Jan-Olof Jacke från Kungsbacka började sin karriär på fabriksgolvet i familjeföretaget efter gymnasiet. När företaget såldes bestämde han sig för att börja plugga på Handelshögskolan. Sedan har han bland annat varit vd på Astra Zeneca och nu leder han paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke från Kungsbacka började sin karriär på fabriksgolvet i familjeföretaget efter gymnasiet. När företaget såldes bestämde han sig för att börja plugga på Handelshögskolan. Sedan har han bland annat varit vd på Astra Zeneca och nu leder han paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv. Bild: Simon Rehnström

Jacke jagas fortfarande av sin prestationsångest

Han har gått från litet familjeföretag till stor läkemedelskoncern. Nu är han vd för Svenskt Näringsliv, men fortfarande är det prestationsångesten som jagar Jan-Olof Jacke.

ANNONS
|

Han gillar egentligen inte uppmärksamheten. Det är en sak att kliva in i rampljuset med vd-hatten på. Födelsedagsbarnets kostym däremot sitter inte helt bekvämt på Jan-Olof Jacke. Själv tror han att det handlar om inställningen till prestation.

– Man vill göra något bra. Inte bara finnas till. Jag har inget behov av att personligen stå i centrum. Jag vill vara i centrum för våra frågor. Uppmärksammas för ett engagemang, inte för att man har genomlevt ett år.

Vilja att prestera

Den prestationsångesten – eller prestationslusten – härleder han till åren som student på Handelshögskolan i Göteborg. I jämförelse med sina studiekamrater var han ganska gammal, 27 år fyllda, när han började, redan gift och far till sitt första barn. Att vara nyutexaminerad vid 30 års ålder, när många jämnåriga redan var i full gång karriärmässigt, det har gett Jan-Olof Jacke en vilja att prestera och ”komma ikapp”, vilket har lett till att han har arbetat hårt.

ANNONS
När Jan-Olof Jacke var barn bodde hans familj i ett vanligt 1960-talsområde i Frölunda och senare i Kungsbacka.
När Jan-Olof Jacke var barn bodde hans familj i ett vanligt 1960-talsområde i Frölunda och senare i Kungsbacka. Bild: Simon Rehnström

Men han började som anställd i familjeföretaget, där han klev in både på fabriksgolvet och som säljare efter gymnasiet. Den lilla textilfabriken grundades på 1880-talet och drevs vidare av Jackes familj, en trygg sådan, som bodde i ett vanligt 1960-talsområde i Frölunda och senare i Kungsbacka.

Även om jobbet inte var så glamoröst var det lärorikt.

– Det var första gången jag tänkte på hur otroligt viktigt det är att man trivs på sin arbetsplats. För det var ganska monotona, tunga och jobbiga arbetsuppgifter. Men jag trivdes med dem som jobbade där och jag ville prestera något: "i morgon ska vi göra lite bättre".

Respekt för säljaryrket

På samma sätt fick han respekt för säljaryrket, som kan vara ensamt och tufft när man är ”ute med väskan”. Han tycker sig ha haft nytta av erfarenheterna senare i yrkeslivet, när det gäller att tänka på hur man kan stötta medarbetare i deras olika uppgifter.

1991 såldes företaget och han bestämde sig för att börja på Handelshögskolan. Han är tacksam för sin hustru som stöttade honom i att plugga fast de var mitt uppe i familjebildningen, kanske var det orsaken till att han spurtade sig igenom studierna och läste in fyra år på drygt tre.

ANNONS

Han skrev uppsats för lektorn Ingemar Claesson som gav Jan-Olof Jacke hans första jobb efter studierna, som managementkonsult i sin firma. Uppdraget han fick var för det gamla svenska läkemedelsföretaget Astra.

– Jag kom hem till min fru och sa "här är ett företag som har otroligt mycket 'brain power', men också en väldigt härlig företagskultur, där skulle jag kunna tänka mig att jobba", berättar Jan-Olof.

Blev kvar i 19 år

Efter ett halvår kom också jobberbjudandet. På Astra stannade Jan-Olof Jacke i 19 år och hann avverka tio, tolv olika roller under de åren. Tråkigt var det aldrig.

Det måste ha varit speciellt att komma till Astra Zeneca som ekonom och leda verksamheten för alla forskare?

– Det handlar mer om att vara nyfiken och genuint intresserad av det man gör. Jag kan såklart aldrig veta lika mycket som de som forskar i ett ämne, men man kan visa respekt för kunskap och vara intresserad av uppdraget oavsett bakgrund.

På Astra Zeneca kände han sig stolt över att leda en verksamhet som utvecklade livsviktiga uppfinningar. I dag leder han en annan typ av verksamhet, medlemsorganisationen Svensk Näringsliv, men ser på båda arbetsplatserna som kunskapsmiljöer.

Kompetensförsörjning och klimatomställningen är Jan-Olof Jackes hjärtefrågor och han känner frustration över att politiken inte hänger med alla gånger.
Kompetensförsörjning och klimatomställningen är Jan-Olof Jackes hjärtefrågor och han känner frustration över att politiken inte hänger med alla gånger. Bild: Henrik Montgomery

På Svenskt Näringsliv finns en bred kunskap om företagens utmaningar. Kompetensförsörjning och klimatomställningen är hans hjärtefrågor och han utrycker frustration över att politiken inte hänger med alla gånger. Med 50 medlemsorganisationer och 60 000 medlemsföretag är det dessutom rätt många åsikter och viljor att samordna.

ANNONS

Umgås med döttrarna

Men han trivs och ser dessutom fördelar med att bo i Stockholm på veckorna. Här bor hans vuxna döttrar och han passar gärna på att umgås med dem så ofta han kan. På helgerna är han hemma i Kungsbacka och får välbehövlig paus med familj och vänner och kan utöva de stora fritidsintressena, träning och matlagning. Gärna i skön förening.

– En riktigt bra lördag kör jag och Helen spinning på morgonen och över frukosten sitter vi och bläddrar i en kokbok och får lite inspiration. Sedan åker man till saluhallen eller fiskbilen och handlar och lagar en god middag. Kanske har vi några nära vänner över på kvällen. Det är en riktigt bra dag.

Jan-Olof Jacke

Ålder: Fyller 55 år den 2 januari.

Gör: Vd för Svenskt Näringsliv.

Familj: Hustru Helen, två vuxna döttrar, Elin och Louise.

Bor: Kungsbacka. Övernattningslägenhet i Stockholm.

Så firar jag födelsedagen: ”Helst inte alls. Vi hittar bra anledningar att fira mest hela tiden, men ingen av dem handlar om min födelsedag”.

Om att fylla 55: ”Man börjar närma sig tanken att det gäller att hålla lite fart, för det är så mycket man vill göra. Men det är en otroligt härlig tid i livet, vuxna barn som jag har en fin relation med, Helen och jag har bra med tid för varandra, jag håller kroppen i hyfsad form och har orken och energin kvar”.

Så rensar jag tankarna: ”Med ett bra spinningpass. Eller med att läsa inte alltför djupa böcker, exempelvis svenska deckare”.

ANNONS