”Jag är inte beredd att göra saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten”, säger Jessica Almenäs som i dag vill prioritera privatlivet mer. Nu fyller den populära tv-profilen 45 år.
”Jag är inte beredd att göra saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten”, säger Jessica Almenäs som i dag vill prioritera privatlivet mer. Nu fyller den populära tv-profilen 45 år. Bild: Hanna Franzén

Jessica Almenäs gillar att jobba under press

​Hon kallar sig prestationsprinsessa, älskar sport och får en kick av direktsändningar. Tv-profilen Jessica Almenäs har lett en mängd program – men numera strävar hon efter bättre balans mellan familj, jobb och fritid.

ANNONS

Jessica Almenäs hade hoppats på en födelsedagsfest i år, men ”det är som att det har gått troll i mina födelsedagsfester”, säger hon. När hon fyllde 30 hade hon precis fått barn och ammade en bebis, samtidigt som hon ledde fotbollsgalan på självaste 30-årsdagen. Och när hon fyllde 40 hade hon precis blivit utbränd, tagit paus från jobbet och kände sig folkskygg.

– Då blev det en liten middag med mina absolut närmaste vänner, i stället för den jättebrakfest jag skulle ha haft.

Inspelning på Gotland

I år hade det kunnat bli en 45-årsfest – om det inte hade varit för pandemin. Den bromsar festligheterna, men jobbet rullar på. Säsong sju av ”Superstars” spelades in på Gotland i stället för som tidigare år på Cypern och Kreta. Men det enda egentliga bakslaget var sommar-OS, som sköts fram till 2021 av coronaskäl.

ANNONS

Jessica Almenäs älskar OS, så pass mycket att när sändningsrättigheterna flyttade till Kanal 5 flyttade hon efter. 2018 direktsände hon och Anja Pärsson från OS-festen i Sydkorea.

– Det var min dröm att få bevaka ett OS. Att få vara på plats, sända live, berätta om dagen för alla där hemma, det var så jäkla kul, säger hon.

Lovande basketspelare

Sportintresset har funnits med sedan uppväxten, då hon var en lovande juniorlandslagsspelare i basket. Senare blev hon modell, men drömmarna handlade om att bli journalist och ”vara i tv”. Många ungdomar hade liknande drömmar på 1990-talet; för Jessicas del realiserades de via trav-tv. Det blev "Tipslördag", "Stjärnkusken" och många sändningar från "Elitloppet", som med åren svällde till åtta timmar långa direktsändningar.

– När jag slutade på TV4 skrev Anders Björkman på Expressen om någon av mina Tipsextrasändningar att de var en uppvisning i programledarskap. Då blev jag glad, för det krävs så mycket i de där sändningarna. Man är ju förberedd och påläst men har ingen aning om hur det kommer att gå eller vem man får intervjua. Man måste verkligen ta allt på volley och vara ett slags spindel i nätet för reportrar ute på olika spelplatser.

Specialist på direktsändningar

Direktsändningar har med åren blivit något av Jessica Almenäs specialitet, vare sig det har varit TV4:s ”Nyhetsmorgon”, olika tv-galor eller ”Let’s dance”.

ANNONS

– Jag gillar att jobba under den pressen. Jag uppskattar inte att hoppa fallskärm eller klättra i berg, utan jag har alltid fått mina adrenalinkickar av att vara i direktsänd tv.

Med åren har hon också lärt sig att slappna av och hålla en lagom ambitionsnivå på förberedelserna. Inte som förr: inläst på allt och förberedd på alla eventualiteter. Ett duktighetssyndrom som hon har haft med sig sedan uppväxten och som bidrog till att hon gick in i väggen för fem år sedan.

– Min självkänsla har alltid varit starkt ihopkopplad med prestation. Jag har tänkt att jag inte är värd något om jag inte hela tiden är duktig, säger Jessica som tog hjälp av en terapeut för att lära sig att separera självkänsla och prestation.

– Det är en resa, det där har pågått sedan barnsben, och det är väldigt svårt att tänka om.

Jagar inte längre på samma sätt

Under många år arbetade hon året runt, tog aldrig semester och siktade ständigt uppåt och framåt. Numera jobbar hon för att det är roligt, vilket hon kan kosta på sig där hon befinner sig efter alla år av hårt arbete.

– Jag är inte beredd att gör saker som jag inte trivs med bara för att det är en fjäder i hatten. Numera vill jag också hinna med familjen och vara delaktig i deras aktiviteter, göra saker tillsammans och kunna resa, när man nu kan göra det igen. Där har jag förändrats, jag jagar inte längre i karriären.

ANNONS

Jessica Almenäs

Ålder: Fyller 45 år den 16 november.

Gör: Programledare på Kanal 5. Står bakom ”Träningspodden” tillsammans med träningsexperten Lovisa Sandström.

Aktuell: Leder ”Superstars på hemmaplan” på Dplay och ”Vem kan slå Anja och Foppa” på Kanal 5.

Bor: I Bromma.

Familj: Sambo med handbollsspelaren Patrik Fahlgren. Sönerna Sam, 3, Dylan, 11 och Jack, 15.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag hade hoppats på en födelsedagsfest i år, men nu blev det ju strängare restriktioner igen. Några glas champagne ska jag väl unna mig i alla fall.”

Om att fylla 45: ”Jag skulle vilja säga att jag inte har någon ålderskris, men jag har ändå börjat fundera lite på att det är tråkigt att bli gammal. Jag försöker trösta mig med att jag i alla fall har 15 bra år kvar innan jag blir 60.”

Favoritsyssla hemma: ”Jag läser ganska mycket, kollar serier, och vi älskar att spela brädspel.”

Så rensar jag tankarna: ”Jag är en grubblare, men att åka till stallet och rida och umgås med hästar har en lugnande effekt.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS