'Nu är jag där jag vill vara och jag kan stå för vem jag är', säger SVT-experten Daniel Nannskog som fyller 45 år. I Norge är han fortfarande ett aktat namn efter succéåren i Stabæk.
'Nu är jag där jag vill vara och jag kan stå för vem jag är', säger SVT-experten Daniel Nannskog som fyller 45 år. I Norge är han fortfarande ett aktat namn efter succéåren i Stabæk. Bild: Christian Thomassen

"Jag har helt slutat att festa och dricka alkohol"

Daniel Nannskog hann knappt avsluta sin fotbollskarriär förrän nästa yrkesbana tog vid – som expert i tv. I framtiden drömmer han om att bli tränare.
– Jag gillar den delen av mig själv, att jag har det självförtroendet.

ANNONS
|

Det tar inte ens en minut efter att vi kommit in på kaféet förrän en äldre herre får syn på Daniel Nannskog, morsar glatt och får ett lika glatt ”hej” tillbaka. I fotbollskretsar har Daniel länge varit välkänd som den skånske anfallaren, målgöraren och energiknippet. I dag, efter snart åtta år som fotbollsexpert i SVT, har kändisskapet spridit sig i de bredare lagren. Att folk hejar och vill byta några ord är oftast bara kul.

– Mest går jag hem hos äldre personer och en del yngre med utländsk bakgrund. Jag vet inte varför, kanske för att jag alltid försöker ha glimten i ögat och prata ur hjärtat.

ANNONS

Hyllad stjärna i Norge

Om den svenska fotbollspubliken har haft bra koll på Daniel Nannskog så är det inget mot den norska. Efter fem år som forward och skyttekung i klubben Stabæk hade Daniel stjärnstatus bland norrmännen. Dessutom blev han den som nästan alltid levererade slagfärdiga citat till pressen efter matcherna. Så när beskedet kom år 2010 att Daniel Nannskog skulle lägga fotbollsskorna på hyllan var det ingen som blev förvånad när han i stället klev rakt in i tv-studion.

Två år senare flyttade familjen Nannskog hem till Sverige och Daniel fick jobb på SVT. Precis som i Norge blev han experten som analyserade både spelare, klubbar och taktik. Samtidigt var det som en helt annan värld, berättar han.

– Det blev värsta krocken. I Norge var det positivt att ha mycket energi i studion, att jag lever mig in i matcherna, men i Sverige blev folk chockade.

– Sedan dess har jag fått lugna ned mig lite. Samtidigt vill jag ha kvar mitt engagemang. Man kan inte heller göra alla glada och nöjda. Och det viktigaste är att jag kan se mig själv i spegeln efter en sändning och känna att jag gjorde mitt bästa.

Programledaren André Pops tillsammans med experterna Johanna Frändén, Jonas Eriksson och Daniel Nannskog i studion under en av SVT-sändningarna från fotbolls-VM förra sommaren.
Programledaren André Pops tillsammans med experterna Johanna Frändén, Jonas Eriksson och Daniel Nannskog i studion under en av SVT-sändningarna från fotbolls-VM förra sommaren. Bild: Niklas Larsson

Han passar på att ösa beröm över sina kollegor André Pops, Jane Björk och Matte Nyström.

ANNONS

– De är verkliga proffs och eliten som jag lärt mig sjukt mycket av. De har gett mig massor av feedback som jag har haft stor nytta av.

Rastlös som barn

Även på det privata planet har det hänt grejer. Den gamla rastlösheten och suget efter att det alltid måste hända något har lagt sig. Samtidigt vet han att otåligheten även har varit en viktig motor och något han har haft i sig redan som barn.

Daniel Nannskog växte upp i Helsingborg med en pappa som var afroamerikansk baskettränare och jazzmusiker, en mamma som drev behandlingshem för narkomaner och en storasyster.

– Jag och min syrra och någon till var de enda brunisarna på skolan. Det var lite speciellt och egentligen inget jag tänkte på då. Däremot kände jag att jag alltid måste ta för mig och bli bra för att få en position.

Han berättar att han var bäst på idrott.

– Snabbast på 60 meter, bra i handboll och fotboll. I efterhand kan jag se att det där drivet nog har kommit av att jag har behövt hävda mig tack vare min hudfärg. Det är för djävligt att det ska behöva vara så, men det har hjälpt mig och varit en viktig drivkraft.

ANNONS

Känner sig lugnare

Längre fram i åren blev drivet till en oro som tärde mer än närde. Daniel Nannskog berättar att han började längta efter att få ett lugn. På den vägen är det. Ingen plötslig vändpunkt utan mer en långsam insikt om hur han vill vara.

– Med åldern har jag hittat det där lugnet. Jag har helt slutat att festa och dricka alkohol. Nu är jag där jag vill vara och kan stå för vem jag är. Bara att känna en njutning av att se en match på tv, åka med lillgrabben till hans träning eller se min dotter Maya uppträda. Jag gillar den jag är nu så himla mycket mer än den jag var förut.

Daniel Nannskog i duell med Magnus Erlingmark under en allsvensk match 2002 mellan Landskrona och IFK Göteborg.
Daniel Nannskog i duell med Magnus Erlingmark under en allsvensk match 2002 mellan Landskrona och IFK Göteborg. Bild: Lennart Månsson

På jobbfronten är det också stabilt. De närmsta åren är det tv som gäller. Kontraktet med SVT är skrivet på två år med chans till två års förlängning vilket omfattar både EM 2020 och VM i Qatar 2022.

– Tanken var först att bli fotbollsspelare och sedan tränare. Men ju närmare jag kom slutet i fotbollskarriären desto mer naturligt kändes det att faktiskt sitta i tv, det är kul. Men tränardrömmen har jag kvar och jag gillar den delen av mig själv, att jag har det självförtroendet. Jag har gått flera tränarutbildningar och bestämmer jag mig för att köra så tror jag nog att jag hittar en klubb.

ANNONS

Daniel Nannskog

Ålder: Fyller 45 år den 22 maj.

Bor: I hus i Nacka.

Familj: Hustrun Marta, dottern India, 14 år, och sonen Miliam, 12 år. Döttrarna Maya, 24, och Claudia, 21, från ett tidigare förhållande.

Gör: Fotbollsexpert på SVT.

Om att fylla 45: ”Jag har köpt en hammock. Det säger lite om harmonin i livet. Att bara sitta där och titta ut över tomten. Jag älskar det”.

Så firar jag födelsedagen: ”Det blir nog bara en middag med familjen. Gärna något asiatiskt. Jag älskar asian fusion – små rätter. Det kanske kommer ifrån tiden när jag bodde i Kina”.

Lyssnar på: ”Mycket r&b. Just nu på min dotter Maya FN som just har släppt en singel”.

Motto i livet: ”Att skratta, det är väldigt viktigt för mig. När skrattet kommer naturligt hos mig mår jag så bra. Det ger mig en sådan go känsla”.

Fotbollskarriären: 7 A-landskamper (2007-2009). Som spelare representerade han Malmö FF, Djurgården, Assyriska, Sylvia, Landskrona, Sichuan Guancheng (Kina) och Stabæk (Norge). I den sistnämnda klubben nådde han sina största framgångar och gjorde över 100 mål under sina fem säsonger. 2008 blev han framröstad till Tippeligans bästa utländska spelare genom tiderna. Han vann även skytteligan i den högsta norska serien vid två tillfällen (2006 och 2008).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS