Affärskvinnan Gunilla von Platen. Aktuell i TV4:a versionen av amerikanska ”The apprentice”.
Affärskvinnan Gunilla von Platen. Aktuell i TV4:a versionen av amerikanska ”The apprentice”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Jag sätter kraven på mig själv"

Hon började bokstavligen med två tomma händer och lärde sig själv hur man gör affärer. I dag är Gunilla von Platen urbilden av en framgångsrik entreprenör med många saker på gång. Hon är dessutom programledare.

ANNONS
|

Den 19 juni 1976 hölls kungabröllop i Sverige och stora delar av svenska folket satt klistrade vid tv-apparaterna. Kanske var det därför Gunilla von Platens familj lyckades ta sig in i Sverige just den dagen efter att en vecka tidigare ha blivit avvisade? Kanske gränsvakterna var mindre fokuserade, tänker hon nu i efterhand.

I dag är hon företagsledare, entreprenör, filantrop och programledare. Då hette hon Günel och var fyra år när hennes familj flydde från hembyn i sydöstra Turkiet. Hennes mamma hade överlevt fem gevärskulor när hon ställt sig i vägen för en grupp män som ville röva bort en flicka.

ANNONS

–  Min familjs historia har stärkt mig när jag hamnat i hemska situationer: Kunde de så måste jag kunna. Jag har fått så många smällar i livet som jag ibland inte trott jag skulle överleva men på något sätt har jag gjort det.

Helt orädd

Hon beskriver sig som totalt orädd och ger sig utan att tveka in på nya områden och i nya projekt. Vad är det värsta som kan hända? Hon kommer i alla fall inte skjutas med fem skott. Eller bli rappad blind med ett skärp som hennes farmor blev. Hon överlevde folkmordet på armenier 1915.

Driftig tycks hon ha varit redan som barn. Familjens ekonomi var knapp och pappan vägrade ta emot bidrag. Gunilla insåg att om hon skulle få något lördagsgodis fick hon tjäna ihop till det själv. Bland annat delade hon ut reklam. "Att göra affärer och tjäna pengar var som sockerdricka rakt ut i blodet" skriver hon i sin självbiografi "Draken i rummet", som kom ut 2020.

–  Det var absolut där allt började. Och jag följde ofta med pappa på marknader och lärde mig pruta och förhandla.

Sin första miljon vid 22 års ålder

Hennes första heltidsjobb var som handläggare i kundtjänsten på ett stort försäkringsbolag. I arbetet ingick att ta emot uppsägningar, men hon genomdrev att i stället få ringa upp tidigare kunder och få med dem igen. Det gick så bra att hon fick en chefsroll och bonusar. Hon hade sin första intjänade miljon vid 22 års ålder och var chef för hela telemarketingverksamheten.

ANNONS

Så tycks det ha fortsatt, även om det gått både upp och ned. År 2000 grundade hon företaget Xzakt Kundrelation och där är hon fortfarande verksam, liksom i flera andra bolagsledningar. Ändå har hon svårt att känna sig nöjd med sig själv.

–  Som flicka fick jag aldrig höra att jag räckte till, hur bra jag än var. Barndomen sitter så djupt rotad. Men nu känner jag inte att jag behöver bevisa något längre. Det är jag som sätter kraven på mig själv. Jag vill alltid göra saker lite bättre, lite smartare. Jag kan inte låta bli.

Som entreprenör säger hon sig leva med konstant ångest. Tanken finns alltid att man kan förlora allt om man inte ständigt ligger på topp. Den oron bara växer med företagets storlek och ansvaret som följer.

Till bilden av Gunilla von Platen hör också att hon födde fyra barn mellan 2007 och 2013, samtidigt som hon i stort sett arbetade på som vanligt, det vill säga i högt tempo.

Ständiga katastofer

–  Det var alltid en ny katastrof i bolaget vid varje barns födelse och många anställda är beroende av mig. Men jag är lyckligt lottad eftersom min man arbetar med mig och vi kunde hjälpas åt. Våra fyra barn har alltid varit mycket nära oss på jobbet.

ANNONS

Hon hoppas att det ska framgå hur livet som entreprenör kan vara då den nya säsongen av "The apprentice Sverige" sänds i mars på TV 4. I tv-programmet som spelades in under hösten tävlar tolv entreprenörer om programledaren Gunilla von Platens investeringsvilja och att få henne som kompanjon.

–  Jag har varit i deras fas en gång i tiden och jag kände mycket starkt för dem. Så även om det har varit roligt har det också varit känslomässigt svårt att "sparka" deltagare som jag tycker om men inte på affärsmässiga grunder kan investera i.

Gunilla von Platen

Ålder: Fyller 50 år den 3 januari.

Gör: Entreprenör, investerare och filantrop. Framför allt verksam i kundserviceföretaget som hon varit med och grundat. Jobbar också mycket i ideella sammanhang. Programledare för kommande säsongen av "The apprentice Sverige" på TV4.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Alfred, fyra barn, åtta syskon samt mamma.

Om att fylla 50: "När jag tittar på mina barn inser jag att alla snart är längre än jag. Förstår inte vad som hänt med tiden. I mitt huvud är jag fortfarande 30 år."

Så firar hon födelsedagen: Stor fest nästa år med James Bond-tema.

På fritiden: "Jag slappar sällan eftersom jag är en rastlös själ. Det jag kan göra är att laga mat för det är lite som terapi. Jag har en hatkärlek till det."

Om byn där hon föddes: "Jag hoppas innerligt att jag kan ta med mig min man och mina fyra barn och åka dit någon gång. Tyvärr är det för farligt just nu."

Självbiografin: Boken "Draken i rummet" utkom 2020 på Albert Bonniers Förlag.

ANNONS