Yukako Taguchi flyttade 1999 från Japan till Sverige. Nu följer hon OS i Tokyo från TV-soffan. – Kanske kan vi rent av få med oss någon medalj, tror Yukako som på håll följt den massiva mediabevakningen kring två av simtruppens deltagare.
Yukako Taguchi flyttade 1999 från Japan till Sverige. Nu följer hon OS i Tokyo från TV-soffan. – Kanske kan vi rent av få med oss någon medalj, tror Yukako som på håll följt den massiva mediabevakningen kring två av simtruppens deltagare.

Japanska OS-drömmar tänds med elden i Tokyo

Äntligen drar sommar-OS i gång på allvar. Hela Japan har väntat otåligt på spelen som ju egentligen skulle avgjorts redan 2020.

ANNONS

Hade Yukako Taguchi varit hemma i Tokyo hade hon gärna tagit sig till en tävlingsarena men TV-soffan i Kållered är inget dåligt substitut mellan alla egna löppass.

Räkna med att Yukako Taguchi sitter bänkad framför TV:n hemma i Kålleredsvillan när sommar-OS i Japan invigs under fredagseftermiddagen. Låt vara att spelen redan under onsdagen och torsdagen tjuvstartat med ett knippe matcher i fotboll och softball men i eftermiddag tänds i alla fall äntligen den olympiska elden på olympiastadion i Tokyo.

Gifte sig dagen efter os-invigningen

Enligt den ursprungliga planen skulle de traditionstyngda spelen förstås ha avgjorts redan förra sommaren men allt blir inte som man tänkt sig. I synnerhet inte när en pandemi drar över världen.

ANNONS

I familjen Taguchi har man av tradition goda minnen av olympiska spel på hemmaplan.

– Mina föräldrar gifte sig den 9 oktober 1964 - dagen efter OS-invigningen förra gången tävlingarna arrangerades i Japan, vet Yukako som föddes ganska precis nio år senare. Och egentligen tror hon inte att mamma och pappa hade särskilt mycket tid för OS-tittande.

– De var nog mer upptagna av sin smekmånad.

För egen del träffade Yukako sin svenska make i Tokyo och följde 1999 med honom till Helsingborg.

– Det var i december månad och jag minns att jag tyckte det var väldigt, väldigt mörkt.

Japanska simmare omtalade

Efter ett par år på skånsk mark flyttade paret till Frölunda, men bor nu sedan länge i Kållered där familjen utökats med dottern Erika och sonen Felix.

Antagligen är det de nu tonåriga barnens simträning som lett till att Yukako kommer att följa OS många simdiscipliner med särskilt stort intresse.

– Kanske kan vi rent av få med oss någon medalj, tror Yukako som på håll följt den massiva mediabevakningen kring två av simtruppens deltagare:

21-åriga Rikako Ikee tävlade vid OS 2016 i sju simgrenar, och tog sig till final i tre av dem. I februari 2019 drabbades hon av leukemi och hennes kamp för att komma tillbaks till OS på hemmaplan följdes intensivt av en hel nation.

ANNONS

– Jag fick en tår i ögat när hon klarade kvaltiden, medger Yukako.

Tagits till nåder

Med Daiya Setos är det en helt annan historia. 2012-2016 vann han fyra VM-guld och säkrade dessutom 2016 ett OS-brons i Rio de Janeiro. Efter en uppmärksammad otrohetsaffär 2019 har det manliga medaljhoppet nu åter tagits till nåder.

Redan som tonårstjej hemma i Funabashi, Chiba - strax utanför Tokyo -upptäckte Yukako att hon fick stort utbyte av att springa några kilometer. Sedan flytten till Sverige har löpträningen kommit att få en allt viktigare roll i vardagspusslet. Inte minst ger träningsrundorna uppskattad närkontakt med den svenska natur Yukako med tiden lärt sig uppskatta så högt.

– Förra året kunde det bli 20 mil i månaden som mest, fast inte lika mycket i år. Inte hittills i varje fall - men när jag var i Slottsskogen för ett tag sedan slog det mig: visst ja, det är ju här starten för Göteborgsvarvet går. I år avgörs loppet i september, så det är hög tid för mig att komma igång ordentligt med träningen igen. Jag vill väldigt gärna vara med, men man blir ju inte yngre…

Fyra maratonlopp

Fyra maratonlopp finns redan på Yukakos meritlista (Helsingborg, Stockholm, Bryssel och Médoc i Frankrike), och dessutom fler halvmaror än hon har riktig koll på.

ANNONS

Vilka grenar är annars populärast bland japaner i allmänhet?

– Baseboll, fotboll och volleyboll, men även judo och karate - särskilt nu under OS.

Och i vilka grenar tror du Japan har störst medaljchanser?

– Förutom i simbassängen har vi nog goda möjligheter att ta medalj i badminton. Kanske, kanske kan vi också hoppas på framgångar i gymnastik och i någon av stafetterna.

Yukako Taguchi

Ålder: 47 år

Yrke: Säljadministratör

Bostad: Villa i Kållered

Familj: Man och två tonårsbarn

Fritidsintressen: Löpning, yoga, stickning och resor

Favoritmusik: ”Åh vad svårt…men ”Girls just want to have fun” med Cyndi Lauper är i alla fall en favorit”

Senast lästa bok: ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante

ANNONS