Landslagsspelarna Jenny Arkevall och Angelika Karlsson från Göteborg är förväntansfulla inför damernas EM i lacrosse, som inleds i Israel i nästa vecka.
Landslagsspelarna Jenny Arkevall och Angelika Karlsson från Göteborg är förväntansfulla inför damernas EM i lacrosse, som inleds i Israel i nästa vecka. Bild: Roshbin Emanuelsson

Jenny och Angelika laddar inför EM i lacrosse

Om några dagar inleds damernas EM i lacrosse. Landslagsspelarna Jenny Arkevall och Angelika Karlsson tror att Sverige har en bra chans att komma bland de tolv bästa.

ANNONS
|

Göteborgsduon ser fram emot mästerskapet med stor tillförsikt. Det blir sexton spelare som flyger till EM i Israel. I varje match är samtliga spelare ombytta och redo för spel, men på plan är det nio utespelare och en målvakt som gäller.

– Det ska bli jättespännande. Här hemma är lacrosse en liten sport men i EM har vi möjlighet att få möta riktigt bra motstånd, säger Jenny Arkevall.

Landslagsträning i Norrköping

Förutom veckoträningen med Göteborg Lacrosse, åker hon och Angelika Karlsson regelbundet till Norrköping för att träna med landslaget. I Sverige finns elva klubbar, varav sex har damlag.

Fram till EM tränar tjejerna även mycket på egen hand. Jenny som är målvakt har problem med sina knän och kombinerar därför teknikträning med rehabträning.

ANNONS

– På VM 2017 spelade vi hela dagarna. Det var påfrestande för kroppen så det är viktigt att få in mer löpning och benstyrkepass och successivt stegra träningen inför EM. Jag tränar också klubbteknik mot en vägg, säger Angelika, som spelar back.

Målvakten Jenny Arkevall har en större håv på sin klubba än de nio utespelarna. Hon har också handskar, hjälm och magskydd.
Målvakten Jenny Arkevall har en större håv på sin klubba än de nio utespelarna. Hon har också handskar, hjälm och magskydd. Bild: Roshbin Emanuelsson

Båda har en bakgrund inom fotbollen. Angelika spelar fortfarande medan Jenny, som också tränat badminton, har slutat med fotboll på grund av knäskadan.

– Vi spelar på en yta lika stor som en elvamannaplan i fotboll, så det finns likheter avståndsmässigt. När vi ställer upp oss runt målet och passar bollen påminner dock spelet mest om handboll, säger Angelika.

Upptäckte spelet i Kalifornien

Internationellt dominerar USA tillsammans med Kanada och England. Kanske inte så märkligt eftersom sporten härstammar från Amerikas ursprungsbefolkningar. Haudenosaunee, ”folket i långhus”, tävlar med eget lag och kom tolva i förra VM.

– När jag gjorde min lärarpraktik utanför San Francisco i Kalifornien såg jag att väldigt många elever bar på väskor med stora stickor som stack ut. Jag hade inte sett en lacrosseklubba tidigare, men gick och tittade när de spelade och tyckte det såg jättekul ut, säger Jenny.

Explosivitet och snabba reflexer är viktiga egenskaper p[ planen. Här fångar Angelika Karlsson bollen under ett träningspass på Heden.
Explosivitet och snabba reflexer är viktiga egenskaper p[ planen. Här fångar Angelika Karlsson bollen under ett träningspass på Heden. Bild: Roshbin Emanuelsson

Hemma tog hon kontakt med Göteborg Lacrosse. Angelika spelade tidigare med Linköping, men bytte lag när hon fick arbete i Göteborg och flyttade hit.

ANNONS

Båda ser förstås gärna att sporten växer i Sverige.

Innan varje veckopass med det egna laget lägger Angelika tid på att få igång ett lag med flickjuniorer. Och kvällen när GP är på besök är även Jenny tidigt på plats för att hjälpa till att plocka fram mål och klubbor från Hedens idrottsgård.

Till skillnad från herrlacrosse är tacklingar inte tillåtna, men det är ändå en sport med fysisk kontakt. Det händer mycket på plan och gummibollen kommer farande med en väldig fart. Båda spelarna är explosiva och har snabba reflexer. Andra viktiga egenskaper är bra speluppfattning och kommunikation.

– Som målvakt måste jag snabbt kunna läsa spelet och kommunicera det till utespelarna, säger Jenny.

Inga tacklingar är tillåtna inom lacrosse för damer och därför spelar Angelika utan hjälm, men eftersom spelet är snabbt och skotten hårda har hon ögon- och tandskydd.
Inga tacklingar är tillåtna inom lacrosse för damer och därför spelar Angelika utan hjälm, men eftersom spelet är snabbt och skotten hårda har hon ögon- och tandskydd. Bild: Roshbin Emanuelsson

Angelika tillägger att även utespelarna måste fatta snabba beslut. Hennes position som back är att spela närmast Jenny i EM.

– Jag har hyfsat bra överblick och förmåga att styra försvaret. Men det är viktigt att Jenny ropar om det blir farligt framför mål, säger Angelika.

Lacrosse är en fartfylld sport där tjejernas kommunikation kan bli avgörande för om Sverige ska nå målet att hamna bland de tolv bästa i EM.

Jenny Arkevall

Ålder: 30 år.

Bor: Lunden.

Yrke: Matematiklärare på Göteborgsregionens tekniska gymnasium.

Aktuell: Målvakt i svenska landslaget under EM i Israel 15-25 juli.

Angelika Karlsson

Ålder: 26 år.

Bor: Frölunda.

Yrke: Arbetsterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Frölunda.

Aktuell: Back i svenska landslaget under EM i Israel 15-25 juli.

Lacrosse

Lagidrott av indianskt ursprung och som spelas med racketliknande klubba och gummiboll. Spelarna fångar, passar och skjuter bollen mellan sig med den håvliknande klubban. Lacrosse är ett snabbt och hårt spel där tacklingar är tillåtna (för herrar). Sporten var officiell OS-gren 1904 och 1908. VM har spelats sedan 1967, och USA har där varit den dominerande nationen. Det nationella idrottsförbundet för lacrosse i Sverige grundades 1992.

Källa: Wikipedia

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS