Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter teologistudier i Lund, idrottsstudier vid Malmö högskola och lärarhögskolan i Kristianstad är Johannes Adrian utbildad lärare i den ovanliga kombinationen teologi och idrott. I höst kommer hans båda favoritämnen att ha en central plats under bibelkursen Både& på Helsjöns Folkhögskola.  Bild: Nicklas Elmrin
Efter teologistudier i Lund, idrottsstudier vid Malmö högskola och lärarhögskolan i Kristianstad är Johannes Adrian utbildad lärare i den ovanliga kombinationen teologi och idrott. I höst kommer hans båda favoritämnen att ha en central plats under bibelkursen Både& på Helsjöns Folkhögskola. Bild: Nicklas Elmrin

Idrott och teologi är en given kombination för Johannes

Idrott och teologi kan ytligt förefalla vara två olika världar men för Johannes Adrian har de alltid varit lika självklara delar av livet.
Nu manifesteras hans båda livslinjer i bibelkursen Både& på Helsjöns Folkhögskola.

Redan i koltåldern var idrott och sport en självklarhet.

– Jag gillade all sport och ägnade mig med tiden åt det mesta – fotboll, friidrott, tennis, volleyboll. Volleyboll spelar jag fortfarande, nu i division 2 i Varberg. Känslan när man lyfter och slår bollen över nätet ger mig fortfarande samma kick.

Johannes växte upp på Helsjöns folkhögskola där pappa var rektor och mamma lärare.

– Jag uppfattade folkhögskolelivet som ett sätt att leva mer än ett jobb för mamma och pappa. Mina syskon och jag hängde med på skolans aktiviteter och elever kom då och då hem till oss. Under tonårstiden blev flera av de yngre eleverna mina kompisar.

Naturen en självklar lekplats

Helsjön ligger i skogen vid en liten sjö så naturen runt omkring blev en självklar lekplats.

– När jag flyttade tillbaka våren 2020 kände jag igen naturen men ändå inte – nya stigar har trampats upp, skogsytor har huggits ner, öppna områden har vuxit igen, små träd har blivit jättar.

Han är tacksam över att kunnat komma tillbaka och kunna känna sig hemma i den nygamla omgivningen..

– Det är ju lätt att romantisera över det förflutna. Men det förflutna finns inte längre, barndomsplatsen är kvar men har förändrats precis som man själv. Livet utspelar sig i dag och framtiden formas av de relationer man har nu och ens handlingar.

Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Det tog tio år för Johannes att bli lärare i sin ovanliga kombination idrott och religion. Åren fylldes av teologistudier i Lund, idrottsstudier vid Malmö högskola, lärarhögskolan i Kristianstad och däremellan studieuppehåll för jobb inom den kristna ungdoms- och studentorganisationen Credo, jobb som ungdomsledare och diakoniassistent med mera.

– Det tog tid att hitta formen för hur jag skulle kombinera mina huvudintressen.

Uppväxt i troende familj

Gudstron hade han med sig från barndomshemmet.

– I 20-årsåldern hittade jag sedan min egen relation till Gud och Jesus. Jag upplever inte tron som något färdigt men något som i positiv dynamik hela tiden utvecklas, fördjupas och förändras, tron är inte alltid enkel och problemfri men på något sätt självklar och grundad i en stark upplevelse och erfarenhet av Guds omsorg.

Ett besök i det koptiska retreatcentret Anafora norr om Kairo vidgade bilden av kyrkan.

– Det var fascinerande att lära känna en annan kristen kyrka inifrån. Budskapet är ju samma men jag upplevde formerna för både liturgi och diakoni på något sätt mer konkreta, det blev i alla fall mer levande för mig. Det gav inspiration att verka för att se likheterna inom alla kristna kyrkor, att hitta det gemensamma istället för att polarisera. Önskan är att kyrkan ska få bli mer enad.

Efter några år av jobb på olika skolor och olika stadier och ämneskombinationer blev ett vikariat ledigt på Helsjön och äntligen skulle Johannes kunna få jobba både som idrottslärare och religionslärare. En chans man inte kunde missa, tänkte han och han kände snart att han hamnat rätt.

– På en folkhögskola finns möjligheten att mer se hela människan, inte bara en person som ska lära sig vissa saker. Eleverna ska få växa både som människor och i sin kunskap. Kunskapen utvecklar människan och ökad mognad gör att man kan ta till sig kunskap på ett nytt sätt. Och det är fantastiskt att se människor utvecklas.

Andligt kristet sökande

Tanken på en bibelkurs började växa fram, en kurs som skulle kombinera livets praktiska och konkreta utmaningar både globalt och lokalt med betydelsen av att ta ansvar för jorden och sin egen kropp och att fördjupa ett andligt kristet sökande.

– Kursen heter Både& just för att poängtera att vi både arbetar med vår egen inre utveckling och aktivt friluftsliv, sambandet mellan fysiskt och psykiskt välmående och dagens konkreta utmaningar som klimatförändringar och världens ökande flyktingströmmar. Viktigt är också att se hur vi utvecklas och växer tillsammans. Det är relationerna som får oss att se vilka vi är egentligen.

Praktikperioder utomlands

I kursen ingår också praktikperioder i egyptiska Anafora och i en församling i Tallinn. En annan hörnsten i kursen – förutom självklara studier av Bibeln ur olika perspektiv - är att våga se livet som ett både – och.

– Det är så lätt att längta till en förfluten guldålder eller se fram mot en rosenskimrande framtid. Men det finns inget idealt liv, sorg och glädje, oro och förtröstan, tacksamhet och saknad finns alltid parallellt och vi får lära oss att förhålla oss till den verkligheten.

Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

När Johannes behöver rensa hjärnan blir det löpturer eller fisketurer.

– Löpning rensar hjärnan och ger ny energi. Och fisket är en så utmanande blandning av att tvingas vänta, förlita sig på sin ständigt växande erfarenhet för att lura fisken och ren njutning.

Johannes Adrian

Ålder: 38 år.

Bor: Lärarbostad på Helsjöns Folkhögskola i Marks kommun.

Yrke: Lärare.

Aktuell: Startar bibelkursen Både& i höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.