Ida vill väcka lust med sina kläder

Modedesignern Ida Klamborn vill uppmuntra kvinnor att leva ut sina personligheter genom kläderna. Målet är att skapa ett universum där kvinnor känner sig bekväma och inkluderade.

ANNONS
|

Under pandemin har Ida Klamborn fått tid att fundera en del. Bland annat tittar hon nu tillbaka på sina tidigare klädkollektioner och inser att hon inte behöver uppfinna hjulet på nytt hela tiden.

– Jag vill omarbeta några av mina gamla favoriter, bland annat en del byxor. Det är det roligaste plagget att göra, just för att det är så svårt. Alla plagg är tredimensionella men byxor är verkligen supertredimensionella.

Hon är noga med hur kläderna känns på kroppen, men också hur de får henne att känna sig. Målet för designen är att kläderna ska lyfta den som bär dem.

ANNONS

– Du vet, man vaknar till ett visst humör på morgonen och så vill man klä sig till ett helt annat humör. Där måste kläderna hjälpa till.

Ida Klamborn har väckt uppmärksamhet för sina feministiska ställningstaganden och sina utmanande plagg. Ofta anspelar designen på kvinnlig sexualitet – ibland bara antydningsvis, andra gånger högst påtagligt.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det brukar ju finnas någon sexighet där, men inte övertydlig utan mer som en krydda. Hur gör man en sexig klänning? Många skulle nog bara göra den kort men det handlar om vad jag som designer får bäraren att känna.

Genomskinlig t-shirt

Nu är i ärlighetens namn inte alla kläder så där subtila. Ett av Ida Klamborns mest kända plagg är en genomskinlig tröja där brösten bara delvis döljs av två stjärnor. Ett annat exempel är en t-shirtkollektion med texten ”Super mega pussy vagina” i stor stil.

Hon skrattar och medger att det finns olika nivåer. Ibland gör hon kläder som framför allt är roliga, men det är inte jättemånga som vågar bära dem.

– Jag har väl en annan referensram än den vanliga svenska där man kanske tänker att ”vågat” är en kjol med slits.

När Ida Klamborn talar om sexighet handlar det inte om att väcka andras lust, utan den egna.

ANNONS
Ida Klamborn, modedesigner och kreatör, firar födelsedagen med ostron karaokebuss. ”Jag har väl en annan referensram än den vanliga svenska där man kanske tänker att 'vågat' är en kjol med slits."
Ida Klamborn, modedesigner och kreatör, firar födelsedagen med ostron karaokebuss. ”Jag har väl en annan referensram än den vanliga svenska där man kanske tänker att 'vågat' är en kjol med slits." Bild: Christine Olsson

– Jag är mer ute efter att se kläder som något för en själv, syftet är inte att attrahera någon annan utan att du attraherar dig själv. Kläder är ett uttryckssätt men också ett redskap att hitta nya nivåer inom sig.

Vill skapa ett universum

Hennes vision är att skapa ett universum där kvinnor kan känna sig välkomna och bekväma och där alla känslor är tillåtna. Här använder hon sig av en oväntad liknelse: tjejtoaletten.

– När man är ute på klubb så är tjejtoan det mysigaste stället man kan vara på. Det är ett rum för alla tjejer som tröttnat på att vara där ute. Här kan man vara ostörd i en gemenskap som nästan är magisk. Någon behöver extra läppstift, någon behöver hjälp med ett sår. Som att alla känner varandra.

Att hennes stil kan verka provocerande för en del innebär inte att hon själv vill vara provokativ.

– Nej. Det har bara blivit så, förmodligen för att jag är så personlig i allt jag gör. Egentligen är jag blyg och introvert.

Som barn kändes det mer naturligt att uttrycka sig konstnärligt än att prata med folk. Att sy och skapa kläder blev som ett andra språk och där var hennes uppmuntrande mamma en stor inspiration.

ANNONS

Mamma en stor inspiration

– Jag minns när hon lämnade mig på dagis, tidig morgon i en liten by utanför Lund. I sin eleganta fuskpäls satte hon snabbt på sig läppstiftet innan vi gick in, hon behövde ingen spegel. Och så lite parfym på det. Hon var noga med stilen och visade mig också att det var kul och viktigt med kläder.

Efter gymnasiet gick Ida Klamborn en kurs i mönsterkonfektion och kom sedan in på Textilhögskolan i Borås. Det var där hon hittade sin egen stil. Hon fick stor uppmärksamhet i samband med att hennes examenskollektion vann en tävling som ledde till att den visades i Milano.

2014 hade hon sin första egna visning och har sedan dess verkat som självständig modedesigner. Tillverkningen sker i Litauen. Ida Klamborn har hela tiden velat stå upp för bra arbetsvillkor och miljöhänsyn.

– Modebranschen är en av de värsta för miljön och jag funderar en del nu på hur jag förhåller mig till det. Men jag är ett väldigt litet varumärke så det är väl inte jag som ska sluta göra kläder utan de stora tillverkarna, säger hon och skrattar.

Ida Klamborn

Ålder: Fyller 35 år den 30 augusti 2021.

Gör: Modedesigner och kreatör.

Bor: Stockholm.

Familj: Partner och en liten kanintax.

Om att fylla 35: ”Jag är uppvuxen med tv-serien ’Sex and the city’ och plötsligt är jag själv i deras ålder, ja de ska ju vara äldre än jag! Men mest känns det bra. Jag är mer avslappnad i mig själv.”

Så firar hon födelsedagen: Med ostronparty hemma, sedan vidare med karaokebuss och till sist nattbastu med vickning.

På fritiden: Älskar att cykla.

Det skulle hon aldrig sätta på sig: ”Korsett. Den rymmer så många hemska värderingar. Det där kontrollerandet av kvinnokroppen.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS