”Jag älskar verkligen att stå på en scen, och förstås den där känslan när applåderna kommer!”, säger David Lindgren.
”Jag älskar verkligen att stå på en scen, och förstås den där känslan när applåderna kommer!”, säger David Lindgren. Bild: Jonas Ekströmer

”Jag ger mycket av mig själv”

Huvudroll i en stor musikal och samtidigt programledare i ett av Sveriges största underhållningsprogram – det låter som drömmen för vilken entertainer som helst. I David Lindgrens fall är den sann.

ANNONS
|

Sedan i oktober gör David Lindgren den manliga huvudrollen i musikalen ”Saturday night fever” på Chinateatern i Stockholm. Dessutom leder han populära ”Let’s dance” i TV4 varje vecka.

Lever sin dröm

–  Jag sa till mig själv häromdagen: David, du lever verkligen din dröm.

Drivkraften har alltid varit att underhålla, att få människor att sugas in i en föreställning och glömma vardagen en stund. Han har aldrig längtat efter att bli känd.

–  Jag tycker om hantverket och att göra jobbet så bra som möjligt. Och jag älskar verkligen att stå på en scen, och förstås den där känslan när applåderna kommer!

Som frilans har han lärt sig att framgången och inkomsterna kan variera. När det går bra gäller det att spara inför framtiden eftersom det inte finns någon anställningstrygghet.

ANNONS

Gör jobbet bäst på tårna

–  Men jag trivs ändå med att ha det så. Jag måste vara på tårna och då gör jag ett bättre jobb.

David Lindgren har sin artiströrelse i ett bolag tillsammans med frun Kristina som är i samma bransch. De träffade varandra under teaterutbildningen på Performing arts school i Göteborg för 20 år sedan och har ofta arbetat tillsammans genom åren. I ”Saturday night fever” spelar de mot varandra i var sin huvudroll.

Med två barn på elva och sex år blir det en del pusslande för att få ihop familjeliv och arbetstider.

–  Det har varit intensivt nu med fyra föreställningar kvällstid varje vecka men vi har en barnflicka och har också fått hjälp av våra familjer.

För David Lindgren började det med ishockey. Det var ett vanligt intresse bland barnen i den lilla orten Ersmark i Skellefteå kommun. Än i dag går han gärna och tittar på en match emellanåt, och kollar ganska ofta på den nordamerikanska ligan NHL på tv.

Tyckte om att dansa som barn

Som barn tyckte han också om att dansa, men hur skulle han få utlopp för det? David kände inte till någon i hemtrakterna som ägnade sig åt dans.

–  Men en dag fick jag se en kille som dansade streetdance. Då bestämde jag mig ganska direkt att det där skulle jag hålla på med. Jag tror det var i tvåan på gymnasiet.

ANNONS

TT: Du ångrar inte att du inte satsade på hockeyn i stället?

–  Nej nej, då skulle karriären ha varit slut redan. Som artist kan jag anpassa mig lite vartefter jag blir äldre. Dansmusikaler till exempel, det kan jag nog inte fortsätta med så länge till, för det sliter enormt på kroppen.

Det har blivit många musikaler för David Lindgren under åren. Men han har också kunnat ses i flera andra sammanhang, som tv-programmen ”Så ska det låta”, ”Stjärnornas stjärna” och Melodifestivalen. Den sistnämnda har han tävlat i tre gånger och även varit programledare för 2017 och 2018.

Pitchade sig själv för Melodifestivalen

–  Jag hörde av mig till SVT och pitchade mig själv för Melodifestivalen. Sa att jag kan bidra med sång, dans och humor. De hade inte tänkt på mig för programledarjobbet, men jag fick det.

Han gillar att ha den där bredden och att göra olika saker, som en gammaldags entertainer. Men han måste hela tiden lära sig nytt.

–  Min svagaste punkt är nog skådespeleriet. Till ”Saturday night fever” anlitade jag en privat skådespelarcoach och lärde mig jättemycket av det.

På önskelistan inför framtiden står att en dag få representera Sverige i Eurovision Song Contest. En annan önskedröm är att sätta ihop en helt egen krogshow.

ANNONS

David Lindgren kan vara en underhållare även privat, men ju äldre han blir och ju mer han arbetar desto mera tillbakadragen blir han.

–  Jag ger väldigt mycket av mig själv när jag jobbar och står på scenen, det tömmer mig lite. Så när jag är ledig är jag ofta bara med familjen eller för mig själv.

Eller så spelar han golf. Det började han med under pandemin, när tiden plötsligt fanns. Golfrundorna är hans första vuxenhobby som inte har ett dugg med jobbet att göra.

–  Jag älskar verkligen mitt jobb men hjärnan går ju på högvarv hela tiden. På golfbanan har jag fyra timmar att bara fokusera på där och då. Det har också gjort att jag har börjat umgås med kompisar på ett nytt sätt, för jag är inte den sorten som går ut på kafé och hänger med folk.

Daniel Lindgren

Fyller: 40 år den 28 april.

Gör: Entertainer.

Aktuell: Leder ”Let’s dance” i TV4 med Petra Mede. Spelar sin sista föreställning i ”Saturday night fever” på Chinateatern i Stockholm den 30 april.

Bor: Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Frun Kristina och barnen Ben, 11, och Ella, 6.

Om att fylla 40: ”Än så länge njuter jag av att bli äldre och få livserfarenhet. Jag är i mitt livs bästa form.”

Så firar han födelsedagen: Jobbar hela dagen.

Bästa egenskap: ”Väldigt driven och passionerad.”

Sämsta egenskap: ”Dåligt tålamod när jag är trött.”

ANNONS