Före detta fotbollsspelaren, tv-profilen och numera pizzakrögaren Jesper Blomqvist fyller 45 år.
Före detta fotbollsspelaren, tv-profilen och numera pizzakrögaren Jesper Blomqvist fyller 45 år. Bild: Naina Helen Jåma

Jesper Blomqvists nya passion – pizza

Han har grävt brons i USA, spelat i Europas bästa fotbollslag och vunnit Champions League. Nu har han äntligen hittat en passion i paritet med fotbollen. Jesper Blomqvist är mannen som tar utmaningarna som de kommer i livet.

ANNONS
|

Det är finpizzor som gräddas på Jespers restaurang. Inte just av honom, men i övrigt gör han det mesta och är långt ifrån någon passiv delägare. Jesper Blomqvist svänger ihop några cappuccino bakom espressomaskinen och berättar att han har haft smak för det italienska köket sedan 1990-talet.

Då lämnade han IFK Göteborg efter några gyllene år då Blåvitt vann fyra raka SM-guld och spelade i Champions League. Hans spel där gav en biljett till Milan, då en av Europas bästa klubbar. Det var en dröm som gick i uppfyllelse för 22-åringen från Tavelsjö i Västerbotten. Ändå minns han kulturchocken, som ung och ödmjuk norrlänning bland idel världsstjärnor i Serie A. Där stod inte jante högt i kurs.

ANNONS

Markera statusen

Skulle man bli tagen på allvar gällde det att framhäva sina framgångar, och markera dem med klädstil och statusprylar.

– Även om det låter fjantigt, så var det en viktig del av imagen, som påverkade var i hierarkin man halkade in. Då kan den där dyra klockan ge en liten kickstart. Det blir lite lättare om man kommer i en Lamborghini, säger Jesper och skrattar.

– Min första bil i Italien var en gul Saab. De andra körde Ferrari – ja, du fattar. Men jag förstod inte ens att det var knäppt.

Hur blev du bemött när du kom där i din Saab?

– Jag pratade ju inte så bra italienska så jag förstod inte riktigt vad de sa. Det var nog tur. Jag vet ju hur de pratade om Brolin, att han hade vita tubsockar i skorna. Det hade inte italienarna…

Tre ligatitlar

Nu för tiden behärskar Jesper Blomqvist italienskan, och tycker egentligen att det är ganska charmigt med deras kaxighet. Men sejouren i Italien blev kort; Milan hade en motig period, och Jesper gick vidare till Parma och sedan Manchester United. Där var han med om att vinna tre ligatitlar, en FA Cup-titel och en UEFA Champions League-titel.

Fortfarande jobbar han för klubben och deltar i en del uppvisningsmatcher. I sommar blir det en ”repris” av Champions League-finalen mot Bayern München med samma laguppställning som 1999. Sådana event är en morot på träningspassen.

ANNONS

– Jag älskar ju att träna så jag håller igång, men det blir oftast inte så mycket fotboll. Men inför sådana här matcher så kör jag lite mer fotbollsbaserat i någon månad.

Kort karriär

Då händer det att han hoppar in i A-laget i herrfotboll på Lidingö – och sparrar mot spelare som är unga nog att vara hans barn, konstaterar han skrattande. De får å andra sidan spela med en som har korats till både årets mittfältare och folkets lirare på Fotbollsgalan, och som endast 20 år gammal blev uttagen till landslaget och fick spela i VM 1994 i USA, där Sverige tog brons.

Delar av det svenska fotbollslandslaget poserar på en spårvagn i San Francisco under VM 1994. Från vänster: Stefan Rehn, Magnus Erlingmark, ledaren Gunnar Larsson, Pontus Kåmark, Jesper Blomqvist, Teddy Lucic, Joachim Björklund och Thomas Ravelli.
Delar av det svenska fotbollslandslaget poserar på en spårvagn i San Francisco under VM 1994. Från vänster: Stefan Rehn, Magnus Erlingmark, ledaren Gunnar Larsson, Pontus Kåmark, Jesper Blomqvist, Teddy Lucic, Joachim Björklund och Thomas Ravelli. Bild: Jack Mikrut

Jesper Blomqvists fotbollskarriär kan beskrivas som kort och intensiv. Efter ett par år i Manchester började skadorna komma, vilket blev början på slutet. Trots försök till comeback ser han i dag karriären som över vid 24 års ålder. Betydligt kortare än vad han hade drömt om. Men ändå tillräckligt länge för att ge fina framgångar att se tillbaka på. I den mån han nu minns något.

Kommer du ihåg någon särskild match när allt ”klaffade” i ditt spel?

– Nej. Alltså, jag kan ju tänka tillbaka på en match och veta att det var så. Men om jag försöker känna efter, gud, hur kändes det? Då har jag knappt någon aning alls. Det är ju lite tråkigt.

ANNONS

Vad beror det på? Var du för fokuserad?

– Jag tror man är i ett tillstånd då man inte tänker så mycket alls. Man är bara ett med fotbollen. Det är då man är som allra bäst.

Harmonisk tillvaro

Efter fotbollskarriärens definitiva slut följde några sökande år. Jesper jobbade som tränare, sportkommentator, gjorde tv-underhållning och dansade hem en förstaplats i Let’s dance. Han pluggade lite på universitet, bland annat mat- och vinkunskap.

Intresset för mat, vin och italiensk kultur sammanfaller i hans nuvarande projekt, som delägare i restaurangen 450 Gradi. Tillsammans med fotbollsuppdrag och livet som ensamstående pappa på Lidingö sammanfaller allt till en rätt trivsam helhet.

– För första gången känner jag att jag har hittat något i paritet med fotbollen. Tillvaron är väldigt harmonisk, det känns som att jag är på en bra plats.

Jesper Blomqvist

Ålder: Fyller 45 år den 5 februari.

Gör: Före detta fotbollsspelare som har vunnit VM-brons, Champions League, tre Premier League-titlar, FA-cupen och fem SM-guld. Senare tv-profil och numera krögare.

Bor: På Lidingö.

Familj: Sonen Caspar, 7 år.

Så firar jag födelsedagen: ”Kanske lagar en middag hemma till nära och kära”.

Om att fylla 45: ”Det är en rätt hög siffra som är svår att greppa. Skönt att det inte känns så i alla fall. Jag tycker att jag är 22 och är med och kör”.

Favorithemmasyssla: "Laga mat. Helst italienskt".

Läste senast: "Lina Bengtsdotters deckare Francesa".

Så rensar jag tankarna: "Tränar, gärna med ett löppass".

Stör mig på: "Dåligt lagad mat".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS