Att välja hemmalivet är lika giltigt som att välja arbetslivet, menar Kalle Norwald,  socionom, sexolog och legitimerad psykoterapeut. Arkivbild.
Att välja hemmalivet är lika giltigt som att välja arbetslivet, menar Kalle Norwald, socionom, sexolog och legitimerad psykoterapeut. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

”Jag vill vara hemmafru – är det så fel?”

Egentligen vill hon säga upp sig för att ta hand om hemmet och barnen på heltid. Men på ett intellektuellt plan känns det icke-feministiskt. Psykoterapeuten Kalle Norwald ger råd i en komplex fråga.

ANNONS
|

Få hjälp av GP:s experter

Har du en fråga till sexologen Kalle Norwald eller psykologen Stina Hindström? Mejla fraga@gp.se. Det går bra att vara anonym.

Hej Kalle!

Jag är 32 år, gift och har två barn. Jag tycker mig se överallt att jag som kvinna ska vilja jobba. Jag ska vilja göra karriär. Jag ska inte ha den känsla jag faktiskt har, vilket är att jag verkligen vill vara hemma med barnen.

Jag brottas med denna känsla när jag är på jobbet idag. Vi har lyxen att jag egentligen skulle kunna vara hemma med barnen och inte jobba. Det är verkligen inte något jag tar för givet. Samtidigt ses det som något icke-feministiskt att vara hemma när mannen tjänar pengar. Min man säger att jag får bestämma själv. Att vara hemmafru har ett så dåligt rykte. Min känsla är att det är allt jag vill. Mitt intellekt säger att det vore icke-feministiskt att vara hemma.

ANNONS

Vad har du för input på denna fråga?

Kalle Norwald är socionom, sexolog och legitimerad psykoterapeut som utöver att ge samtalsstöd även föreläser, håller workshops och skriver böcker. För den stora massan är han känd från SVT:s succé ”Gift vid första ögonkastet”.
Kalle Norwald är socionom, sexolog och legitimerad psykoterapeut som utöver att ge samtalsstöd även föreläser, håller workshops och skriver böcker. För den stora massan är han känd från SVT:s succé ”Gift vid första ögonkastet”. Bild: Anna Tärnhuvud

Hej!

Hur en vill spendera tiden i sitt liv är ingen enkel ekvation. Att sätta sig och ta sig en rejäl funderare över den frågan är både komplext och viktigt på samma gång. Jag tycker mig se att du brottas med motstridiga känslor och värderingar. Detta gör det svårt för dig att landa i vad som är bäst för dig och din familj just nu. Samtidigt känner du en form av press från din omgivning och samhället i stort kring hur du som kvinna ska göra och känna i situationen.

Jag får en känsla av dina formuleringar att dina egna känslor och behov i frågan är rätt så kartlagda? Du vill vara hemmafru och med allt vad det innebär! Du och familjen har också ekonomin för det, utan att göra allt för stora villkor på er vardag. Det är privilegium som möjliggör detta för er. Hur du mår och hur tillfredsställd du är med din vardag är en viktig pusselbit för hela er familj. Det finns det en hel del forskning som pekar mot att om föräldrarna är glada kopplat till arbete och andra relationer så blir även barnen gladare. Detta såklart när barnens behov är tillgodosedda överlag.

ANNONS

Många av oss känner stor press att uppfylla samhällets osynliga regler och förväntningar.

Det finns många tankar och åsikter om hur feminism bäst utförs. En definition av feminism som ofta florerar är att vi alla, oavsett kön och könsidentitet, ska ha samma möjligheter och rättigheter. Att det handlar om att ha friheten att välja vad som är bäst för dig utifrån dina förutsättningar. Det skulle då rent teoretiskt faktiskt vara så att det är lika feministiskt att stanna hemma som att förvärvsarbeta. Det handlar om möjligheten och rättigheten att fatta ett eget val och inte tvingas till det utifrån vilken kropp du fötts med eller vilken könsidentitet du har.

Ett val att vara hemma är lika giltigt som någon annans val att arbeta och vice versa.

Jag tänker att det handlar om att inte falla på traditionen att just kvinnan ska vara den som är hemma. Med risk att återupprepa mig, men det är av stor vikt att fatta beslutet för sin skull. Många av oss känner stor press att uppfylla samhällets osynliga regler och förväntningar. Med det är det också lätt att fatta sina beslut utifrån de riktlinjerna.

Därför är det till stor fördel att fortsätta att ha öppna och ärliga samtal med din man och de som berörs av detta beslut. Hans stöd och förståelse är viktiga för att det ska bli så bra som möjligt. Om ni är överens om att du stannar hemma och han är villig att stödja dig i detta, kan det skapa en stabil vardag.

ANNONS

Går att ändra sig

Kom ihåg att ditt beslut inte behöver vara för evigt! Om du väljer att stanna hemma för nu kan du alltid ändra dig senare, om dina känslor eller omständigheter förändras. Det är möjligt att kombinera perioder av att vara hemma med perioder av arbete utanför hemmet också. Så det behöver inte heller vara det ena eller det andra.

Tänk på om du går ned i arbetstid att det kommer att påverka din pension längre fram. Så om du väljer att vara mer hemma gör upp en plan för hur ni ska se till att din pension inte påverkas allt för negativt. Även om det är många år framåt för er att sluta arbeta av åldersskäl så är det viktigt att du ser om din framtid, eftersom vi inte vet hur den ser ut nu.

Lycka till!

LÄS MER:Nyfiken på att ha sex med en man – hur gör jag?

LÄS MER:”Ska jag lämna min fru för att kunna skaffa barn?”

LÄS MER:”Min vuxna son bor hemma och vägrar hjälpa till”

ANNONS