Efter att i många år ha varit en inbiten storrökare njuter Ingalill Soyland Ört numera av att vara rökfri, som här på Sally's Café i Alingsås. Från 1 juli är det förbjudet för alla att röka på uteserveringar.
Efter att i många år ha varit en inbiten storrökare njuter Ingalill Soyland Ört numera av att vara rökfri, som här på Sally's Café i Alingsås. Från 1 juli är det förbjudet för alla att röka på uteserveringar. Bild: Jessika Devert

Ingalill blev rökfri med hjälp av terapeutisk laser

I över fyrtio år var cigaretterna Ingalills tröst och lyx. Hon tyckte om att röka, det var hennes snuttefilt. Men åren gick och tanken på att sluta växte sig starkare, men hon klarade det inte själv. Hjälpen blev en enkel laserbehandling som gjorde henne rökfri direkt.

ANNONS

Ingalills pappa var röntgenläkare och han var den ende som sa något om att rökning kunde vara farligt. För övrigt var den allmänna åsikten på femtiotalet att det var tufft och coolt, inte att det kunde skada hälsan.

– Det var ingen som pratade om att det var farligt. Jag tog mina första bloss när jag var tolv år, det var mest för att jag ville vara tuff. Sedan bara fortsatte det, jag rullade egna cigaretter och blev en inbiten rökare, berättar Ingalill.

I perioder har Ingalill haft det tufft i livet, hennes första äktenskap var svårt och då blev cigaretten hennes andningshål och tröst när det var jobbigt. Hon ville sluta, men hade inte kraften att sluta och ibland visste hon inte hur hon skulle överleva utan nikotinet.

ANNONS

– Jag vågade inte riktigt släppa cigaretterna. De var min bästa vän i perioder under mitt liv, säger hon.

Starkt beroende

Men långsamt smög det ändå på. Informationen om lungcancer och kol kom och på fler och fler platser blev det förbjudet att röka. Även Ingalill började fundera. Självklart visste hon vid det här laget att det var farligt, men beroendet var starkt och abstinensen ville hon inte ens tänka på. När hennes syster och svåger tog upp frågan och berättade att de skulle genomgå en laserbehandling för sitt nikotinberoende så var Ingalill skeptisk.

– Jag trodde inte på det och jag hade mått ganska dåligt psykiskt på grund av tråkiga händelser i livet så jag tyckte inte riktigt det var läge för mig, men jag hängde med ändå. Jag ville ju ändå, berättar hon.

Ingalill har nu varit rökfri i fem år.
Ingalill har nu varit rökfri i fem år. Bild: Jessika Devert

Ingalill och hennes syster satt på en bänk utanför kliniken och kedjerökte i en timme, för de visste ju inte om det skulle bli de sista cigaretterna de någonsin rökte.

– Vi var ju tvungna att röka upp de cigaretter vi hade, skrattar Ingalill och skakar på huvudet.

Inne på kliniken pratade Ingalill med terapeuten, lade sig på britsen och fick själva laserbehandlingen.

– Jag hade glasögon på mig och sedan pep den där laserpennan när han behandlade på händerna och i ansiktet. Det kändes ingenting och det tyckte jag var skönt. Jag ville inte att det skulle göra ont, säger hon.

ANNONS

Fantastisk känsla

Hennes syster och svåger genomgick samma behandling och någon timma senare var de klara. När de kom ut på Järntorget i Göteborg, där kliniken ligger, satt det folk på uteserveringarna och drack öl och rökte.

– Jag kände absolut inget sug alls! För första gången på många år så ville jag inte ta en cigg, det var en fantastisk känsla, berättar Ingalill.

Det var fem år sedan och sedan dess har inte Ingalill rökt. Hon har någon enstaka gång tänkt tanken att ta en cigarett och efter åtta månader provade hon, men det var inte gott och inte alls som hon tänkt sig, så det blev ingen fortsättning på det. Hon har aldrig ens övervägt att gå och köpa ett paket – och på köpet har hon fått bättre kondis. När hon är ute och promenerar med hunden så kan hon numera gå längre och hennes röst är bättre.

– Jag är mezzosopran och har alltid sjungit men cigaretterna förstörde min röst. Men nu går jag här hemma och sjunger ihop med Malena Ernman, skrattar hon.

I och med beslutet att förbjuda rökning på uteserveringarna så slipper hon röken där också och kan tillsammans med sin syster och svåger njuta av sommarsolen. För de blev också helt rökfria efter sina behandlingar.

ANNONS

Ingalill Soyland Ört

Ålder: 67 år.

Bor: Alingsås.

Gör: Har varit resemannekäng, jobbat med foto och i vården. I dag pensionär.

Familj: maken Arne, tre barn och sex barnbarn, hund.

Fakta: Rökförbud

1 juli utvidgas nuvarande rökförbudet inomhus till att gälla även på vissa allmänna platser utomhus som uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser och lekplatser. Lagen omfattar cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor.

Hur blir man av med nikotinberoendet med hjälp av laser?

När laserljuset triggar punkterna på kroppen sätter det igång produktionen av endorfiner och kroppen luras att tro att belöningen fortsätter. Men oavsett vilka hjälpmedel man sätter in så måste man ha viljan att sluta, annars går det inte. Det finns inga krav på att man ska ha slutat innan man kommer till kliniken, men man ska vara mentalt inställd på att dagen för behandlingen är sista dagen man röker. På kliniken kartläggs just ditt beroende och ser orsaker och hur man kan gå vidare efter behandlingen, om man vill ha hjälp då.

Hemsida: www.laser-terapi.com

ANNONS