eld. Jag ska pulverisera choklad, så att den ser ut som jord. En form som ser ut som ett moln blir himmel, och till vatten ska jag smaksätta med en alg från havet.

"Det krävs idéer, tester, träning och erfarenhet för att komma fram till bra grejer. Jag har vänt på varje sten för att lyckas nu när jag lovat familj, vänner och bekanta att sluta. Frukter, fröer, örter och vego finns numera i kondisvaror", säger Jimmy Wollberg. Bild: Clas-Göran Sandblom

De tävlande ska skapa tårtor, petit fourer och praliner.

– Praliner kommer som nummer ett för mig, tårtor på andra plats.

Spännande smaker

Praliner smaksätts numera med ingefära, getost och solrosfrön.

– Nyligen gjorde jag en på ingefära. Den fick en frisk och god smak med hetta, säger han med en suck.

Vego ligger i tiden, även när det gäller choklad.

– Det finns praliner, desserter och annat på det temat, det säljer jättebra.

Fortsätter du tävla om du vinner?

– Det kan ju bli som rockband som gör comeback gång på gång. Nu har jag sagt ifrån att detta får bli that’s it.

Pirrigt inför tävlingen

Han är skakis, trots rutinen.

– Det kan vara fel temperatur i lokalen, jag kanske tappar något eller det kanske händer något annat oväntat. Men jag har tränat, provsmakat och förberett mig minutiöst.

Är du stresstålig?

– Jag njuter när tempot är högt. Därför är jag lite down efter varje semester.

2018 innebar ett mellanår från tävlingar.

– Då utbildade jag mig till domare och kan nu döma nationella tävlingar i dessert.

Stöttande familj

Årets konditor 2019 satte fart på tävlingslusten.

– I alla år som jag satsat så har familjen stöttat. Nu är det likadant. Min fru och våra barn är lika taggade som jag inför tävlingen. Det blir mer jobb för Lena där hemma tills allt är över. Men hon blir laddad när hon ser att jag är det.

Han skulle kunna ha lagt till att bakom varje framgångsrik man finns en stark kvinna.

Jimmy Wollberg

Ålder: 41 år.

Bor: Olofstorp.

Gör/yrke: Konditor, lärare, egen företagare och domare.

Familj: Frun Lena, 47, förskolelärare, barnen Jesper, 23, Josefine, 18 och Nathalie, 15.

Intressen: Fotboll i allmänhet, IFK Göteborg i synnerhet, stöttande innebandyförälder.

Fakta: Årets Konditor

När: Tävlingen avgörs under Bak & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö 10-13 oktober.

Hur: Tre olika delmoment skapas, avsmakas och bedöms. Finalisterna ska inför publik skapa fyra tårtor till 40 personer, samt ytterligare en tiobitarstårta till juryn. 28 petit four och praliner ska tillverkas. De tävlande ska också presentera tio desserter.

Arrangör: Sveriges bagare & konditorer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.