Siw Malmkvist är en av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade artister. Nu fyller hon 85 år.
Siw Malmkvist är en av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade artister. Nu fyller hon 85 år. Bild: Jessica Gow

”Jag vill inte höra siffran ens”

Massor av hits, massor av fans, massor av år på alla tänkbara scener. Siw Malmkvist är den käcka flickan från Landskrona som blev en av Sveriges största artister och vars karriär bara fortsätter.

ANNONS
|

Hon fick spela rollen som populärmusikens grand old dame i vinterns säsong av ”Så mycket bättre” på TV4.

–  Det är vi två som är över 50 nu, säger Peter Jöback i det första programmet och skålar med Siw Malmkvist inför de yngre artistkollegorna.

Tyvärr hann hon bara vara med under tre inspelningsdagar, innan ett virus i halsen satte stopp. Ett snopet avslut, men Siw fick i alla fall hänga en del med ett gäng artistkollegor – som inte ens var födda när hon själv slog igenom i Lennart Hylands tv-program ”Stora famnen” 1959. Hon är en av Sveriges mest rutinerade artister, fortfarande verksam. Men själv kände hon inte till fler än ett par av de medverkande. Unga, coola typer, gissade hon.

ANNONS

–  Men att se bilder på folk kan ge förutfattade meningar om hur personen är. För när jag såg en bild på bröderna Norén så tänkte jag: ”Det där är två tuffa snubbar”.

Inget kunde vara mer fel, konstaterar hon i efterhand. Bröderna var mjuka och sympatiska, och åldersskillnaden fick över huvud taget väldigt liten betydelse i umgänget med de övriga.

Siw Malmkvists 66-åriga karriär fascinerar många. Hon har spelat revy med Kar de Mumma, haft Ernst-Hugo Järegård som motspelare i musikalen "Nine", och har handplockats av Astrid Lindgren för rollen som Pippi Långstrump i Folkans succémusikal. Hon är den första svenska artisten någonsin med en hit på amerikanska Billboardlistan – duetten ”Sole, sole, sole” med Umberto Marcato.

Sedan hon vann Melodifestivalen 1959 med ”Augustin” har hon spelat in runt 600 låtar, turnerat otaliga vändor runt Sveriges folkparker och haft en osannolik karriär i Tyskland, där hon engagerades för konserter ända upp i 80-årsåldern. På äldre dagar har hon bland annat spelat mot Sven Wollter i Colin Nutleys uppsättning av ”Cabaret”, i Hasse Alfredsons ”Lille Ronny” på Maximteatern och i ”Flashdance” på China. Hela tiden har hon också uppträtt som soloartist med sin digra låtkatalog.

TT: Du måste ha ett väl uppövat minne för texter och ord?

ANNONS

–  Jag lär mig väldigt fort. Det handlar om tekniker också, att till exempel associera texten med bilder.

Ibland slår det fel, som när hon spelade i en Karl Gerhard-kavalkad på Vasan med Jan Malmsjö, Martin Ljung och Hjördis Petterson på 1970-talet. Siw hade memorerat texterna med hjälp av olika riktmärken i teatersalongen, som hon vände blicken mot vid olika ställen i texterna. Det satt som ett rinnande vatten, tills en morgon när hela ensemblen skulle medverka i radioprogrammet ”Frukostklubben”. Miljöbytet från teaterscen till radiostudio blåste bort orden ur hjärnan.

–  Men man kan göra sina inre bilder också. Det är en bra teknik, men jag kan inte lära ut den till någon. Alla har olika sätt.

Bland sina låtar hon har tyckt om balladerna särskilt, som Burt Bacharachs musik, översättningar av Frank Sinatras ”Let us try again” och The Beatles ”In my life”. Men framför allt har Siw Malmkvist haft en image som glad, käck och sprallig artist med låtar i samma anda. Det är en framtoning som inte ligger alltför långt från hennes personlighet. Hon växte upp i ett barnrikehus i Landskrona, en kavat tjej i en stor och trygg familj.

–  Var det någon som mobbade mig så klippte jag till honom bara. Jag hade inga problem över huvud taget, säger hon.

ANNONS

–  Men som tonåring hade jag en period när jag miste lite grand av självförtroendet och självkänslan. Det är också typiskt för en tonåring. Då finns det ingenting man är bra på, tycker man.

Ändå blev det till slut sångrösten, den som hon har haft med sig hela tiden, som blev grunden för hela hennes karriär. Hon kan egentligen inte säga att hon har gjort något särskilt för att hålla den i form. Bra gener, tippar hon – samma som för kroppen i övrigt. Det, och goda vanor från uppväxten.

–  Att äta bra mat lagad från grunden är faktiskt en viktig nyckel. Det som står i tidningarna att du ska äta för att bli gammal – det är precis det jag äter.

Siw Malmkvist

Ålder: Fyller 85 år den 31 december.

Gör: Skådespelare, sångare och artist.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Om att fylla 85: ”Jag vill inte höra siffran ens. 85! Nej, det låter inte klokt. Men vad ska man göra åt det? Jag är det, helt enkelt.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag tycker inte om stora kalas hemma. Men jag brukar alltid ställa mig på balkongen och tacka för alla nyårsfyrverkerier: tack, tack hela världen, för att ni firar mig!”

På nattduksbordet: ”Flyga drake” av Khaled Hosseini, ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead och Kjell Westös ”Den svavelgula himlen”.

Lyssnar på: ”Jag har blivit rätt mätt på musik. Det är så skönt när det är tyst! Men Mahlers symfoni nummer nio i D-dur fanns med i ett korsord nyligen, den skrev jag upp att jag ska lyssna på.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS