”Jag uppfattades som alarmist”

Han blev Sveriges överbefälhavare när det kalla kriget ansågs vara över och Sverige rustade ned försvaret. Håkan Syrén tog många strider mot politiska förslag, men följde lojalt besluten när de väl hade fattats.

ANNONS
'Det var extremt arbetsamt och svårt, inte minst att hålla modet uppe bland personalen', säger före detta ÖB Håkan Syrén om de kraftiga neddragningarna av försvaret på 00-talet.
"Det var extremt arbetsamt och svårt, inte minst att hålla modet uppe bland personalen", säger före detta ÖB Håkan Syrén om de kraftiga neddragningarna av försvaret på 00-talet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Håkan Syrén har nyligen kommit hem till Stockholm från sommarhuset i Borgholm på Öland. Där kryddar han så här års tillvaron med dagliga vinterbad.

–  Vi är ett gäng som träffas i ett gammalt kallbadhus oavsett väder och vind. Vi utbyter tankar och doppar oss.

Hans koppling till havet har alltid varit stark, åtminstone efter att han lämnade uppväxtstaden Uppsala. Yrkesgärningen började i kustartilleriet, och marinen var hans arbetsplats i decennier.

–  Så det här att jag gillar kust och hav är väl en yrkesskada. Jag har åkt mycket båt genom åren och en obruten horisont är den bästa belöning man kan få, säger den före detta överbefälhavaren.

ANNONS

Att hans pappa var officer var inget som påverkade yrkesvalet. Snarare var hans pappa mån om att sonen skulle fatta självständiga beslut om sin framtid.

Sprikrakt CV

Tittar man på Håkan Syréns cv ser det ut som en spikrak och mycket målmedveten karriär från examen vid kungliga sjökrigsskolan 1973 till allt högre befattningar inom Försvarsmakten innan han 2003 utnämndes till ny ÖB med generals grad.

–  Ja, det kan se målmedvetet ut på papperet men det har oftast varit tillfälligheter som styrt, som så ofta här i livet. Jag har aldrig siktat på nästa position utan alltid försökt göra det bästa av det jag hållit på med för stunden.

När han tillträdde som ÖB hade världen förändrats under det dryga decennium som gått sedan det kalla krigets dagar. Hotet om ett storkrig mellan öst och väst var borta och det svenska invasionsförsvaret skulle bantas rejält och bli ett insatsförsvar med fler internationella uppdrag.

–  Det var extremt arbetsamt och svårt, inte minst att hålla modet uppe bland personalen. Det var omfattande nedläggningar men jag gjorde så mycket motstånd mot neddragningarna som möjligt och jag har förstått att jag upplevdes som jobbig av mina uppdragsgivare, det vill säga politikerna.

Kunde skära i försvarsbudgeten

När finansminister Anders Borg i ett Almedalstal 2007 sagt att man kunde skära i försvarsbudgeten med ytterligare tre miljarder gick Håkan Syrén ut i ett offentligt motangrepp.

ANNONS

–  Jag brukar nog uppfattas som en person med låg profil men om jag tyckt att de uppgifter jag fått som ÖB varit svåra eller omöjliga att genomföra har det varit en hederssak för mig att säga ifrån.

Till saken hör att det säkerhetspolitiska läget började trappas upp under hans tid på posten. Håkan Syrén varnade tidigt för att Rysslands nya inriktning kunde bli ett militärt hot.

–  När Ryssland gick in i Georgien 2008 varnade jag för ett nytt säkerhetspolitiskt klimat men just då uppfattades jag mest som en alarmist.

Ett beslut han tyckte var direkt korkat, men som han tvingades fatta, var att ställa in rekryteringen till officersutbildningen under en period. När man fasade ut äldre officerare kunde man enligt las-reglerna inte samtidigt rekrytera i andra änden. Resultatet, menade Håkan Syrén, skulle skapa ett hack i åldersstrukturen under decennier.

I dag följer han de militära frågorna från åskådarplats och oombedd vill han helst inte lägga sig i. Han minns själv hur irriterande det kunde vara om någon tidigare kollega hade synpunkter på hur hans jobb borde skötas. Hur påläst man än är har man som utomstående inte hela bilden.

Men blir han tillfrågad ställer Håkan Syrén gärna upp med synpunkter. Det har han gjort som konsult i egen firma sedan pensioneringen för tio år sedan då han avgick som ordförande för EU:s militärkommando EUMC. Han har också suttit i Rymdbolagets styrelse under flera år.

ANNONS

Håller på att trappa ned

–  Jag har ett fåtal uppdrag kvar och håller på att trappa ned. Nu njuter jag av den här tiden som är en underskattad period i livet om man är frisk vilket jag har turen att vara. Att få se familjen växa är väldigt angenämt.

Även om vardagstempot är lägre kommer Håkan Syrén ha mycket att göra även framöver eftersom familjens gamla hus i Borgholm kräver sitt.

–  Det är kul att arbeta med händerna. Jag är ingen finsnickare men så pass händig är jag ändå att jag klarar av att hyggligt sköta ett gammalt hus.

'Det var extremt arbetsamt och svårt, inte minst att hålla modet uppe bland personalen', säger före detta ÖB Håkan Syrén om de kraftiga neddragningarna av försvaret på 00-talet.
"Det var extremt arbetsamt och svårt, inte minst att hålla modet uppe bland personalen", säger före detta ÖB Håkan Syrén om de kraftiga neddragningarna av försvaret på 00-talet. Bild: Pontus Lundahl/TT
Håkan Syrén följer i dag den militära utvecklingen från åskådarplats. Han har ett fåtal uppdrag kvar, men ägnar sig framför allt åt familjen och huset på Borgholm.
Håkan Syrén följer i dag den militära utvecklingen från åskådarplats. Han har ett fåtal uppdrag kvar, men ägnar sig framför allt åt familjen och huset på Borgholm. Bild: Pontus Lundahl/TT

"Om jag tyckt att de uppgifter jag fått som ÖB varit svåra eller omöjliga att genomföra har det varit en hederssak för mig att säga ifrån."

Fakta

Fyller: 70 år den 31 januari.

Gör: Pensionär med en del konsultuppdrag.

Bakgrund: Militär karriär inom marinen. ÖB 2003–2009. Ordförande för Europeiska unionens militärkommitté (EUMC) 2009–2012.

Bor: Stockholm. Sommartid i Borgholm.

Familj: Hustrun Birgitta och tre barn med familjer, däribland sex barnbarn.

Om att fylla 70: "Jag höll på att säga att jag inte känner någonting men det låter ju inte bra. Jag menar att jag inte förstår dramatiken att man skulle vakna upp en morgon och så är hela tillvaron omritad. Så upplever jag det absolut inte."

Så firar han födelsedagen: "Jag har inga större behov av att sätta mig själv i centrum så det blir i liten skala med familjen."

Håller sig i form: Med promenader.

ANNONS